Wissenschaft

Stephen Hawking’in Kehanetleri

Inhaltsverzeichnis

Stephen Hawking,  yaşayan en önemli teorik fizikçi, matematikçi ve kozmolog (evrenbilimci) olarak kabul edilir. 72 yaşındaki Hawking’in bilim dünyasına epey bir katkısı oldu. Dünyanın sonu ile ilgili karamsar yorumları ve tıp dünyasına meydan okuyan hastalığı ile tanınan Hawking’in, yazdığı kitaplar şu anda dahi hala popülerliğini korumakta. Hatta Stephen Hawking, kitaplarının çok satmasını şu cümleleri ile ifade etmiştir.

“Hayatım boyunca büyük sorularla yüzleşmekten büyük zevk aldım ve onlara bilimsel yanıtlar vermeye çabaladım. Belki de bu yüzden fizik üzerine yazdığım kitaplarla Madonna’ nın seks üzerine yazdığı kitaplardan daha çok kitap sattım.”

Stephen Hawking, kozmoloji bilimine Einstein’dan sonra en büyük katkıyı sağlamış bilim adamı. Yirminci yüzyılın ikinci yarısının en büyük buluşunu yaptı. Uzay ve genel görelilik kuramının, big bang ile başlayıp kara deliklerle sonlandığını gösterdi. Bu sonuç, kuantum mekaniği ile genel görelilik kuramının birleştirilmesi gerektiğini ortaya koyuyordu. Bu birleşmenin bir sonucu da kara deliklerin aslında tamamen kara olmadığını, fakat radyasyon yayıp buharlaştıklarını ve görünmez olduklarını ortaya koyuyordu. Diğer bir sonuç da evrenin bir sonu ve sınırı olmadığıydı. Bu da evrenin başlangıcının tamamen bilimsel kurallar çerçevesinde meydana geldiği anlamına geliyordu.

Stephen Hawking, 2000 yılında BBC televizyonunda bir programa konuk oldu ve o programda ilginç bir olay meydana geldi. Tekerlekli sandalyesi üzerinde, sunucunun sorduğu sorulara bilgisayar ekranına yazarak cevap veren Hawking, küresel ısınmadan ve buzulların erimesinden bahsederken, Antarktika kıtasında, 45km uzunluğunda 17km2 bir buzdağı koptuğu haberi altyazı olarak geçti. Bunun üzerine BBC “Hawking falcı değil, istatistikler onun ne derece doğru söylediğini kanıtlıyor. Hawking ne kadar gerçekçi olduğunu konuşurken bile ispatladı.” açıklamasını yaptı.

Aynı programda, zamana karşı yarıştığımızı vurgulayan Hawking, bilim adamlarına da şu şekilde seslendi, “İnsanoğlu başka bir gezegen keşfedemezse, 1000 yıl içinde dünyayla birlikte yok olacak”. Stephen Hawking çok hızlı bir şekilde yeni bir gezegen bulmamız gerektiğini, aksi takdirde insan soyunun tükeneceğini söylüyordu. Hawking’e göre, önümüzdeki 100 yıl içerisinde iklim değişikliklerine bağlı hastalıklardan kaçınmak iyice zorlaşacak. Çok kırılgan olan dünyamızda yaşamamız, en fazla bin yıl daha sürecek. Stephen Hawking, dünyanın sonu gelmeden başka gezegenler keşfetmemiz gerektiğini, sorunun çözümünün artık dünya üzerinde olmadığını, uzaya yönelmemiz gerektiğini vurguladı.

Hawking 70. Yaş gününde BBC’nin radyo 4 kanalına konuk olduğunda da bilim adamlarına seslendi. Spikerin sorularını yanıtlayan Hawking, insan ırkının yok olmasının kaçınılmaz olduğunu, hastalıkların, nükleer savaşların ve küresel ısınmanın 1000 yıl içerisinde bizi yok oluşa doğru sürüklediğini söyledi. Başka gezegen bulup yerleşmemizi tekrar tekrar vurgulayan Hawking, şayet ikinci nükleer çağın kıyısına gelirsek, eşi görülmemiş bir iklim değişikliği yaşayacağımızı da söyledi. Aynı konuşmanın devamında, bu konuda hükümeti bilgilendirmeyi, liderlere insan ırkının yüzleştiği riskler konusunda öneriler vermeyi ise bilim adamlarının önemli bir sorumluluğu olduğunu da ekledi. Hawking, “Eğer biz de bilim adamlarının anladığı şekilde nükleer savaşın ve bunun getireceği yıkımın etkilerini görebilirsek,  insanoğlunun eylemlerinin ve teknolojinin de bir şekilde iklim değişikliğine neden olduğunu, belki de sonsuza kadar dünya üzerindeki yaşamı etkilediğini öğreniriz. Biz dünyada yaşayan insanlar,  bilgilerimizi, deneyimlerimizi paylaşmakla yükümlüyüz.” dedi.

Peki, Hawking’in söyledikleri sadece karamsar sözlerden mi ibaretti, yoksa bu ürkütücü tahminlerin gerçeklik payı var mıydı? Stephen Hawking’ in, bu tahminleri yıllar önce söyleyip, 2 yıl önce tekrar etmesine rağmen, bunları konuşmaya devam ediyoruz. Çünkü geçmişteki iklim değişiklikleri değilse bile, en azından şimdiki iklim değişikliklerini bizzat yaşıyoruz. Şu anda, dünyadaki kaynakları çok hızlı bir şekilde tüketmeye devam ediyoruz, doğayı çok hızlı bir şekilde tahrip ediyoruz. Dünyada kalmaya devam etmek istesek bile, şimdiki mevcut nüfustaki her bireyin, kendi içinde inanılmaz şekilde duyarlı olması gerekir. Kaldı ki iklim değişiklikleri ve nükleer enerjinin bu kadar yaygın kullanılması çoktan geri dönülemez boyutlarda.

Bu yazıyı; başta kendime, daha sonra tüm ulaşabildiklerime, Stephen Hawking’ in bilim adamları ve bizlere iletişim zorluklarına rağmen anlatmak istediklerini hatırlatmak için yazdım.

Referanslar

  1. http://www.hawking.org.uk/videos.html
  2. https://tr.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking
  3. http://www.cbc.ca/news/technology/stephen-hawking-to-give-up-prestigious-cambridge-title-1.713739
  4. http://www.space.com/8924-stephen-hawking-humanity-won-survive-leaving-earth.html
  5. http://www.rtcc.org/2012/01/06/stephen-hawking-warns-of-climate-disaster-ahead-of-70th-birthday/

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!