Sozialen Medien

#Kas ve Vücut Yapma İlaçları

Kas ve Vücut Yapma İlaçları

Vücut Geliştirme ve Kas Geliştirme İlaçları

Vücut geliştirme ve kas geliştirme, son yıllarda gençlerimizin hayli ilgilendiği spor dallarından biri olmuştur. Bununla birlikte ortaya çıkan takviye gıdalara ve kas geliştirici ilaçlara olan ilgi hayli artmıştır. Öyle ki; protein tozu, aminoasitler, steroidler, kreatinler ve daha birçok takviye gıda vücut geliştirme sporcuları için vazgeçilmez bir hal almıştır. 

Önceleri ulaşması zor olan ilaçlar günümüzde büyük bir pazar oluşturmaktadır. Teknolojinin gelişmesi bu alandaki araştırmaları arttırmış ve moleküler düzeyde çalışmalar yapılarak yeni ilaçlar geliştirilmiştir. Vücut geliştirme ve kas yapılarının çalışma prensibi detaylıca incelenerek gelişmesine ve hacim kazanmasına yardımcı olacak farklı ilaçlar piyasadaki yerini almıştır. 

kas-gelistirici-ilaclar.jpg

Eski zamanlarda vücut  protein tozları bilinen en etkili ilaç olarak kullanılmıştır. Vücut geliştirme sporunun dünyada ün kazanması ve daha çok insanın bu sporla ilgilenmeye başlamasıyla rekabet ortamı artmış ve farklı yöntemler uygulamaya konulmuştur. Bunların ilki steroidlerdir. Vücudun steroidlere verdiği inanılmaz tepkiyi görenler onları kullanarak çok daha iri kaslara sahip olabiliyordu. Yapılan araştırmalar steroidlerin vücuda çok zararlı olduğunu gösterdi. Steroidlere olan ilgi azalmış olsa da günümüzde hala yaygın olarak kullanımı devam etmektedir.

Bu içeriğimizde vücut geliştirme ve kas geliştirme sporuyla uğraşanların kullandığı takviye gıdaların ve ilaçların ne işe yaradığını sizlere sunuyoruz. Ancak buna geçmeden önce supplement adı verilen ilaçların tamamen biyolojik maddelerden üretildiğini ve doğru kullanıldığında zararlı olmadıklarını belirtelim. Steroid gibi kimyasal maddeler nasıl kullanılırsa kullanılsın vücudun hormonal dengesini bozan ve uzun vadede hasara yol açan ilaçlardır. Bunlardan uzak durmanızı tavsiye ederiz.

Vücut Geliştirme ve Kas Geliştirmede Kullanılan İlaçlar;

1. Protein Tozları

protein-tozu-001.jpg

Proteinler vücudun yapı taşları arasında yer alır. Özellikle kasların yapısında görev alır, onların beslenmesini ve tamir edilmesini sağlar. Sporcular için vazgeçilmez olan besin takviyeleri arasında her zaman ilk sıradadırlar. Spor yaparken harcanan protein miktarını takviye etmek önemlidir. Eğer yeterli miktarda alınmıyorsa vücut depoladığı proteini kullanır. Genelde kaslar içinde yoğun olan protein yakılınca kas hacmi azalır ve güçte düşüş yaşanır. Bunun yaşanmaması için spor yapanların ya da yeterli protein alamayanların mutlaka kullanması gereken supplementler arasındadır. Peynir altı suyundan, sütten, yumurtadan ve soyadan elde edilen farklı emilim hızına sahip çeşitleri mevcuttur. Ayrıca piyasada bu çeşitlerin belli oranda karıştırılarak elde edildiği kompleks adı verilen karışımlar bulunmaktadır.

Protein Tozu Çeşitleri İncele


2. Amino Asitler

amino-asit.jpg

Proteini oluşturan moleküllerdir. Olmazsa olmazlar arasında yer alırlar. Çok fazla çeşitleri olan amino asitlerin 20 çeşidi proteinleri oluşturanlardır. Bunlar arasında 10 çeşit ise temel amino asitler olarak sayılırlar ve vücutta yeterli miktarlarda sentezlenemezler. Mutlaka dışarıdan alınması gereklidir. Besin takviyesi olarak alınan amino asitler protein sentezini arttırırlar. Gelişmeyi ve büyümeyi tetikleyerek hızlı sonuçlar almayı kolaylaştırırlar. Protein tozunun bir önceki evresi gibi düşünülebilir. Amino asit takviyesiyle vücudun proteini üretmesi sağlanır. Amino asitler en etkili kas geliştirme ilaçları arasında yer almaktadır. 

Amino Asit Ürünlerini İncele


3. Karbonhidrat Tozları

kilo-aldirici.jpg

Karbonhidratlar basit şekerlerdir. Yapı taşı olan glikoz, vücudun ihtiyacı olan temel enerjinin üretimini sağlar. Karbonhidrat yeterli değilse vücudun enerjisi de yeterli olmayacaktır. Hücrelerin ve organların düzgün çalışması için gerekli olan ve vücutta en çok bulunan üçüncü besin türüdür. Spor yapanların olmazsa olmazları arasında yer alır. Yediğimiz besinlerin çoğunda bulunduğu için dışarıdan takviye edilmesine pek ihtiyaç duyulmaz. Sıkı diyet yapan profesyonel sporcular ya da kilo almak isteyen kişilerin genelde tercih ettiği besin takviyesidir. Piyasada genelde toz halinde satılırlar. Kilo aldırıcı adıyla satılan ürünlerinde ağırlıklı olarak karbonhidrat olmak üzere, protein, mineral ve vitamin içeriği de mevcuttur.

Karbonhidrat Tozu Ürünleri İncele


4. Kreatinler

kreatin-001.jpg

Bir çeşit amino asit olan Kreatin, vücutta böbrek, karaciğer ve pankreasta sentezlenebilen bir besindir. Salgı bezlerinde doğal olarak üretilir ve genelde kaslarda depolanır. Kreatin ATP üretiminde, yani enerji ihtiyacına cevap istendiği durumlarda devreye girer. Örneğin ani koşmak gerektiğinde ya da hızlı tempo geçişlerinde patlama etkisi yaparak kaslara gerekli enerjiyi verirler. Bir nevi kasların içindeki küçük bataryalardır. Normal bir insanın günlük ihtiyacı 1-2 gram civarındayken sporcularda bu miktar 5-6 gram seviyelerindedir. Vücut bu miktarı üretemeyeceği için dışarıdan alınması gerekir. Sadece beslenerek alınması durumunda 1 kg et tüketildiğinde yalnızca 1 gr Kreatin alınabildiği için supplement olarak almak tercih edilir. Kreatin kullanan kişinin antrenmanlarda güç kaybı yaşaması önlenir. Önceki antrenmandan yorgun olan kaslara kreatin depolanarak antrenman temposunun korunması ve dayanıklılık sağlanır.

Kreatin Çeşitlerini İncele


5. BCAA

bcaa.jpg

Diğer bir amino asit çeşidi olan BCAA‘ nın açılımı Branced Chain Amino Acids (Dallanmış zincirli amino asitler) manasına gelir. Yukarıda bahsettiğimiz insan vücudunun üretemediği mutlaka dışarıdan alması gereken lösin, izolösin ve valin amino asitlerini içerirler. Bunları alabilmek için hayvansal gıdaların tüketilmesi esastır. Amino asitlerin özel olarak ayrıştırılmış 3 molekülünden oluşan bu takviye, spor yaptıktan sonra tüketilen vücut kaynaklarının hızlıca doldurulmasını ve kaslarda yıkım adı verilen olgunun önüne geçilmesini sağlar. Ayrıca büyüme hormonu salgılanmasını arttırarak, kasların hızlı onarılmasına ve kemik dokusunun yoğunlaşmasına yardımcı olurlar. Büyüme hormonu salgısı vücudun dayanıklılığını arttıran hormon olduğu için önemlidir.

BCAA Çeşitleri İncele


6. L Karnitin (Yağ Yakıcılar)

karnitin.jpg

Yağ yakıcı olarak bilinirler. Bir çeşit amino asit olan karnitin, yağ hücrelerini enerjiye çeviren ve gerekli enerji ihtiyacını buradan karşılamaya yarayan moleküllerdir. Normalde insan vücudunda günlük 20-25 mg yeterli gelirken yoğun spor yapanlarda ve stres altındaki durumlarda bu miktar 50-60 kat artarak 1000-1200 mg seviyesine çıkabilir. Böyle durumlarda takviye edilmesi gereklidir. Yetersiz karnitin ihtiyacı, kaslardaki proteinler parçalanarak üretilir. Bu kasların erimesi demektir. Yeterli alındığı zaman yağsız kas kütlesi gelişimi, yağ dokusunun azalması, dayanıklılık sağlayarak yorgunluk ve bitkinlik hissi yaşanmasını engeller. Hücrelere taşınan oksijen miktarını arttırarak kaslardaki yenilenmeyi hızlandırır. Piyasada sıvı, tablet ve toz şeklinde bulunurlar.

L Karnitin Çeşitleri İncele


7. Glutaminler

glutamin-001.jpg

Önemli aminoasitler arasında yer alan moleküllerdir.Salgı bezleri tarafından salgılanıyor olsa da son yıllarda yapılan araştırmalar diğer amino asitlere göre kas korunumu bakımından çok önemli olduklarını ortaya çıkarmıştır. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu Glutamin, genelde kaslarda depolanır ve bağırsaklar tarafından da kullanılır. Yeterli alınmadığı zaman kaslar enzimlerle tüketilir ve vücut tarafından elde edilir. Kas kaybı yaşanmasına sebep olur. Yoğun spor yapan kişiler için kas kütlesinin korunması bakımından takviye alınması gerektiği söylenmektedir. Orta ve ileri seviye sporcuların kaslarını korumak için kullanabileceği ilaçlardandır.

Glutamin Çeşitleri İncele


8. Vitaminler Ve Mineraller

mineral-tablet.jpg

Vitaminler ve mineraller vücudun hayati döngüsünü sağlayan moleküllerdir. Tüketilen besinlerin içinde yeterince bulunmaktadır. Normal bir insan için sadece yediği besinlerden yeterli seviyede alınabiliyorken, kas geliştiren sporcular her zaman yeterli vitaminleri alamayabilirler. Kas geliştirme sporcuları yeterince almazlarsa gelişim hızları düşer ya da vücut olumsuz etkilenir. Bu yüzden tablet ya da toz halinde satılırlar. Multivitamin denen karışımlar ya da büyüme hormonunu destekleyen B grubu vitaminler tercih edilir. Mineraller kuruyemişlerin içinde bolca bulunuyor olsa da supplement üreticileri karışımlarının içine ekleyerek dışarıdan mineral ihtiyacını büyük ölçüde azaltırlar. Ayrıca farklı minerallerin bir arada sunulduğu bitkisel tabletler piyasada satılmaktadır.

Vitamin ve Mineral Çeşitlerini İncele


9. Steroidler

steroid-001.jpg

Steroidler; anabolik, androjenik, yağ yakıcı, anti-östrojenler, büyüme hormonları ve insülin hormonları olmak üzere 6 çeşide ayrılır. Alınan takviyeler sadece spor bilgisi değil, aynı zamanda kimya bilgisi ve uzun araştırmalar gerektirir. Vücudun yapısına kimyasal müdahale yapılacağı için vücudu tanımak çok önemlidir. Doğrudan hormonları etkileyen bu maddeler doğru kullanılmadığı takdirde kalıcı sağlık sorunlarına neden olabilirler. Erkeklerde en büyük zararı üreme organlarına verir. Yukarıda da söylediğimiz gibi kullanılması tavsiye edilmeyen ve doğal olmayan yöntemlerdir. 

Vücut Geliştirme Tozları İncele


UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

Önerilen İçerik;Vücut Geliştirme Antrenman Programları!

NeOldu.com

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!