Wissenschaft

#Swap Nedir?

Swap Nedir?

Swap; her iki tarafın herhangi bir zaman diliminde bir varlık veya yükümlülüğe bağlı olan faiz ödemelerini ya da döviz cinsini karşılıklı bir şekilde değiştirdikleri takas sözleşmesidir. Swap işlemlerinde, döviz kurlarındaki değişmeler ve faiz oranları sonucunda meydana gelen riski daha az bir seviyeye indirmek amaçlanır.

Swap İşlemine Sebep Olan Hususlar Nelerdir?

Swap işlemi bazı hususlar doğrultusunda geçekleşen işlemlerdir. Swap işlemlerine neden olan bu durumlardan ise şu şekilde söz etmek mümkündür:

*Belirli dövizlere erişme ya da erişme güçlükleri,


*Sabit faizli fonda karşılaşılan sorunlar,


*Belirli bir dövizden sahip olunan ihracat ve diğer kredilerin mevcudiyeti ve farklı olan bir döviz türünden fon edinme zorunluluğu,


*Firmaların farklı olan finans piyasalarında tamamen farklı kredi değerliliklerini ellerinde bulundurmaları,


*Farklı finansal piyasalarda yapısal ve kurumsal farklılıkların bulunması,


*Bazı piyasalardaki vadelerin kısalığı gibi hususlar swap işlemine neden olan unsurlar arasındadır.

Swap İşlemleri Gerçekleştirilen Kuruluşlar Hangileridir?

Swap işlemlerine taraf olan bazı kuruluşlar mevcuttur. Bu kuruluşlardan bazıları ise şunlardır:

*Merkez bankaları,


*Uluslararası kurumlar,


*Çok uluslu şirketler,


*Uluslararası fonlar,


*Yerel yönetimler,


*Bankalar,


*İhracatçı ve ithalatçı kuruluşlar swap işlemine taraf olan kuruluşlardır.

Para Swapları Nedir?

Modern anlamda ilk para swapı 1982 senesinde IBM ve Dünya Bankası arasında gerçekleştirilmiştir. Bu swap işlemi ise sabit faizli İsveç Frankı ve Alman Markı borçlarının Dünya Bankası’ndan sağlanmış olan US Dolar borcuyla swap edilmesini içermiştir. Para swapı, iki taraf arasında belirlenmiş olan bir paranın farklı bir para birimiyle değiştirilmesi ve değiştirilen ana paraların da geri verilmesini içeren anlaşma olarak tanımlanabilir.

Varlık Swapları Nedir?

Varlık swapları, bir swapın ve bir varlığın kombine edilmesinden oluşan işlemlerdir. Bu tür swapların risk yönetiminde yatırım aracı şeklinde kullanılması, varlık swaplarının meydana gelmesinde önemli bir unsur olmuştur. Özellikle de 1980’li yılların yarısından günümüze kadar swapların bu amaç dahilinde kullanılmasında çok büyük artışlar görülmüştür.

Faiz Swapı Nedir?

Faiz swapları, 1980’li yıllardan bu yana dünya çapında gitgide büyüyen bir konuma ulaşmıştır. Bu swaplarının büyük bir kısmı Amerikan Doları ile yapılır. Bunun yanında özellikle de 1985 senesinden itibaren diğer para birimleriyle de faiz swapları yapılmıştır ve bu durum gittikçe de yaygınlaşmıştır.


İşlem hacmi yönünden faiz swapları, swap çeşitleri arasında en önde gelen swaplardan biridir. Faiz swapı, tarafların anlaşmış oldukları varsayımsal olan ana para tutarına göre hesaplanan dalgalı faiz ile sabit faiz ödemelerinin aynı para birimiyle değiştirilmesine ilişkin olan iki taraf arasında kabul edilen bir anlaşmadır.

Çapraz Döviz Swapı Nedir?

Çapraz döviz swapı, faiz ve döviz swapının beraber kullanılmasıyla oluşur. Bu tür swaplarda, farklı faiz yapısı ve farklı para birimleri üzerine borçlanan taraflar, karşı tarafın borcuna göre faiz ve anapara ödemelerini gerçekleştirmek üzere anlaşırlar.

Kaynakça:

https://www.halkbankkobi.com.tr/NewsDetail/Swap-nedir/714

Yazar: Sevinç Urgenç

Kaynak

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!