Allgemeines

#Perakende Sektörü Olası İkinci Karantinaya Hazır mı?

Perakende Sektörü Olası İkinci Karantinaya Hazır mı?

Reklamsız Dizi Film izlemek isterseniz Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi ziyaret edebilirsiniz .

Perakende Sektörü Olası İkinci Karantinaya Hazır mı?

23.09.2020 – Koronavirüs salgını, en çok perakende sektörünü etkiledi. Salgında doğru zamanda doğru hamlelerle süreci lehine çeviren de oldu zarar gören de. Peki perakende sektörü neler öğrendi ve gerçekten olası ikinci dalgayla karşılaşmaya hazır mı? Yeni nesil araştırma ve perakende teknolojileri şirketi REM People’a göre yeni bir salgın dalgasına perakendeciler eskisinden çok daha hazır. Online siparişler artarken AVM’ler teslimat noktasına dönüşebilir… 

100.000 TL Paranız Olsa Nasıl Yatırım Yapardınız? Sanal Para ile Deneyin!

Koronavirüs salgını nedeniyle perakende sektöründe yeni bir çağ başladı. Salgının ilk döneminde temel gıdada stok sorunu yaşanırken alışveriş merkezleri tamamen kapılarını kapattı. Karantina döneminden sonra herkes yeni normale alışırken bu kez ikinci salgın dalgasının ayak sesleri duyulmaya başlandı. Türkiye de dahil olmak üzere Avrupa’da ve ABD’de hasta sayısı giderek artarken ülkeler yeni kısıtlamaları gündeme almaya hazırlanıyor. 

Peki perakendeciler olası yeni bir salgın dalgasına hazır mı? Yeni nesil araştırma ve perakende teknolojileri şirketi REM People’a göre perakendede köklü değişiklikler var. Uluslararası markalara 43 ülkede perakende analitiği hizmeti veren REM People’ın CEO’su Bülent PEKER, olası ikinci dalgaya karşı perakende sektöründe yaşanabilecekleri anlatıyor: 

E-ticarete yatırım yaptılar 

Pandeminin ilk dalgasında geleneksel perakende mağazaları zarar gördü, ancak e-ticaret küresel ölçekte gelişti. Daha fazla perakendecinin e-ticarete yatırım yapmasıyla online rekabet arttı. Bu süreç, daha yaratıcı ve etkileşimli olacağına inandığımız e-ticaret platformlarının dönüşümü ile sonuçlanacak. Perakende dünyası yeni bir salgına karşı artık eskisinden çok daha hazır. 

AVM’ler ne yapacak? 

Başka bir pandemi krizi çıkarsa en çok alışveriş merkezleri etkilenecek. Ziyaretçi sayıları azalırsa satışlar düşecek ve kiralarda büyük bir sorun ortaya çıkacak. Peki alışveriş merkezleri kiracılarının satışlarını artırmalarına nasıl yardımcı olabilir? Cevap yine online’da! Şimdiye kadar alışveriş merkezlerinde barındırdıkları markaları sunan web siteleri vardı, ancak şimdi e-ticareti sayfalarına entegre etme zamanı geldi. E-ticaret sunan eğlenceli etkileşimli alışveriş merkezi web siteleri oluşturmak, kiracılara büyük ölçüde fayda sağlayabilir ve satışlara yardımcı olabilir. 

E-ticaretin alternatifi ne? 

Lojistik, teslimat veya ödeme süreçleri nedeniyle e-ticarete yatırım yapmaya hazır olmayan perakendeciler ve alışveriş merkezleri için bir alternatif sipariş ve teslimat hizmeti olabilir. Tabii ki bu uygulamada da perakendecinin, tüketicilerin ürünlerini online olarak sipariş etmelerine ve mağazalardan almalarına olanak tanıyan bir web sitesine sahip olması gerek. Bu yöntem alışveriş merkezleri tarafından da düşünülmeli. Böylece mağazalarda geçen süre azalacağı için sağlık ve güvenlik sorunlarını da azaltacak. 

Sosyal medya olmazsa olmaz! 

Online alışveriş artarken, perakendecilerin ürünlerini tanıtma şeklini bulundukları bölgelere göre adapte etmesi gerekiyor. Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformları, uygulamalarında e-ticaret hizmetlerini halihazırda uygulamaya başladı. Bloggerlar, YouTuber’lar ve diğer sosyal medya etkileyicilerine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulacak. 

Peki eski günlere geri dönebilecek miyiz? 

Bazıları bu değişikliklerin geçici olacağını ve pandemi sona erdiğinde her şeyin eskiye döneceğini düşünebilir. Ancak bazıları bunun olmayacağını iddia ediyor. Tüketiciler çevrimiçi alışverişe alıştıkça, tüketici davranışı yeniden programlanacak. Evet, geleneksel mağazalara da ihtiyaç duyulacak, ancak daha çok showroom mantığında olması amacıyla mağazalarının boyutunu küçültebilirler. Alışveriş merkezleri yine de ziyaretçileri çekecek, ancak amaçları her zamankinden daha çok ziyaretçilerine sosyal, boş zaman ve eğlence deneyimi sağlamak olacak.

 

Esnaf Barometresi Raporu:

Esnaf, Doğu Akdeniz Savunması ve Doğalgaz Keşfinden Memnun

Perakende Sektörü Olası İkinci Karantinaya Hazır mı?11.09.2020 – Küçük esnafın nabzını tutan ‘Türkiye Geleneksel Kanalın Nabzı: REM Esnaf Barometresi’nin Ağustos 2020 dönemi sonuçları açıklandı. Rapora göre bakkal, büfe, küçük market ve şarküteri gibi küçük esnaf nezrinde Politika Endeksi 8,0 puan artarak 34,6’ya çıktı. Bu artışta özellikle Doğu Akdeniz’de ülke haklarının savunulması, doğalgaz keşfi ve Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi etkili oldu. Esnafın salgına yönelik endişe oranı ise bahar aylarındaki seviyeye döndü.

Türkiye’de geleneksel esnafın nabzını tutan Esnaf Barometresi Raporu Ağustos 2020 dönemi sonuçları açıklandı. Yeni nesil perakende araştırmaları ve perakende analitiği kurumu REM People’ın raporuna göre esnafın Politika Endeksi 8 puanlık yükselişle 34,6’ya yükseldi. Bu artışta Akdeniz’de ülke haklarının savunulması, doğalgaz kaynaklarının keşfi ve Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi etkili oldu. Salgında yeniden yükseliş yaşanması nedeniyle esnafın endişesi, pandeminin en yüksek olduğu bahar dönemine döndü.

REM People’ın CEO’su Bülent Peker, raporu şöyle değerlendirdi: “Mevsimsel etkiyle satışlar artarken merkezi yönetimin politikaları esnaf tarafından takdir görüyor. Pandemide hasta sayılarının yeniden yükselmesi ise esnafı salgının ilk dönemi kadar endişelendiriyor. Vaka sayısındaki artış, esnafa salgının 12 aydan uzun süreceğini düşündürüyor.”

Her ay Türkiye temsili sağlanacak şekilde 550-600 noktada yapılan ölçümlerle hazırlanan “REM – TT Barometre: Türkiye Geleneksel Kanal Esnafının Nabzı” araştırma panelinin Ağustos’20 sonuç raporunda öne çıkan başlıklar ise şöyle:

AKDENİZ VE DOĞALGAZ KEŞFİ ETKİLİ OLDU:

Politika Endeksi, bir önceki döneme göre 8 puanlık yükselişle 34,6’ya çıktı. Bu yükselişte merkezi ve yerel yönetimlere yönelik destek etkili oldu. Özellikle Akdeniz’de ülke haklarının savunulması, doğalgaz kaynaklarının bulunması, Ayasofya’nın cami yapılması bu desteğin artışında etkili oldu.

Perakende Sektörü Olası İkinci Karantinaya Hazır mı?

TİCARETTE DÜŞÜŞ TRENDİ KIRILDI:

Ticaret Endeksi, 7,1 puan artarak 3 aylık düşüş trendini kırarak yükselişe geçti. Mevsim sıcaklıklarının önemli derecede yükselmesi gazlı-gazsız içecekler ve paket su kategorisindeki anlamlı artışın yanında diğer tüm kategorilerde de kısmi artış gerçekleşmesi, endekste etkili oldu.

GÜVEN ENDEKSİ DEĞİŞMEDİ:

Güven Endeksi bir önceki dönemle aynı seviyede kalarak 20,4 oldu. İçinde bulunulan ekonomik durgunluğun üstüne, Covid’19 salgınının risk seviyesinin tekrar yükselmesi Güven Endeksi’nin düşük seviyedeki trendini sürdürmesinde önemli rol oynadı.

ENDİŞE BAHAR DÖNEMİNE DÖNDÜ:

Covid’19 salgını geleneksel kanal esnafının yüzde 70’inde endişe oluşturdu ve salgının yoğun yaşandığı dönemdeki seviyeye yükseldi. Normalleşme sürecinde alınan hijyen tedbirlerinin azalması, vaka sayılarının da tekrar bahar dönemi seviyesine gelmesi, esnafın endişe seviyesini de tekrar bahar dönemine döndürdü.

 12 AYDAN UZUN SÜRECEK:

Bir önceki dönem yüzde 60 olan ‘salgının 12 aydan daha uzun süreceğini’ düşünenlerin oranı aynı seviyede kaldı. 6-12 ay süreceğini belirtenlerin oranı ise anlamlı seviyede artarak yüzde 25’e yükseldi. Normalleşme sürecinde hijyen tedbirlerine uyulmaması ve vakaların tekrar yükselme eğiliminde olması salgının uzun bir süre daha devam edeceği algısının artmasını sağladı.

‘TEDBİRLER YETERSİZ’ DİYORLAR:

Salgın süresince toplum sağlığı alanında alınan tedbirler yüzde 40 oranında yeterli görülürken bir önceki döneme göre anlamlı seviyede azaldı. Özellikle turizm beldelerinde oluşan yoğunluk başta olmak üzere toplumsal faaliyetlerde ortaya çıkan salgın riski için tedbir alınmaması, denetimlerin ve cezai yaptırımların yetersiz kalması bu düşüşte etkili oldu.

REM People hakkında:

REM People, 2015 yılında perakende şirketlerine bağımsız denetim ve danışmanlık hizmeti sunmak amacıyla kuruldu. Perakende analitiği alanında faaliyet gösteren REM People, firmaların, satış noktalarındaki verimliliğini ölçümleyip çözümler sunuyor. REM People, Adel Kalemcilik, Bayer, Bel Groupe, Canon, Danone Nutricia, Haribo, Huawei, Intel, JBS Seara, Kellogg’s, Kimberly Clark, Microsoft, Mondelez, Nestle, P&G, PepsiCo, Pernod Ricard, Red Bull, Superonline, Samsung, Turkcell ve Unilever gibi dünya devlerine 43 ülkede hizmet veriyor.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz Genel kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!