Wissenschaft

Otomatik 3D yüzme yeteneğine sahip ilk robot balık

Bu robot balık sahip olduğu donanımıyla bir sazan balığını aratmayan üç boyutlu hareketler yapabiliyor. Böylece ilk kez bir robotik balık gerçekci bir şekilde otomatik olarak üç boyutlu hareket edebiliyor.

Singapur Ulusal Üniversitesi’ndeki Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği fakültesindeki bir araştırma ekibi bir sazan balığını taklit edebilir düzeyde üç boyutlu hareket kabiliyetine sahip bir robot balık geliştirdi. Bu robotun en öncü özelliği bir otomatik su altı aracı olması (AUV). Araç donanımıyla harız bir vaziyette, istenildiği takdirde özel fonksiyonlar için programlanabiliyor. Örnek vermek gerekirse, arkeoloji gibi gemi enkazlarının kuytu ve köşelerini ya da önceki nesil su altı araçlarının ulaşamayacağı batmış şehirler gibi yerlere ulaşmak için kullanılabilir. Diğer kullanım alanları, askeri kullanım, boru hattı kaçaklarını bulma ve iletişim kablolarını yerleştirme çalışmaları olabilir.

Profesör Xu’nun robot hakkında şöyle diyor:

„Şimdilerde robot balıklarda yaygın olan teknoloji 2D hareketler üzerine. Bu da bu modellerin suya dalmak için uygun olmadığı anlamına geliyor. Bizim modelimiz sahip olduğu yüzgeçleriyle 3D hareketler yaparak suya dalıp çıkma olanağına sahip. Eski model su altı araçları ile kıyaslarsak, daha iyi manevra kapasiteleriyle daha hareketliler. Askeri olarak kullanıldığını varsayarsak, balık robotların düşman tarafından fark edilmesi artık daha zor.“

Balık robotlar geleneksel su altı araçlarına göre daha sessiz ve daha az enerji tüketiyor. Robotu geliştirmek adına üç ay boyunca sazanların gerçek hayat koşullarındaki hareketlerini inceleyen Bay Fan şöyle diyor:

„Sazanlar üzerinde çalışmaya karar verdik çünkü çoğu balık onlar gibi yüzüyor. Balıkların gerçekleştirdiği hareketlerin daha önce matematiksel olarak çevrilmiş hiçbir yazılı örneği bulunmuyordu, bu yüzden sıfırdan başlamak zorundaydık. Bir kamera kullanarak bir sazanın olası tüm hareketlerini kayıt altına aldık ve daha sonra verileri matematiksel formata çevirdik böylece farklı işleticiler kullanarak gerçek hayattaki sazan balığının yer değiştirme hareketlerini robot balığımıza aktarabildik.“

Michael Swanwick’in 2002’de yazdığı, Slow Life kitabındaki gibi belki de robot balıklar bizlere derinlerdeki yaşamı keşfetmemiz için en kolay yolu sunacaktır.

 

Kaynak: technovelgy.com

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!