Sozialen Medien

#Spor Aletleri: Fitness, Vücut Geliştirme ve Kardiyo Ekipmanları

Spor Aletleri: Fitness, Vücut Geliştirme ve Kardiyo Ekipmanları

Reklamsız Dizi Film izlemek isterseniz Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi ziyaret edebilirsiniz .

Spor Salonu Aletleri, İsimleri ve Özellikleri

Spor Aleti

Spor aletleri denildiğinde ilk akla gelen vücut geliştirme ekipmanları; dambıllar, barlar, makineler ve kondisyon aletleri olmak üzere 4 gruba ayrılır. Dambıllar ve barlar serbest ağırlıklar, makineler ise birden çok hareketi yapmaya imkan tanıyan ve güvenli yapılarıyla öne çıkan aletlerdir. Kondisyon aletleri ise ağırlıktan ziyade dayanıklılık ve kilo vermek için kullanılan makinelerdir denebilir. Spor salonlarının olmazsa olmazları arasında yer alan spor aletleri, kardiyo ekipmanları ve fitness makineleri…


1. Dambıllar

Spor Aletleri

Dambıllar, ergonomik yapılarıyla her yerde rahatça kullanılabilen ve diğer aletlerde çalıştırılamayan kasları çalıştırabilen işlevsel aletlerdir. Vücut geliştirme sporu içinde son derece önemli yere sahip olan dambıllar, ihtiyaçlara göre çeşitli şekillerde bulunabiliyor. Vücut geliştirme sporunun çıktığı ilk zamanlardan beri var olan dambıllar, ilk üretildiğinde sadece dökme demirden oluşuyordu. Teknoloji geliştikçe ve ihtiyaçlar doğrultusunda çeşitli şekillerde üretilen dambılları çeşitli ebatlarda ve formlarda görebilirsiniz. Hesaplı fiyata en iyi dambıl modellerini görüntülemek için buraya tıklayın.


2. Barlar

Spor Aletleri

Bar deyince aklımıza ilk olarak uzun bar gelir. Uzun barlar halter müsabakalarında görmeye alışık olduğumuz dayanıklı metal çubuklardır. Genelde çelik alaşımlı malzemelerden üretilirler ve yüksek ağırlıkları taşıyabilirler. Tek başına 20 kg civarında ağırlığı bulunan metal çubuklar ihtiyaçlara göre farklı şekillerde üretilmektedirler.

Halter çubukları, genelde göğüsten itme, omuzdan itme ya da squat ve deadlift gibi hareketlerde kullanılır. Uzun bardan başka boyu daha küçük olan kısa bar yoğun olarak kullanılır. Kısa bar, uzun bar kadar ağırlık kaldırma kapasitesine sahip değildir. Daha küçük kas gruplarını çalıştırmak için kullanılır. Genelde ön ve arka kol kaslarını geliştirmek için kullanılırlar. Uzun bara göre ince ve daha hafiftirler.

Uzun ve kısa bar haricinde bir de şekliyle dikkat çeken z bar vardır. Z barlar anatomik yapıya ve ellerin barı tutma açısına göre tasarlanmış demir çubuklardır. Düz formda değildirler ve zigzaglı görünüme sahiptirler. Z bar adını bu tasarımları sebebiyle almışlardır. Ağırlık taşıma kapasiteleri uzun barlar kadar değildir. Kısa barlar gibi kol kaslarının ve daha özel kas gruplarının çalıştırılmasında kullanılırlar. Vücut geliştirme egzersizlerinin olmazsa olmazı halter çubuğu, Z bar ve ağırlık setlerine göz atmak için buraya tıklayın.


3. Kondisyon Aletleri

Spor Aleti

Ter atmak, kas dayanıklılığı sağlamak ve kalori harcamak için tasarlanan kondisyon aletleri, spor salonlarının olmazsa olmazları arasındadır. Yürüyüş ve koşu bantları, bisiklet aleti ve eliptik bisikletler kilo vermek isteyenlerin en çok kullandığı ve üzerinde vakit geçirdiği aletlerdir.Vücut geliştiricilerin çoğu spora başlamadan önce kondisyon aletleriyle ısınma yaparlar. Kasların ısıtılması ve metabolizmanın hızlandırılması için faydalıdırlar. Yine vücut geliştiriciler bazı günlerde yağ yakımı va kas dayanıklılığı sağlamak için kardiyo çalışmaları yaparlar. Kardiyo çalışmalarının vazgeçilmez aletleri yine kondisyon aletleridir.

Kondisyon aletleri grubuna dahil edilebilecek diğer aletler de mekik sehpalarıdır. Sehpalar her çalışma öncesinde ya da sonrasında mide egzersizleri için kullanılır. Sadece mide değil aynı zamanda bel ve yan karın kaslarının çalıştırılmasında da etkin rol oynamaktadırlar. Hem spor salonları hemde kişisel kullanıma uygun farklı yapı ve özelliklere sahip ağırlık sehpası modellerine göz atmak için buraya tıklayın.


4. Fitness Makineleri

Spor Aleti

Vücut geliştirme sporuyla uğraşanlar ilk zamanlarda sadece serbest ağırlıklarda çalışıyorlardı. Kaslar geliştikçe ve çalışılan ağırlıklar artmaya devam ettikçe, tehlikeli durumlar yaşanmaya başladı. Ağırlık altında kalma ve sakatlanma durumları yaşandı. Kasların gelişmesi için sporcunun kendini zorlaması ve gücü tükenene kadar hareketine devam etmesi gerektiği için kuvveti kalmayan kişi ağırlığın altında kaldığı zaman hayati tehlikesi bulunmaktaydı. Bunu düşünen kişiler serbest ağırlık yerine daha güvenli olan makineler tasarladılar.

Makineler, fizik kuralları ve makara sistemleri kullanılarak tasarlanan aletlerdir. Ağırlıklar serbest hareket yerine belli bir alanda ve doğrultuda hareket ederler. Ayrıca sahip oldukları emniyet tedbirleriyle de çalışmasını yapanların ağırlığın altında kalmasına ve hayati tehlike yaşamasına engel olurlar.Makineler sahip olduğu artıların yanında bazı eksilere de sahiptirler. Serbest ağırlıklarda denge unsurunu sağlamak için aynı anda küçük kaslar çalıştırılır. Makinelerde ise bu kasların çalışmasına gerek yoktur. Orta ve ileri seviye vücut geliştiriciler zorunda kalmadıkça makine kullanmayı tercih etmezler. Buna ek olarak makinelerin sunduğu ağırlık kapasitesi belli kalıplara göredir ve istenilen şekilde arttırılamaz. Spor salonlarının vazgeçilmezi, en iyi vücut geliştirme makinelerine göz atmak için buraya tıklayın.

İşte en çok kullanılan fitness makineleri;

Lat Pulldown (Sırt ve Omuz Kası Çalıştırma)

Spor Aletleri

Spor salonunda bulunan spor aletleri içerisinde kanat ve sırt ağrılarını çalıştırmak için Lat Pulldown kullanılmaktadır. Barfiks çekerken zorlanan kişiler bu spor aleti sayesinde kollarını ve sırt kaslarını güçlendirecek ve daha kolay bir şekilde barfiks çekme işlemini gerçekleştirebilecek.


Pec Deck Fly (Göğüs Çalıştırma)

Spor Aletleri

Bu spor makinesi sayesinde ilk olarak göğüs kasları, sonrasında ise koltuk altı ve kol kasları gelişmektedir. Bu spor aleti sayesinde dış göğüs kasları genişler ve dikleşir. Bayanların oldukça çok tercih ettiği spor aletlerinin başında gelen Pec Deck Fly, göğüs sarkmalarına engel olmaktadır.


Cable Crossover (Sırt ve Omuz Çalıştırma)

Spor Aletleri

Spor salonlarında en çok kullanılan spor aletlerinin başında Cable Crossover gelmektedir. Bu spor aleti sayesinde omuz, sırt, kol ve göğüs kasları gelişmektedir.


Low Pulley Cable Crossover (Göğüs, Omuz ve Kol Kasları Çalıştırma)

Spor Aletleri

Cable Crossover ile aynı makine de yapılan Low Pulley Cable Crossover farklı bir hareket olsa da aynı şekilde Göğüs, ön omuz ve ön kol kaslarını çalıştırmaktadır.


Reverse Cable Crossover (Arka Omuz ve Trapez Çalıştırma)

Spor Aletleri

İsminde de yer aldığı üzere bu spor makinesinde işlem ters yani çapraz bir şekil alarak yapılmaktadır. Ayakta ve oturarak yapılabilen bu hareket sırt kaslarını çalıştırır. Yapılması zor olsa da başta kürek, arka omuz ve trapez kaslarını iyi çalıştıran hareketlerdendir.


Triceps Pull Down

Spor Aletleri

Bu spor aleti sayesinde vücutta arka kol kaslarının çalışması ve güçlenmesi sağlanır. Sadece kol kasları değil aynı zamanda her iki omuz kaslarını da geliştirmektedir. Farklı kas gruplarının da genişlemesinde öncü rol oynamaktadır.


Leg Press

Spor Aletleri

Bacakların yukarıya kaldırılmasıyla başlanan bu hareket sayesinde ayak kasları başta olmak üzere, karın kasları ve sırt kasları çalıştırılmaktadır. Bu spor aletinde yer alan güvenlik sistemi sebebiyle ağırlık düşürme tehlikesini ortadan kaldırmaktadır.


Leg Extension

Spor Aletleri

Leg Extension spor aleti sayesinde üst bacak kasları çalıştırılmaktadır. Spor aletini kullananların bu hareketi yaparken dikkat etmesi gerekmektedir. Dizlere yapılan ağır bir baskı sistematik yapılmayan hareket sonrasında sıkıntıları sebebiyet verebilir.


Leg Curl

Spor Aletleri

Leg Extension bacaklarda üst kasları çalıştırırken, Leg Curl ise arka bacak kaslarını çalıştırmaktadır. Zorlayıcı olsa da oldukça etkili bir harekettir. Bu hareket sayesinde bacaklar genişler ve daha estetik bir görüntüye sahip olur.


UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

Önerilen İçerik: Yeni Başlayanlar İçin Vücut Geliştirme Programı

BuradaBiliyorum.Com

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!