Allgemeines

#Akciğer Hakkında Bilinmesi Gerekenler #SosyalMedya #Tv #BB

Akciğer Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Akciğer Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İnsanlar gibi tüm omurgalı canlıların solunum organı akciğerlerdir. Nefes alma aksiyonunda hava, burun ve ağız yolu ile soluk borusundan geçerek akciğerlere ulaşır. Asli görevi dünyamızda bulunan oksijeni kan dolaşımına nakletmek ve kandaki karbondioksiti dışa çıkarmaktır. Akciğerlerimiz sağ ve sol tarafta iki adet olmak üzere göğüs boşluğunda bulunmaktadır. Sağ akciğer sol akciğere göre 1 lob fazladır. Sağda 3 solda 2 adet lob vardır. Soldaki adetin kümülatif azlığı kalp ile aynı bölgede bulunmasından kaynaklanmaktadır. Sol tarafta iki adet akciğer lobu ve kalp bulunmaktadır. Akciğer, göğüs kafesi boşluğunda yer aldığı için doğal bir korumaya sahiptir. Tıpkı gözlerin çukurda olup doğal yollar ile birçok dış etkenden korunduğu gibi.    

akciger-001.jpg

Ses oluşumu da yine ciğerler vasıtası ile oluşmaktadır. Özetle akciğerlerimizin üstlendiği ana görevi aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Temel ve en önemli görevi oksijeni kana vermek ve kan içindeki karbondioksiti kandan atmaktır.
  • Ayrıca kan akciğerlerde soğuduğundan dolayı vücut sıcaklığının ayarlanmasına yardımcı olmaktadır.

Sağlıklı Bir Akciğer İçin Neler Yapılmalıdır?

Akciğer vücudumuza dost bir organdır. Kendisine hor bakılsa da bir şekilde kendini yenileyerek hizmetine devam etmeye çalışır. Yapılan araştırmalara göre Dünya genelinde sigara içenlerin oranı 1 milyarı geçmiş vaziyettedir. Hal böyle olunca pasif içicilik de büyük oranda bireylerin maruz kaldığı bir durum halini almıştır. Bundan en çok etkilenenler ise çocuklardır. Dolayısı ile ilk ve çağımızın en önemli sorunu haline gelen sigara kullanımı sağlıklı bir akciğer için büyük riskler teşkil etmektedir. Peki sigara haricinde diğer unsurlar nelerdir biraz da bunlara bakalım.

Alkol, sigara ve uyuşturucu gibi maddeler kullanılmamalıdır.

Bu üç madde de içinde bulundurduğu kimyasallar ile solunumu zorlaştırır, kalp krizine ve hatta kansere yol açar.

Düzenli spor yapılmalıdır.

Spor sağlıklı bir vücut için ilk yapılması gereken adımlardan biridir. Rutin koşular ( Jog ) düzenli nefes alıp vermeyi sağlar. Düzenli ve güçlü nefes alıp vermek ise akciğerlerimizi genişletir ve süngere benzetilen bu organımızın gözeneklerini açar. Yüzme de yine akciğerler için oldukça sağlıklı bir faaliyet türüdür.

saglikli-bir-akciger.jpg

Vücudun terli iken soğuğa mağruz kalması da bu listede yer alır.

Soğuk havalar da sıkı giyinilmeli, terleme noktasına gelmeyecek şekilde soğuk havadan korunulmalıdır. Aksi durumda soğuk algınlığı ile birlikte alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları ortaya çıkar ve bu durum akciğerlerimize zarar verebilir.

Temiz hava çok önemlidir.

Akciğerlerin ilk hali pembe rengine sahiptir. İnsan ömrü hususunda seneler geçtikçe, solunum ile ciğerlere alınan yabancı maddeler akciğerleri önce griye sonra ise siyah renge büründürür. Bu renk farkı sadece bir renkten ibaret değil, aksine akciğerlerin zamanla yıprandığının bir göstergesidir.

  • Klima ortamlarından uzak durulmalıdır.
  • Nemli ortamlardan uzak durulmalıdır.
  • Bazı meslek grupları sebebi ile maruz kalınan kimyasallardan kaçınılmalıdır.
  • Soğuk havalarda ağız yerine burundan nefes alınmalıdır.

Solunum ağız ve burun yolu ile yapılabilir fakat burun ile nefes almak doğru olanıdır. Burunda bulunan kıllar, atmosferdeki zararlı maddelerin akciğerlere ulaşmasını engeller. Bu işlem ağız ile yapılırsa doğrudan akciğerlere yapışarak zamanla deformasyona uğratır.

Veremden korunmak için BGC (Bacillus Calmette Guèrin) aşısı yapılmalıdır.

Tüm bu dış etken ve zararlı maddelerin haricinde bir de tabi beslenme bulunmaktadır. Doğru beslenme ile akciğerlerimizin fonksiyonlarını işlevsel hale getirebilir bu organın bize daha sağlıklı bir yaşam sunmasını sağlayabiliriz.

temiz-hava.jpeg


Akciğerlerimiz için Faydalı Besinler

Omega 3 yağ asitleri vücut tarafından üretilmediği için muhtelif gıdalar ile vücuda alınmalıdır. Akciğerler için omage 3 yağ asitleri bakımından zengin besinler, kabuklu deniz ürünleri, sızma zeytin yağı, keten tohumu ve cevizdir.

  • Keçiboynuzu çok faydalı bir besindir. Hem kan yapar hem de özellikle sigara içenler için akciğerleri temizleyen bir etken maddeye sahiptir. 6 ayda bir 20 günlük kür ile sigaranın olumsuz etkileri azalır.
  • Sarımsak kuvvetli bir antioksidandır, içinde bol miktarda bulunan alisin kimyasalı ile akciğerleri temizler.
  • Zencefil bir antioksidan görevi görür. Çayını içerek ya da kendisini yemek sureti ile tüketim, akciğerlerin fonksiyonlarını düzenler. Mukus ve yabancı maddeleri akciğerden söker atar.

akciger-icin-faydali-besinler.jpg


Akciğere Bağlı Oluşabilecek Hastalıklar Nelerdir?

Akciğer Kanseri

Bu kanser türü akciğer dokusunun değişime uğraması sebebiyle ortaya çıkar. En yaygın kanser hastalıklarındandır. Bu hastalık solunum yolu ile zararlı maddelerin vücuda alınması sonucu bir başka deyişle sigara içimi ya da dumanına maruz kalma, kimyasal maddelere (iş ortamında ya da bulunduğunuz bölgede) maruz kalınarak ortaya çıkan kanser türüdür.

akciger-kanseri.gif


Akciğer Veremi

Akciğer veremi tüberküloz olarak bilinir. Verem mikrobu vücuda birçok yoldan girebilir fakat en çok karşılaşılan yol solunum yolu ile olanlardır. Hastalık genelde veremli bir hastanın tükürüğü ya da veremli bir ineğin sütü ile bulaşır. Tedavi için bol temiz hava, faydalı gıdalar ve üzüntüsüz bir hayat gereklidir.

akciger-veremi-002.jpg


Obstrüktif (Kronik) Akciğer Hastalığı

KOAH olarak bilinen hastalık akciğerlerin tıkanması halidir. Halk dilinde ‘Kronik Bronşit’ olarak bilinir. Akciğerdeki hava yollarının tıkanması, hava akımının kısıtlanması ve bunun süreklilik arz etmesi halinde kronik bronşit tehşisi konulur.

obstruktif-(kronik)-akciger-hastaligi.jpg


Astım

Astım yine kronik akciğer hastalık türlerindendir. Bronişitten farklı olarak normal zamanlarda pek ortaya çıkmaz ataklar şeklinde kendini gösterir. Atakların oluşmaya başladığı süreçte nefes darlığı, öksürük, hışıltılı solunum ve göğüs bölgesinde sıkışma gibi şikayetler görülür. Astım hastalığı çok ilerlememiş ise tedavisi mümkün bir hastalıktır. Tedavi süreçleri doktorunuz tarafından tavsiye edilen ilaçların kullanımı ile yürütülür. Astım ilaçları 1-2 dakikada etkisini gösteren ilaç türlerindendir. 

astim-012.jpg


Doğru Nefes Alma Yöntemleri

  • Gün içinde binlerce kez nefes alıp veriyoruz ve doğru nefes yaşam kalitemizi hem ruhsal hem de fiziksel olarak doğrudan etkilemekte.
  • Doğru nefes almak, stres kontrolünden, enerji üretimine kadar birçok sistemin düzgün çalışmasında çok etkili.
  • Nefes alıp vermedeki en önemli kasımız diyafram kası ve bu kas tam kaburgalarımızın altında bulunmakta.
  • Biz nefes aldığımızda bu kas aşağıya doğru iniyor ve nefes verdiğimizde de bu kas yukarıya doğru çıkarak nefes alıp vermemize yardımcı oluyor.
  • Diyafram farkındalığını artırmak için küçük bir çalışma yapabiliriz.
  • Tek elinizi karnınızın üzerine diğer elinizi de göğsünüze koyun ve elinize doğru karnınızı şişirerek nefes alın.
  • Diyaframımızı da kullanarak, sadece üst ciğerimize sığ bir nefes almak yerine çok daha geniş hacimli, daha derin nefesler alabiliriz.

dogru-nefes-alma-yontemleri.jpg

Önerilen İçerik;

 Akciğere İyi Gelen Bitkiler – Meyveler – Sebzeler – Yiyecekler ve Besinler

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

NeOldu.com

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!