#UNCTAD: Çin Güçlü Bir Toparlanma için Çok Fazla Alana Sahip
„UNCTAD: Çin Güçlü Bir Toparlanma için Çok Fazla Alana Sahip“
Örneğin ünlü ekonomist Jim O’Neill, Çin’in küresel GSYİH’nin en önemli itici gücü olacağını belirterek Hindistan, Brezilya ve Rusya’nın Çin’e kıyasla iyileşme yolunda önemli ölçüde geride olduğunu savunmuştu. Standard Life Aberdeen Başkanı Douglas Flint de Çin’in küresel ekonomi ve ticaret için son derece önemli olduğunu dile getirmişti.
Yayımlanan son China Beige Book anketi ise Çin ekonomisinde birbirinden çok farklı iki toparlanma görülüyor vurgusuyla yalnızca kurumsal elit kesimin hızla iyileştiğini belirtmişti.
China.org.cn tarafından paylaşılan haberde de Shenzen’in gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) son 40 yılda ortalama yüzde 20,7 büyüdüğünü gördüğü yazıldı.
South China’s metropolis of Shenzhen has seen its gross domestic product (GDP) grow 20.7 percent on average annually over the past 40 years, said Mayor Chen Rugui Thursday. https://t.co/W9NGIHtuS1 pic.twitter.com/5B1Ho6n7Gp
— China.org.cn (@chinaorgcn) September 25, 2020
Shenzen Belediye Başkanı Chen Rugui Perşembe günü yaptığı açıklamada kişi başı GSYİH’si 30.000 ABD dolarına ulaşan şehrin yüksek kaliteli bir kalkınma sürecinden geçtiğini dile getirdi.
Bununla birlikte Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından Salı günü yayımlanan bir raporda COVID-19 salgını etkin bir şekilde kontrol altına alınmadığı için küresel ekonomi hala durgunluk riskleriyle karşı karşıyayken ülke GSYİH’sinin önümüzdeki yıl yüzde 8,1 oranında artması beklendiğinden Çin’in büyük olasılıkla küresel ekonomide parlak bir nokta olacağı belirtildi.
Çin’in 2020’de büyümeye hazırlanan birkaç büyük ekonomiden biri olduğunu söyleyen UNCTAD, önümüzdeki yıl %8,1’lik keskin bir toparlanmadan önce bu yıl GSYİH’sinin %1,3 artmasının beklendiğini aktardı.

Ve bunun bu yıl küresel ekonominin tahmini yüzde 4,3 daralmasına karşılık gerçekleşeceğini ekledi. Merkezi Cenevre’de bulunan Birleşmiş Milletler ajansından üst düzey bir yetkili, Çin’in pandemi üzerindeki etkili kontrolünün, ülkeye güçlü bir toparlanmayı yönetmesi ve iç ekonomisini genişletmesi için daha fazla alan yarattığını söyledi. Xinhua’nın haberine göre UNCTAD’dan Richard Kozul-Wright, şu ifadeleri kullandı:
“Çin şu ana kadar pandemiyi diğer ekonomilerden daha iyi yönetti. Güçlü bir toparlanmayı yönetebilmek için çok fazla iç alana sahip. Çoğu şey politika seçimlerine bağlı olacaktır. Ancak Çin’in yerel ekonomisini ciddi şekilde genişletme fırsatına sahip olduğuna inanıyoruz.”
Öte yandan UNCTAD, 2020 Ticaret ve Kalkınma Raporu‘nda, küresel ekonomideki daralmanın yıl sonuna kadar küresel çıktıyı ekonomistlerin COVID-19 salgını yayılmaya başlamadan önce beklediklerinden 6 trilyon doların üzerinde daha az bırakacağını söyledi.
Bunun, dünyanın Brezilya, Hindistan ve Meksika ekonomilerinin tamamen yok olmasıyla boğuştuğu anlamına geldiği kaydedildi.
Küresel ticaretin bu yıl beşte bir oranında küçüleceği ve doğrudan yabancı yatırım akışının yüzde 40’a kadar çıkacağı uyarısında bulundu. Dünyanın, derin bir küresel durgunluk karşısında daha hızlı bir ekonomik iyileşme için acilen koordineli bir kamu eylemine ihtiyacı olduğunun üzerini çizdi.
Forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .
Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz Genel kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.