Wissenschaft

#Uzayda Uykunun Süresi, Verimi ve Yapısı Değişiyor

Uzayda Uykunun Süresi, Verimi ve Yapısı Değişiyor

NASA

Uzayda iyi bir uyku çekmek zor. Mir uzay istasyonunda görev yapan astronotların değerlendirildiği bir araştırmada, astronotların yer çekimsiz ortamdayken daha kısa süreli uyuduğu, daha fazla uykusuz kaldığı ve uyku döngülerinin yapısında değişimler yaşadıkları bulunmuş.

Harvard College, Harvard Tıp Fakültesi ve NASA Ames Araştırma Merkezi’nde çalışan araştırmacılar; uzay istasyonuna gitmeden önce, gittikleri zaman ve gittikten sonra dört kozmonot ve bir astronotun uyku kalıplarını incelemişler. Ön sonuçlar, bu kişilerin Dünya’da 6.7 saat uyurken; uzayda ise ortalamada sadece 5.7 saat uyuduklarını gösteriyor. Bu kişiler ayrıca yatakta önemli miktarda daha uzun süre uyanık kalmışlar. Bu durum, uyku veriminde .7’lik bir azalmaya yol açıyor.

Uzayda kaldıkları sırada, bu kişilerin REM dışı ve REM uyku süreleri sırasıyla .1 ve %.8 azalmış. Ayrıca astronotların uzayda ilk REM uykusu evresine ulaşmaları, uyuduktan sonra ortalama 90 dakika civarı sürmüş; Dünya’dakinden yaklaşık 1.5 kat daha uzun. Bunun tersine çoğu uyku ölçütü, havada oldukları sırada istikrarlıymış; yatakta geçirilen süredeki düşüş ve yatağa gittikten sonra uyuyana kadar geçen süredeki artış hariç…

Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi. Ç: O.

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!