Allgemeines

#Her Derde Deva C Vitamini Hakkında Bilmeniz Gerekenler #SosyalMedya #Tv #BB

Her Derde Deva C Vitamini Hakkında Bilmeniz Gerekenler

C vitamini, en çok bilinen ve belki de en çok tüketilen vitaminlerden biri. C vitaminin özellikle kış aylarında gripten korunmak için tüketiliyor. Ancak aslında C vitaminin vücuda oldukça büyük faydaları bulunuyor. Üstelik bilinenin aksine vitamin C turunçgiller dışında birçok besinden de alınabiliyor. Peki C vitamini nedir, bu vitaminin vücudumuzdaki görevi nedir? Faydaları nelerdir ve hangi besinlerde bulunur? Gelin daha yakından bakalım.

C vitamini özellikle halk arasında en çok bilinen ve tüketilen vitaminlerden biri. Çoğu hayvan ve bitki C vitaminini kendi vücutlarında üretebiliyor

c vitamini


Ancak insanlar, bazı meyve yarasaları, hint domuzu ve insan benzeri primatlar C vitamini üretemediklerinden bunu besinlerden almak zorunda

c vitamini

Vitamin C turunçgillerden yeşil yapraklı sebzelere kadar pek çok gıdada bulunabiliyor. Peki C vitamini nedir?

c vitamini


Vitamin C, askorbik asit olarak da bilinen suda eritilebilen ve birçok görevi olan vitamindir. Askorbik asit bütün canlı dokularda bulunur. Doğada çok yaygın şekilde bulunan bu vitaminin en zengin kaynaklarını taze meyve ve sebzeler ve çiğ et oluşturur. Askorbik asit oksijen tutma özelliğine sahip olması nedeniyle antioksidan olarak kullanılır. İnsanlar bu vitamini kendi vücutlarında üretemez ve dışardan almak durumunda kalırlar. C vitamini özellikle bağışıklığın güçlenmesinde büyük rol oynar. Ancak tek görevi bu değildir. Vitamin, sebzelerden ve meyvelerden alınabildiği gibi serum olarak da alınabilir.

C vitamininin faydaları nelerdir?

c vitamini


C vitamini insanlar için zorunlu bir besindir. Bu vitaminin bağışıklık sisteminden cilde kadar pek çok faydası bulunuyor.

C vitamini; vücutta kolajenin üretiminden sorumludur. Kolajen ise hücrelere sağlamlığını verir

Kırmızı kan hücreleri olarak bilinen alyuvarların işlevinde yardımcıdır

Bağışıklığı güçlendirir. Halk arasında ise en çok bu özelliği ile bilinir

Bu vitamin aynı zamanda demir eksiliğini de azaltır

Beyaz kan hücrelerinin işevini artırır

Cildi arındırır ve güzelleştirir

Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur

Antioksidan özelliği gösterir

Kan basıncını düşürür

Midede ülser ve gastrit yapan mikrobun öldürülmesinde rol oynar

Damar sertliğinin önler

Göz sağlığını iyileştirir


Hangi besinlerde bulunur?




C vitamini özellikle turunçgillerde bulunuyor gibi gözükse de aslında meyvelerden sebzelere kadar pek çok besinde bulunuyor;

Portakal

Limon

Greyfurt

Mandalina

Şeftali

Kuşburnu

Sivri biber

Karnabahar

Karalahana

Maydanoz

Şalgam

Brokoli

Çilek

Turp

Ananas

Taze fasulye

Ispanak

Patates

Bezelye

Soğan

Rezene

Kırmızı biber

Kivi

Hangi besinlerde ne kadar C vitamini bulunuyor?




C vitaminin meyvelerden sebzelere kadar pek çok gıdada bulunduğunu söyledik. Ancak tabii ki besinlerdeki c vitamininin oranları farklılık gösteriyor; kırmızı biberde 190 miligram, yeşil biberde 150 miligram, kivi 90 miligram, çilekte 60 miligram, limonda 40 miligram, ıspanakta 30 miligram, greyfurtta 30 miligram, portakalda 20 miligram, üzümde 10 miligram, havuçta 10 miligram, muzda 10 miligram vitamin bulunuyor.

C vitamininin eksikliği nelere sebep olur?




Vücudun düzenli işleyişi açısından c vitamininin düzenli olarak alınması gerekiyor. Çünkü c vitamininin eksikliği bazı hastalıklara davetiye çıkarıyor. Öncelikle bu vitamininin eksikliği şu sebeplerden kaynaklanabiliyor;

Yetersiz beslenme

Alkolizm

Anoreksiya

Şiddetli akıl hastalığı

Sigara ve diyaliz

Vitaminin eksikliği saç dökülmesi, anemi, burun kanaması, kıl dönmeleri, diş minesinin zayıflaması, halsizlik, eklem ağrısı, cilt kuruluğu, metabolizmanın yavaşlaması gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor. Bu tip rahatsızlıklar yaşıyorsanız, doktorunuzla görüşebilir ve vitamin C takviyesi alabilirsiniz.

Kaynak: 1

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!