Allgemeines

#Saç Dökülmesi Nedir, Neden Olur, Ne İyi Gelir? Saç Dökülmesine Bitkisel Çözümler Nelerdir #SosyalMedya #Tv #BB

Saç Dökülmesi Nedir, Neden Olur, Ne İyi Gelir? Saç Dökülmesine Bitkisel Çözümler Nelerdir

Saç dökülmesi, bir hastalık olmamakla birlikte kadın ve erkeklerde sık görülen ve ileri aşamalarda ciddi psikolojik rahatsızlıklara neden olabilen bir durumdur. Genel olarak genetik yatkınlık, ileri yaş gibi etkenler saç dökülmesine neden olmaktadır. Buna ek olarak bazı geçici hastalıklar da yine saç dökülmesine neden olan durumlardır. Geçici hastalıklar arasında yer alan sinüzit, enfeksiyon, bağırsak paraziti saç dökülmesini tetiklerken B12, magnezyum, çinko ve demir eksikliği gibi durumlar, saç dökülmesi için önemli etkilere sahip durumlar arasında sıralanmaktadır.

Saç Dökülmesi Zararlı mı?

Uzmanlar, saç dökülmesi hakkında bilgi verirken; “saç dökülmesi, saç sağlığı açısından olması gereken bir durumdur. Güçsüzleşen, fonksiyonunu yitiren saçlar dökülür ve yerine yenileri gelir. Ancak bu durum, saç dökülmesi oranına bağlı olarak değişmektedir. Günlük ortalama 50 ile 100 saç teli arasında yaşanan dökülmeler normaldir, fakat bu durum daha da yükselişe geçerse o zaman saç dökülmesi yani kellik ile ilgili endişelerin yaşanması yerli bir endişe olur” şeklinde belirtmektedir.

saç dökülmesi

Saç dökülmesinin nedenleri farklı şekilde sıralanabilirken, saç bakımına özen göstermek, belli aralıklarla saç derisinin yıkanması ve bazı bitkisel yağlar kullanılarak saç derisine masaj yapılarak uygulanması, dökülmelerin önüne geçebilmek için alınabilecek yöntemler arasında değerlendirilir. Saçların dökülmesine neden olan bir diğer etken ise saçlar yıkanırken uygulanan sert hareketlerdir. Her ne kadar saçların temizlenmesi amacı ile bu hareketlerde bulunulsa da zaman içerisinde saçlara zarar gelmesi muhtemeldir ve ilerleyen aşamalarda saç dökülmesi gibi ciddi problemlerin oluşması da kaçınılmaz bir durum olarak kişilerin karşısına çıkabilmektedir.

Saç dökülmesi nedenleri arasında bir diğer etken ise kullanılan saç bakım ürünleri ve temizlik ürünleridir. Kullanılan şampuan, saç kremi, saç spreyi, jöle gibi maddeler, doğru seçilmediğinde zamanla saçlara zarar vermeye başlar ve yine bu durumda da saç dökülmesi sorunu ile karşı karşıya kalınabilir.


Saçlar Neden Dökülür?

saç dökülmesi

Birçok nedene bağlı olarak gerçekleşen saç dökülmesi, erkeklerde ergenlik döneminden itibaren başlar. Bazen seyrek bir şekilde kendini gösterir ve bir süre sonra duraklamaya başlar, bazen de kellik problemine kadar yol açabilir. Bu durum, daha çok genetik yatkınlığa bağlı olarak gelişmektedir. Kadınlarda saç dökülmesi ise erkeklerdeki saç dökülmelerinden çok daha farklı nedenlere bağlı olarak gelişmektedir. Stresli yaşam, tiroit hormonunun dengesizliği, doğum kontrol hapı kullanımları, doğum süreci, emzirme süreci, menopoz dönemi gibi durumlar, kadınlarda saç dökülmesi nedenleri arasında sayılmaktadır. Bunlara ek olarak “saç bakımı” adı altında uygulanan bazı yöntemler de kadınlarda saç dökülmesine yol açmaktadır. Perma, aşırı fön çekme, sık boyama, saç maşası kullanma, saç düzleştirici kullanma, jöle, sertleştirici spreyler ve yanlış kullanılan saç bakım ürünleri de yine saç dökülmesine en çok etki eden durumlar arasında yer almaktadır.


Saç Dökülmesi Önlenebilir mi?

saç dökülmesi

Sık karşılaşılan durumlardan biri olması, insanların saç dökülmesine karşı tedbir almak amacıyla bazı uygulamalara başvurmalarına neden olmaktadır. Saç dökülmesini engellemek mümkündür aslında ama burada dikkat edilmesi gereken önemli bazı konular vardır. Mesela bir hastalığa bağlı olarak gelişen bir durum ise bu durumda, uzman doktor gereli tedavinin yapılabilmesi için ilaçlı tedavi önerebilir veya düzensiz beslenmeden dolayı kaynaklı bir saç dökülmesi ise uygun bir diyet programı da önerilebilir. Yani işin özünde saç dökülmesi nedeni öğrenildikten sonra gerekli şekilde müdahale edilerek saç dökülmesi sorununun önüne geçilebilir.


Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

saç dökülmesi

Saç dökülmesine iyi gelen birçok şey vardır. Fakat işin özünde yukarıda da söylediğimiz gibi öncelikle saç dökülmesine neden olan etkenleri değerlendirmek ve buna göre uygun bir tedavi yöntemini belirlemek, doğru sonuçlara ulaşmayı daha da kolaylaştırır. Erkeklerde ya da kadınlarda saç dökülmesi bir hastalığa bağlı olarak gelişiyorsa buna uygun ilaçlarla tedavi edilebilir. Saç mezoterapisi denilen yöntemle saç derisine vitamin, mineral ve dolaşımı düzenleyici maddeler mikro iğnelerle enjekte edilerek zayıf olan saç tellerinin güçlenmesi, ince olan saç tellerinin kalınlaşması ve dökülmeye yüz tutmuş saç tellerinin güçlendirilerek tedavi edilmesi mümkündür.

Saç dökülmesine karşı kullanılabilecek bazı ilaçlar ve takviye besinler ile saç bakım yağları saç dökülmesinin önüne geçmede yardımcı araçlar olarak kullanılabilir. Fakat saçlar tamamen dökülmüş ve herhangi bir tedavi de işe yaramıyorsa bu durumda daha çok saç ekimi tercih edilmektedir. Gelişmiş teknoloji eşliğinde uygulanan saç ekimi sonrasında, kişilerin saçları yeniden oluşmaya başlar ve doğal saçlar gibi uzar, kesilebilir veya şekillendirilebilir. Ancak saç ekimi yaptıran kişilerin, ekim operasyonundan sonra dikkat etmeleri gerekir. Yani saç ekiminden sonra bir daha dökülmemesi gibi bir durum söz konusu değildir. Doğru şekilde saç bakımı yapılmadığında dökülmeler yeniden kendini gösterebilir. Bu nedenle uzmanlar, saç ekimi yaptıran kişilerin rutin saç bakımını devam ettirmeleri gerektiği konusunda uyarmaktadır.


Saç Dökülmesine Bitkisel Çözümler Yeterli Olur mu?

saç dökülmesi

Günümüzde saç ekimi yaptırmak istemeyip saçlarının yeniden çıkmasını isteyenlerin sayısının azımsanmayacak kadar çok olduğunu kabul etmek gerekir. saç derisinin zayıflamasından sonra kendini göstermeye başlayan saç dökülmesi problemlerine karşı alınacak önlemlere ek olarak zeytinyağı, jojoba yağı, Hint Yağı gibi saç derisini destekleyen ve hücreleri yenileme özelliğine sahip olan bazı bitkisel yağlar kullanılarak saç dökülmesi engellenebilir. Fakat bunların hiçbirini uygulamadan önce mutlaka bir uzmandan destek alarak saç dökülmesine neden olan etken ya da etkenlerin neler olduğunu öğrenmek ve buna göre hareket etmek gerekmektedir.


Saç Dökülmesini Etkileyen Etkenler Nelerdir?

saç dökülmesi

Saç dökülmesi, sık yaşanılan bir problem olduğu için çözüm konusunda sürekli yeni bilgiler elde edinmek istenmektedir. İşin doğrusu bir uzmandan destek alarak uygulanacak tedavi yöntemlerini istikrarlı bir şekilde yürüterek bu soruna son vermektir. Peki, saç dökülmesini etkileyen etkenler nelerdir?

  1. Genetik faktörler,
  2. Deri problemleri
  3. Yanlış beslenme alışkanlığı,
  4. Vitamin ve mineral eksikliği,
  5. Hormonal sorunlar,
  6. Bazı iç hastalıklar ve kullanılan ilaçlar,
  7. Doğum ve kemoterapi süreci.

Yukarıda saydığımız nedenler, saç dökülmesine en çok etki eden etkenler arasında yer almaktadır. Bu etkenlerden bazıları ilaçlı tedavi ile sonlandırılabilse de bazı durumlarda saç ekimi dahil herhangi bir çözüm söz konusu olamaz. Mesela kemoterapi gören hastalarda meydana gelen saç dökülmesinin tedavisi maalesef mümkün değildir. Bu tip durumlarda genellikle kişiler protez saç kullanmayı tercih ederler. Protez saçlar, insan saçından elde edilmiş, kafa derisine sonradan yapıştırma tekniği kullanılarak takılan saçlardır. Bu saçlar, doğal saçlardan farklı olarak uzamaz, ya da kısalmaz. Sabit bir uzunlukta kalır ancak şekil vermek mümkündür. Genel olarak 6 ay kadar ömrü olan protez saçların da doğru şekilde bakımının yapılması önemlidir. Ancak bu şekilde saç dökülmesinin önüne geçilebilir. Diğer durumlar ise uzmanların gözetimi altında tedavi edilerek durdurulabilecek saç dökülmesi sorunları olarak değerlendirilir.


Saç Dökülmesinin Nedenleri Ve Çözümleri Nelerdir?

saç dökülmesi

Saç dökülmesi, her insanda doğal olarak görülebilen bir problemdir. Daha çok erkeklerde görülen genetik yatkınlığa bağlı bir sorun olsa da kadınlar da saç dökülmesi görülebilen durumlardan biridir. Peki, saç dökülmesinin nedenleri ve çözümleri nelerdir? Bu yazımızda, detaylı bir şekilde saç dökülmesine neden olan etkenleri sıralayarak daha sonra çözümleri hakkında siz değerli okuyucularımıza bilgi vereceğiz.

Sağlıklı bireylerde bile günlük ortalama 50 ile 100 saç teli arasında saç dökülmesi gerçekleşmektedir. Sağlıklı saçlara sahip olabilmek için aslında bu durumun doğal olarak gerçekleşmesi gerekir. Çünkü saçlar, doğal yapısı gereğince zamanla zayıflar, kökleri güçsüzleşmeye başlar ve dökülürler. Ancak bu dökülen saçların yerine yenileri çıkar. Problem olan ise dökülen saçların yerine yenilerinin çıkmamasıdır. Buna “kellik problemi” denilebilir.

Çoğu insana göre saçların dökülmesi büyük bir problemdir. Özellikle de kişilerin özgüvenlerinin kaybolmasına neden olan bu durum, günümüz tıbbı ile modern teknolojinin birleştirilmesi sayesinde çözümü olan bir durum olarak kabul edilmektedir. En son çare olarak saç ekimi, dökülen saçların yerine yenilerinin çıkması için uygulanan yöntemlerden biridir.

Erkeklerde Saç Dökülmesi

saç dökülmesi

Erkeklerde daha sık meydana gelen saç dökülmesinin en büyük nedeni “genetik yatkınlık” olarak değerlendirilmektedir. Oluşan bu durum tek seferde meydana gelmez. Belli aralıklarla meydana gelir ve kimilerinde “bölgesel kellik”, kimilerinde ise “tamamen kellik” olarak görülür.


Kadınlarda Saç Dökülmesi

Kadınlarda saç dökülmesi erkeklerde olduğu kadar görülen bir problem olmasa da yine de hiç yaşanmayan bir problem olarak değerlendirilmez. Erkeklerde “bölgesel dökülme” ya da “tamamen dökülme” gibi sonuçlarla sonuçlanan saç dökülmesi, kadınlarda ise saç tellerinin geriye çekilmesi durumu söz konusu olmasa da saç tellerinde zayıflama, güçsüzleşme gibi durumların ardından dökülmeler başlamaktadır.

Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?

saç dökülmesi

Yukarıda da belirttiğimiz gibi kadınlarda ve erkeklerde saç dökülmesi farklı şekilde gelişmektedir ve farklı nedenlere bağlıdır. Ancak genel olarak saç dökülmesi nedenleri şu şekilde sıralanabilir.

  1. Kişilerde aşırı stres durumunun meydana gelmesi,
  2. Kullanılan bazı ilaçların yan etki yaparak saç dökülmesine neden olması,
  3. Saç derisinde oluşan mantar ve bazı mikrobik hastalıklar,
  4. Travmaya bağlı olarak meydana gelen saç dökülmesi,
  5. Genetik yatkınlık.

Saç dökülmesine genel olarak neden olan etkenler, yukarıda saydığımız etkenlerdir. Ancak bunun haricinde saç dökülmesi konusuna dikkat edilmesi önemlidir. Çünkü basit bir durum ya da genetik yatkınlıktan farklı olarak bazı hastalıkların habercisi de olabilmektedir. Peki, saç dökülmesi hangi hastalıkların habercisidir?

  1. Saçkıran hastalığı,
  2. Sarkoidoz,
  3. Lupus eritomotozus,
  4. Sifiliz,
  5. Tiroid hastalığı,
  6. Seks hormon bozukluğu,
  7. Cilt kanseri,
  8. Beslenme bozuklukları.

Kadınlarda Saç Dökülmesi Nedenleri

saç dökülmesi

Yukarıda saydığımız nedenler, erkeklerde saç dökülmesi nedenleri olarak kabul edilir. Kadınlarda ise saç dökülmesinin nedenleri daha farklı şekilde sıralanmaktadır.

  1. Hamilelik dönemi,
  2. Menopoz,
  3. Strese bağlı olarak gerçekleşen saç dökülmesi
  4. Hormonal değişimler.

Kadınların daha çok stresli dönem yaşamalarına neden olan durumların başında menopoz dönemi gelir. Bu dönemde vücuttaki hormon düzeyi değişmeye başlar ve bu da saç dökülmesi de dahil olmak üzere başkaca rahatsızlıkların meydana gelmesine neden olabilir. Fakat bu durum, belli bir dönemden sonra sakinleşmeye başlamaktadır ve saç dökülmesi problemi ortadan kalkmaktadır. Ancak ileri düzeyde saç dökülmesinin gerçekleşmesi gibi bir durum söz konusu ise kesinlikle uzman bir doktordan destek alınması gerekmektedir.


Saç Dökülmesi Çözümleri Nelerdir?

saç dökülmesi

Saç dökülmesi nedenleri farklı olmakla birlikte uygulanacak tedavi çözümleri de farklı olabillir. Erkeklerde 15-20 yaş arasında dökülmelerin meydana gelmesinin en büyük nedenlerinden biri biotin eksikliğidir ve bu tip şikayetlerle uzman doktora görünenlere genellikle bazı ilaçlar önerilir veya beslenme alışkanlığı ile ilgili bazı önerilerde bulunulabilir.

H ve B7 vitamin eksikliğinin de saç dökülmesine neden olduğunu belirten uzmanlar bu tip durumlarda da yine uygun görülürse bazı ilaçlı tedavilerin yapılması ön görülmektedir. H ve B7 vitaminleri, besinlerle alınabileceği gibi dışarından ilaç takviyesi yapılarak da kişiye verilebilmektedir. Öncelikle sorunun ana nedenini öğrenmek ve buna göre uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesini sağlamak için saç dökülmelerinde anormal bir düzey ile karşılaşıldığında zaman kaybetmeden doktora gitmek ve gerekli çözüm önerilerinin uygulanmasını sağlamak gerekmektedir.


Saç Kazıtmak Kelliği Önler mi?

saç dökülmesi

Genel olarak saç dökülmesi sorunu yaşayan kişiler, ilk zamanlarda bu durumun önüne geçmek için saçlarını kazıtma yöntemine başvururlar. Ancak uzmanlar, saç kazıtmanın saç dökülmesi sorununun önüne geçmeyeceğini, sadece varsa deri hastalıklarının daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olduğunu belirtmektedir. Fakat bazı uzmanlara göre ise saçları kazıtmak, saç dökülmesinin önüne geçmede yardımcı olabilecek bir çözümdür. Çünkü uzun saçlarda saç köklerinin yenilenmesi ve hücrelerin canlılığını koruması daha zordur. Bu durumda, kişilerin saçlarını kazıtmaları, saç hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olacağı için yeni saçların daha sağlıklı şekilde çıkmasına yardımcı olacağını ifade ederler. En doğru çözüm, saç dökülmesine karşı uzman doktorlardan alınacak destek olduğunu unutmayın.


Önerilen İçerik: Saç Dökülmesi Nasıl Oluşur? Dökülmeyi Önlemenin Yolları Nelerdir?

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!