Allgemeines

#İç Çamaşırları Hakkında Duyduğunuzda Şaşıracağınız 9 Gerçek

İç Çamaşırları Hakkında Duyduğunuzda Şaşıracağınız 9 Gerçek

İç çamaşırı, modern insanlar için zaruri bir ihtiyaç. Ancak iç çamaşırları her dönem bu kadar büyük bir önem taşımıyordu. İlk insanların tasvirlerinde ise iç çamaşırı yerine incir yaprakları kullanıldığını neredeyse hepimiz gördük. İç çamaşırları şu an pek çok farklı şekilde üretiliyor. Üretimlerinde farklı kumaşlar kullanılıyor. Bizler ise satın alırken özellikle rahat olmalarına dikkat ediyoruz. Ancak iç çamaşırları her zaman bu kadar rahat değildi. İnsanlar ise onları daha rahat hale getirmek için birçok değişiklik yaptı. Daha önce Orta Çağ’da iç giyim alışkanlıklarını ve zaman içerisindeki değişimlerini yazmıştık. Bu kez ise iç çamaşırlarıyla ilgili şaşıracağınız 9 gerçeği paylaşacağız. Keyifli okumalar!

1. Modern sütyen tek bir gecede yapıldı

iç giyim


1914’ten önce sütyenler korseye benziyordu ve temelde korseydi. Ancak korseden biraz daha kısaydı. Modaya uygun elbiseler hızla değişiyordu ama iç çamaşırları değişmiyordu. Bu nedenle de korse benzeri sütyenler elbiselerle giyilemez haldeydi. Kadınlar ise bu duruma sabrını yitirdi. Mary Phelps Jacob isimli bir kadın sırtı açık yarı şeffaf elbisesiyle korse giyemediği için 2 adet ince mendili alıp birbirine dikti. Modern sütyen tam olarak böyle ortaya çıktı.

Daha sonra, buluşun patentini aldı ve hatta üretimine başladı. Ancak patenti satmak zorunda kaldı çünkü kocası onun bu işe girmesini istemedi. Warner Brothers Korse Şirketi patenti bin 500 dolara satın aldı ve en az 15 milyon dolar kazandı.

2. İlk gecelikler yalnızca soylular tarafından giyiliyordu

iç giyim


Gecelik, Orta Çağ’a dek insanlar tarafından kullanılmıyordu. Orta Çağ’da ise insanların uyumak için giydiği sıradan bir şey haline geldi. Orta Çağ’dan önce insanlar ya çıplak ya da bütün gün giydikleri kıyafetlerle uyurlardı. İnce kumaşlardan yapılan gecelikler yalnızca soylular tarafından karşılanabiliyordu. Bu nedenle de onlar tarafından giyiliyorlardı. 19. yüzyılın sonuna kadar gecelikler popülerdi. Sonra insanlar pijama giymeye başladı.

3. Kadın jartiyeri için verilen bir nişan bulunuyor

iç giyim

Albert Chevallier Tayler – Jartiyer 1901 Töreni

Bir efsaneye göre, Salisbury Kontesi Kral Edward III ile dans ederken bir balo sırasında jartiyerini yere düşürdü. Çevresindeki saray mensupları bu duruma gülünce, Kral jartiyeri yerden aldı ve ona geri vererek, “Kötü düşünene yazıklar olsun!” dedi. Ardından ise The Most Noble Order of the Garter (Dizbağı Nişanı) verilmeye başlandı. 1348’de verilmeye başlanan bu nişan İngiltere Kralı III. Edward tarafından verilmeye başlanan en prestijli Birleşik Krallık şövalye nişanıydı. İngiltere’nin koruyucu azizi olan Saint George’a adanmıştı. Sloganları ise; “Kötü düşünene yazıklar olsun!”du.

4. Victoria’s Secret dünyanın en pahalı sütyenini üretti

iç giyim


Dünyanın en prestijli markalarından olan Victoria’s Secret’in en pahalı sütyeni 2001 yılında süpermodel Gisele Bündchen tarafından sergilendi. Sütyende Tayland yakutları dahil bin 300’den fazla değerli taş bulunuyordu.

5. İlk sporcu sütyeni erkek iç çamaşırından yapıldı




1977’de Hinda Miller, Lisa Lindahl ve Polly Palmer Smith, spor için elastik bir destekleyici sütyen olan Jogbra’nın patentini aldı. Koşmayı seven bu kadınlar mevcut sütyenlerin ihtiyaç duydukları rahatlığı sağlayamadığını fark ettiler. Böylece erkek iç çamaşırından ilk spor sütyenini sadece birkaç saat içinde yaptılar.

6. Kadınların daha büyük göğüslü görünmesini sağlamak için şişirilebilir sütyenler üretildi




1950’lerde ve 1960’larda mükemmel vücudun tasviri; büyük göğüs ve ince beldi. Vücutları böyle görünmeyen kadınlar ise hilelere başvuruyorlardı; sütyenlerini çorap veya pamukla doldururlardı. Daha sonra, Amerikan şirketi Frederick’s of Hollywood’un sahibi, push-up sütyen satmaya başladı.

Ardından ise şişirilebilir sütyenler icat edildi. Kadınların istedikleri bedeni yaratmalarına olanak tanındı. Özel bir teknikle şişirilebilen bu sütyenler 1950’lerde çok modaydı. Ancak sütyenlerin halka açık yerlerde havasının inmesi onları zaman içinde daha az popüler hale getirdi.

7. Erkek tişörtleri, Marlon Brando giymeden önce iç çamaşırı olarak kabul ediliyordu




1950’lerden önce neredeyse herkesin iç çamaşırı olarak tişört giydiğini hayal etmek zor. Ancak kısa kollu tişörtler iç çamaşırı gibiydi. Nitekim 1951’de Marlon Brando, A Streetcar Named Desire’da sıkı bir tişört giyerek poz verdi. The Wild One ile başarısını pekiştirdi ve ardından Rebel Without a Cause, James Dean ile çıktı. İşte bu şekilde tişörtler erkeklerin giydiği günlük bir şey haline geldi.

8. Japonya’da erkekler için de sütyen üretiliyor ve satılıyor




Bu sütyenler sağlık için üretiliyor. Üreticiler erkeklerin göğüs şeklini korumak, zaman içerisinde sarkmalarını engellemek için bu sütyenleri üretti. Ancak sütyenlerin halihazırda var olan bir sorunu çözüp çözemeyeceği henüz belli değil.

9. Meksika’da meme kanserini erken evrelerde teşhis etmek için özel bir sütyen üretildi




Meksikalı 18 yaşındaki bir öğrenci olan Julian Rios Cantu, meme kanserinin teşhisine yardımcı olmak için bir sütyen icat etti. Küçük bilim insanı, kanseri yenmeyi başaran annesinden ilham aldı. EVA olarak adlandırılan sütyen, sıcaklığı izleyen ve göğüslerin şekil ve ağırlık değişimini tahmin eden 200 sensöre sahip. Toplanan tüm veriler ise onları analiz eden özel bir uygulamaya yükleniyor. Geliştiricilere göre güvenilir sonuçlar alabilmek için cihazı haftada 1-1,5 saat takmanız gerekiyor. Şu anda hala bir prototip ve henüz satılmıyor.

Kaynak: 1

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!