Allgemeines

#Siyatik Nedir ve Belirtileri Nelerdir? – Siyatik Tedavisi

Siyatik Nedir ve Belirtileri Nelerdir? – Siyatik Tedavisi

Siyatik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Siyatik, sinirin uyarılması sonucu oluşan ağrılı durumlara denilmektedir. Halk arasında “sinir romatizması“ olarak da adlandırılmaktadır. Siyatik adı verilen bu hastalık, vücudumuzun en büyük siniri olan siyatik sinirinin bacaklar da hissettirdiği ağrılardır. Siyatik ağrısı, ayaklarda hafif karıncalanma, belden dizlere kadar ağrı, yorgunluk ve uyuşma hissi, yürümekte zorluk çekme veya bacaklarda sürekli yer değiştiren ‘elektrik şoku’ şeklinde bir acı hissi verir. Siyatik teşhisi koyulan hastanın iyileşme sürecinin en önemli kısmını fizik tedavi dönemi oluşturmaktadır. Fizik tedavi ile birlikte dinlenme sürelerini uzatmak, yorucu hareketlerden kaçınmak ve ağrıyı durdurmaya yarayan bir takım ilaçlar kullanmak da tedaviye katkı sağlayacaktır.

Siyatik Risk Faktörleri;

1. Yaş Faktörü

Yaş ilerlemesi yani yaşlanmaya bağlı yaşanan bel fıtıkları, kemik sorunları ve omurga değişiklikleri siyatik hastalığının risklerindendir.

siyatik-risk-faktorleri.jpg

2. Obezite

Obezite de siyatik riski taşıyan hastalıktır. Kilo artışı vücudun bu durumu taşıyamamasına ve omurgalarda baskıya neden olmaktadır. Obezite, omurilik değişikliğine neden olmaktadır. Omurilik değişikliği de siyatiğe yol açmaktadır.

obezite-011.jpg

3. Meslek

Birçok meslek hastalığı bulunmaktadır. Siyatik hastalığına yol açan meslekler genellikle sürekli oturan masa başında iş yapan kişiler ve ağır yükler taşıyan kişiler de görülmektedir.

meslek.jpg

4. Diyabet

Diyabet hastalığı vücudun kan şekerini kullanma şeklini etkilemektedir. Bu durum sinir hasarına neden olur. Sinirlerin hasar görmesi ve yıpranması siyatik riski taşımaktadır.

diyabet-015.jpg

5. Hareketsizlik

Sürekli oturmak ve hareketsiz kalmak siyatik ağrılarına neden olmaktadır. Hareketli olan ve egzersiz yapan kişiler siyatik riski taşımamaktadır.

Masaj, hidroterapi ve ışınsal terapi en çok kullanılan fizik tedavi yöntemleri arasındadır. Bu ağrı aniden oluşmaktadır. Bazen de yavaş yavaş bir ağrı yaşatmaktadır. Kişilerin yaşam kalitesini düşüren ve sorun yaşatan bir hastalıktır. Otururken, kalkarken ve yatarken zorluk yaşatır. Belkemiğinin alt bölgesi hassas bir yapıdadır. Yaşanan ağrılar, yürürken, öksürürken ve gerilirken daha da artmaktadır. Omurgalar arasında kıkırdak disklerin yerinden oynaması, kayması, iltihaplanmış ve zedelenmiş olması diz kapağı iltihabı ve sinir iltihabıdır. Siyatik kalçadan başlayarak bacağa yayılmaktadır. Bu durum şiddetlendikçe bel ağrıları da yaşanmaktadır. Kalçadan başlayarak yayılan ağrılar bacağın her kısmını etkilemektedir.


Siyatik Siniri Nedir?

Siyatik sinir, L4-L5-S1-S2-S3 sinirlerinin  birbirine katılıp tek sinir haline geldikten sonraki adıdır. Siyatik siniri, leğen kemiğinden başlayarak, kalça içinden geçer ve bacakların arka kısmından diz inmektedir. Bu sinir dizde ayrılarak baldıra doğru inmektedir. Dördüncü ve beşinci bel omurları arasında çıkan ve topuklara kadar uzanan sinir siyatik denilmektedir.


Siyatik Belirtileri Nelerdir?

  • Kalçadan topuğa hissedilen ağrı
  • Belden ayağa kadar inen ağrı
  • Üst bacakta sürekli ağrı
  • Kalçada uyuşma
  • Karıncalanma
  • Hissizlik
  • Kas güçsüzlüğü
  • Kramp
  • Sertleşme

Siyatik hastalığının en sık rastlanan belirtisi, arka kalçadan alt bacağa yayılan ağrıdır. Bu ağrının yanı sıra bel ağrısı da oluşmaktadır. Kalçadan bacağa yayılan ağrıya bel ağrısı eklenmesi sonucu siyatik ağrısı olduğu kesinleşmektedir. Bu ağrıların dışından siyatik hastalığının birçok belirtisi bulunmaktadır. Kalkma, oturma gibi durumlarda zorlanma görülmektedir.

siyatik-belirtileri-nelerdir.jpg


Siyatik Neden Oluşur?

Siyatik hastalığının birçok nedeni olabilir fakat temel etken sinirlerin baskılanması, zarar görmesi ya da dolayı kaynaklanmaktadır. Sinirler oldukça hassas yapıdadır. Omurların siniri sıkıştırması, şeker hastalığının ya da diğer omurga hastalıklarının etkilerinden dolayı da oluşmaktadır. İltihaplanan bölgelerin siyatik sinirini etkilemesi, disk kaymalarının siniri sıkıştırması, skolyozlar, doğuştan gelen kemik bozuklukları, travmalar, yanlış iğne kullanımı, siyatik sinirini olumsuz etkiler ve siyatik ağrısının doğmasına neden olur. En küçük kazalarda ve baskıda dahi hasarlar meydana gelebilir.

Siyatiğe neden olan bazı durumlar;

  • Omurgaların siniri sıkıştırması
  • Şeker hastalığının etkileri
  • Omurga hastalığının etkileri
  • İltihaplı bölgenin siyatik sinirini etkilemesi
  • Doğuştan gelen kemik bozuklukları
  • Ağır sportif faaliyetler
  • Disk kayması
  • Skolyoz
  • Omurga kireçlenmesi
  • Omurga tümörleri
  • Bel fıtıkları
  • Travmalar
  • Yanlış iğne kullanımı
  • Doğum güçlüğü

siyatik-neden-olusur.jpg


Siyatik Tanısı ve Tedavisi

Siyatik teşhisi koyulan kişiye genellikle ilk tedavi olarak fizik tedavi uygulanmaktadır. Fizik tedavi süreci doktorun önereceği süre boyunca devam edilmektedir. Fizik tedavi sürecinin yanı sıra ilaç tedavisi de uygulanmaktadır. Genelde hidroterapi, ışınsal terapi ve masaj fizik tedavi de tercih edilen yöntemlerdir. Tedavi sürecinde temel tedavi olarak yatak istirahati de verilmektedir. Yatak istirahatinin yanı sıra doğru şekilde hareket etmek önemlidir.

Temel tedavisi yatak istirahati

Akupunktur alternatif olarak katkı sağlar

B1 ve B2 Vitamini enjeksiyonu

AHT Therapy

Epidural steroid enjekte

Ultrason

Kas gevşeticiler verilmesi

İmpulse İQ tedavi teknolojisi

Yumuşak diyot ışın terapi

Anti-inflamatuar ilaçlar

Parasetomal

Narkotik ilaçlar

Fizik tedavi veya egzersizler

Non-spinal cerrahi dekompresyon

Masaj terapisi

Şiroterapi Ayarlar


Siyatik Teşhisi ve Siyatik Testleri

Ağrı yaşayan kişiler doktora başvurarak muayene olmalıdır. Fiziksel muayene sırasında doktor kas gücü ve refleksleri kontrol etmektedir. Muayene sırasında ayak parmakları ve topukların üzerinde durma, sırt üstü yatarken bacakları havaya kaldırma, çömelme pozisyonuna geçme gibi hareketleri yapılması istenmektedir. Siyatik sinirlerden kaynaklanan ağrılar genellikle bu faaliyetler sırasında kötüleşir. Bu şekilde doktor teşhis koymaktadır. Bunların yanı sıra bir takım görüntüleme testleri yapılarak kesin teşhis konulmaktadır.

siyatik-teshisi-ve-siyatik-testleri.jpg


Görüntüleme Testleri Nelerdir?

  • Röntgen
  • Manyetik Rezonans Görüntüleme
  • Bilgisayarlı Tomografi Taraması

Siyatik Hangi Bölümlerde Tedavi Edilir?

Siyatik belirtileri bulunan kişi ortopedi bölümüne muayene olmalıdır. Eğer belirtiler siyatiği işaret ediyorsa, doktor siyatik tanısı koyar. Daha sonra ise hastalığın derecesine göre farklı bölümlere yönlendirerek tedaviyi sürecine başlanır.

  • Fizik tedavi
  • Beyin Cerrahisi
  • Nöroloji
  • Ortopedi

siyatik-hangi-bolumlerde-tedavi-edilir.jpg


Siyatikten Nasıl Korunulur?

Siyatik tanısı konulduktan sonra yapılacaklar bu ağrıların bir daha ortaya çıkmasına engel olmaktadır. Doğru duruş, egzersizler ve fizik tedavi siyatikten korunma yolları olarak bilinmektedir. Duruş pozisyonunuz eğer yanlışsa ilk önce duruş bozukluklarının düzeltmeniz gerekmektedir. Daha sonra doktorunuza danışarak egzersiz hareketleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Doktorun önereceği egzersizleri yaparak korunabilirsiniz. Bunların yanı sıra yine doktor önerisi ile fizik tedavi görebilirsiniz. Bu teknikler siyatik ağrıları azaltarak engellemektedir. Siyatik tedavisi için kaplıca suları, sıcak banyolar önerilir. Dinlenme ve kasların güçlendirilmesi tedavi için uygun yöntemler olacaktır. Doktorlar ilaç, fizik tedavi, hidroterapi ve ışınsal tedavinin yanı sıra, egzersizler sayesinde vücudun ve kasların güçlendirilmesini önermektedir. 

siyatikten-nasil-korunulur.jpg

Önerilen İçerik;

 Hangi Hastalığa Hangi Branş Bakar ?

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

NeOldu.com

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!