Wissenschaft

Suçluluk testleri bazen yanıltıcı olabiliyor

Yeni bir araştırma, suçu kanıtlamak amacıyla yapılmış, emniyet teşkilatlarının sık sık kullandığı bazı testlerin bazen aldatıcı olduğunu ortaya çıkardı.

Suçluluk testlerinin tümü aynı temele dayanıyor: suçlayıcı bellek, kontrol edilemeyen beyin faaliyetlerini ortaya çıkartıyor. Suçluluk testleri, bu istem dışı beyin faaliyetlerini ölçmek için yapılmış. Olaya İlişkin Potansiyel (ERP), suçlunun başına sensör konulan ve suç ile ilgili olarak ona öğe kümeleri arasından ayrım yapmasının istendiği bir tür tespit tekniğinin adıdır. Böylelikle, suçlunun işlediği suç ile alakalı ayrıntılar, suçlunun belleğini tetikleyecektir.

Fakat şöyle bir durum var: yeni bir araştırma, suçlunun belleğinin bastırmasının oldukça kolay olduğunu gösteriyor. Kent, Madgeburg , Cambridge ve Tıbbi Araştırma Konseyi’ndeki araştırmacılar, sahte bir suç olayı hazırladı. Katılanlara, elektriksel beyin faaliyetlerini ölçen ve suçu tanıyıp tanımadıklarını test eden EEG başlıkları takıldı. Kent’in açıklamasına göre:

“Suçluların, suçluluk belleğini bastırmaları istendiğinde, bir kısmı, beyinlerinin tanıma tepkisini azaltmayı ve masum görünmeyi başardı.”

Sonuçlar, adalet sisteminde endişe verici bir tarafa dikkat çekiyor. Araştırmacı Zara Bergston diyor ki:

“Beyin faaliyeti suçluluk tespiti testleri, suçlunun suçunu göstermek amacı ile kesin ve güvenilir olarak tanıtılıyor. Araştırmamız, bunun her zaman doğru olmadığını gösterdi. Birinin suçlu olduğunu söylemek için bu tür testleri kullanmak geçerli değildir, çünkü şüpheli suçluluk belleğini saklamayı başarmış olabilir.”

Suçu tespit etmek amacı taşıyan başka bir test daha var tabii ki: Adil bir hukuk sisteminde adil bir duruşma.

 

Kaynak: popsci.com

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!