Wissenschaft

Londra modern çevre kirliliğinde yeni bir rekor kırdı

Ocak ayının sonlarına doğru İngiltere’nin başkentindeki hava kalitesi Pekin’den daha kötü hale geldi.

Londra’ya boşuna ‘Büyük Duman’ denmiyor.

Başkent üzerinde hafta boyunca, soğuk ve rüzgarsız havada biriken büyük miktarlardaki kirlilik, şehrin kötü hava kalitesinde yeni bir rekor kırdı. 2012’de King’s College London’da geliştirilen kirlilik indeksinin ortaya çıkmasından beri en yüksek değerlerin 17-24 Ocak tarihleri arasında görüldüğü ve 20 farklı bölgede katsayının sınır değer olan 10’a ulaştığı, yine aynı üniversiteden Andrew Grieve adında bir analist tarafından, söylendi.

Üniversite, şehrin farklı bölgelerine yerleştirdiği sensörler sayesinde, parçacıklı madde ve gazlar gibi çeşitli kirlilikleri ölçebiliyor.

Yüksek kirlilik seviyeleri vakalar halinde bir görünüp bir kayboluyor. Belirtilen hafta boyunca çeşitli zamanlarda Londra’daki hava kalitesi Pekin’den daha kötü değerlere ulaştı. Genel olarak bakıldığında Çin’deki şehrin havası, uzun vadede çok daha kötü durumda.

Londra’daki Temiz Hava direktörü Simon Birkett, Yeni Çin Yılı kutlamalarıyla birlikte Pekin’deki hava kirliliğinin Londra’dakini geçeceğini söylüyor.

Birkett: “Pekin’de işler çığırından çıkacak. Çok büyük havai fişek sorunları ortaya çıkacak ve parçacıklar çatılardan geçecek.” diyor.

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, geçen sene başkanlığa başladığından beri ilk kez bu hafta “çok yüksek” kirlilik uyarısı verdi. Verdiği uyarı, kirlilik seviyelerinin yasal saatlik sınırın iki katından daha yukarısına çıktığını gösteriyordu. Çocuklara oyun oynamak için dışarıya çıkmamaları, kapalı alanlarda oynamaları söylendi.

İngiltere 2010 yılından beri Avrupa Birliği hava kalitesi sınırlarını geçmekte. Geçtiğimiz sene Londra’daki kirlilik değerleri yıllık sınırını ilk sekiz gün içinde aşmıştı; bu sene yalnızca beş gün yeterli oldu.

Londra belediye başkanlığı ofisinin tahminlerine göre, zehirli hava nedeniyle her yıl 9400 erken ölüm gerçekleşmekte. Durum o kadar kötüleşti ki şehirdeki yargıçlardan biri, hükümetin bu sorunla ilgili yeterince çalışmayarak yasaları çiğnediğini ileri sürdü ve bakanlıklardan konu ile ilgili harekete geçmelerini talep etti.

Konuyla ilgili bazı adımlar atıldı:

  • Londra’nın siyah taksilerinin yapan şirket dizel ile çalışan filosunun elektrikle çalışması için 400 milyon dolar topladı.
  • Belediye, Londra’nın merkezi bir alanda yüksek oranda kirliliğe sebep olan araçları kullanmak isteyen kişilerden ücret talep etmeyi planlıyor.
  • Kirleticileri azaltmak için hibrit çift katlı otobüslerin kullanımı arttırılırken, eski tip otobüsler teknolojik bakımdan yenileniyor.

Londra’da sağlık nedeniyle kömür yakılmasını kısıtlayan yasalar neredeyse 1273’ten beri yürürlükte. 1952’de binlerce insanın ölümüne sebep olan sis felaketinden sonra, 1956 yılında ülke çapında etkili olan Temiz Hava Hareketi başlatıldı. Şehrin lakabı olan ‘Büyük Duman’ (Big Smoke) endüstriyelleşmeden ve caddeleri tıkayan yoğun trafikten kalan bir miras…

Kaynak: bloomberg.com

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!