NASA uzaydan güneş enerjisi toplamak istiyor
Inhaltsverzeichnis
Geçen yıl, ABD Enerji Bilgi Yönetimi dünyadaki enerji tüketiminin 2012-2040 yılları arasında yaklaşık %50 artış göstereceğini hesapladı. Beş yıldan fazla bir süredir, NASA araştırmacıları ve Pentagon bu sorunla mücadele etmek için yollar düşündü ve bazı olası sonuçlara vardı.
Güneşin Gücü
Uzay kaynaklı güneş gücü yavaş bir başlangıç yaptı, ancak teknoloji önümüzdeki birkaç on yıllık dönem içinde nihayet atılım yapacağa benziyor. Güneş gücünün yenilenebilir enerji olarak ciddi bir sınırlaması vardı; yalnızca Güneş parladığı zaman çalışıyordu. Bu da, güneş panellerinin etkin bir şekilde kullanılabileceği daha güneşli, daha kuru bölgelerde (örneğin Kaliforniya ve Arizona gibi) kullanılabilmesini kısıtlamış oldu. Ve bulutsuz günlerde bile, atmosfer Güneş tarafından salınan enerjinin bir kısmını soğuruyor ve güneş enerjisinin etkinliğini düşürüyordu. Ve şunu da unutmayalım, en iyi şartlarda bile, dünyaya bağlı güneş panelleri Güneşten günün yarısı kadar olan, yani gece zamanı, ayrı kalıyor.
Yaklaşık beş yıldan fazla bir süredir, NASA ve Pentagon’dan uzmanlar, güneş panellerinin yukarıda sayılan zorlukları göğüslemesi için çeşitli yollar düşündü ve sonunda bazı uygulanabilecek sonuçlara vardı. Atmosfer dışında çalışacak güneş panelleri için pek çok teklif geldi ve bu bir gerçeklik olup pek çoğu da bir uzay aracının aynalarla donatılıp güneş ışığını bir güç dönüştürme aracına yansıtmasını temel aldı. Toplanan enerji bir lazer veya mikrodalga yayıcısı ile Dünya’ya gönderilebilir. Işının yolu üzerinde olabilecek uçakları veya kuşları korumak için dalgaların enerjisini bile artırıp azaltmak için yollar var.
Bu uzaysal güneş panellerinden gelecek enerji bulutlar, atmosfer veya gece döngüsü tarafından etkilenmeyecek. Buna ilave olarak, günş enerjisi sürekli soğurulduğu için, enerjiyi sonradan kullanmak için saklamaya gerek kalmıyor, bu da saklanan enerjinin %50’sine mal oluyor.
Bu enerji stratejisinin yanında olan kişiler uzaysal güneş panellerini tasarlamak ve yörüngeye yerleştirmek için bütün temel bilime sahip olduklarını söylerken, Tesla’nın Elon Musk’u gibi rakipler ise maliyetlerin çok yüksek olduğunu iddia ediyor. 2012’de Musk, Popular Mechanics’e verdiği demeçte bundan bahsediyor.
Yerden Havalanmak
İklimsel deliller kendini göstermeye devam ederken, enerji üretimi bir malın üzerindeki lira ve kuruş etiketini düşünmekten daha yüksek maliyetlere sahip. Küçük bir karbon ayak izi ile etkili ve yenilenebilir bir enerji türü ve neredeyse hiç atığı olmayan bir teknoloji ile çevre konusunda kaygılara sahip olan bireyler, örneğin ABD Deniz Araştırma Laboratuarında çalışan uzay aracı mühendisi olan Paul Jaffe gibi kişiler için gözardı edilmeyecek kadar önemli buluyor.
Geçtiğimiz Mart ayında, Jaffe planını Bakanlığın ilk Diplomasi, Geliştirme ve Savunma (D3) Yenilikçilik Zirvesinde sundu. 500 sunumdan Jaffe’ninki yedi ödülden dördünü aldı. Jaffe’nin planına göre deneme amaçlı güç istasyonu 150 binden fazla eve 10 yıl içinde 10 milyar dolar bir maliyet karşılığı güç sunabilir. Jaffe’ye göre yatırım uzun vadede kendi maliyetini çıkaracak.
Jaffe, Salon’a verdiği demeçte şöyle diyor: “Zamanla herşey daha etkili olacak. Rüzgâr ve güneş enerjilerinin karbon esaslı alternatifleri ile yarışabilmesi on yıllar aldı. Ben burada benzer bir potansiyel görmekteyim. Pek çok açıdan, uzaydan güneş enerjisi toplama yöntemi bilim insanları ve mühendislerden çok neye para vermek istediğine karar veren insanların kafasında olacak”.
Jaffe, bu stratejide ümit gören tek kişi değil elbette. Japonya ve Çin’in önümüzdeki 25-30 yıl içinde kendi uzaysal güneş istasyonlarını yörüngeye yerleştirmek için planları var. Birleşik Devletler’de, Solaren Corp isimli özel kuruluş tasarım ve deney aşamaları için para topluyor. Yarattığı ilgi sonucunda büyük elektrik firmalarından PG&E ile bir kontrat imzalamayı başarmış.
Bu projelerden hiçbiri önümüzdeki on yıl veya daha fazlası için enerji bakımından dönüş alamayacak ve ortalama enerji kullanıcısı ancak bunun yakın bir zamanda gerçekleşeceğini umabilir.
Kaynak: futurism.com
Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.
Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .