Allgemeines

#Alerji Çeşitleri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir? #SosyalMedya #Tv #BB

Alerji Çeşitleri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Alerjiler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Alerji vücuda giren maddelerin zararları sonucu vücudun reaksiyon göstermesidir. Yani bağışıklık sisteminde ortaya çıkan bozukluk alerjiye neden olur. Vücuda giren her türlü maddeye göre alerji türü de değişiklik gösterir.

Günümüzde görülen alerji çeşitleri;

  • Alerjik rinit
  • Alerjik astım
  • Alerjik dermatit
  • Alerjik konjuktivit
  • Besin alerjisi
  • Deri alerjisi

alerjiler-hakkinda-.gif


Alerji Belirtileri Nelerdir?

  • Burun tıkanması, hapşırma, geniz akıntısı, boğazda gıcık ve öksürük alerjinin en önemli belirtileridir.
  • Alerji özellikle alt ve üst solunum yollarını etkiler. Örneğin, polen, toz alt solunum yollarında astıma, öksürüğe neden olmaktadır. Üst solunum yollarında ise hapşırık ve burun akıntısına neden olmaktadır.
  • Alerjisi olan kişilerde sinüzit ve cilt reaksiyonları daha fazla görülmektedir.
  • Evdeki toz, polen, böcek, çimenler alerjiyi en çok tetikleyen etkenlerdendir.

alerji-belirtileri-nelerdir.jpg

Deri Alerjileri Nelerdir?

Deri alerjileri 2 çeşittir. Birincisi kurdeşen, ikincisi de anjio ödemdir.

Kurdeşen

Kurdeşen vücudun çeşitli yerlerinde oluşan kırmızı, pembemsi kabarıklara denir. Boyutları 1 cm ile 10 cm arasında değişir. Kurdeşen kişide batma, kaşınma hissi oluşturur. Kurdeşen bazı besinlerin içinde bulunan kimyasal maddeler sonucu vücutta alerjik reaksiyonlara yol açar. Kurdeşen olan kişinin dudağında ve göz etrafında şişme görülebilir. Ancak bu çok da korkulacak bir şey değildir. 24 saat içinde bu durum ortadan kalkabilir. Ancak kişide nefes almada zorluk, yutkunmada zorluk oluşursa hemen doktora görünmelidir.

kurdesen.jpg

Kurdeşene sebep olan etkenler;

  • Çeşitli ilaçlar
  • Bazı gıdalar kurdeşene neden olur. Örneğin, yumurta, kuruyemişler, balık, kabuklu deniz besinleri
  • Gıdalarda bulunan çeşitli katkı maddeleri
  • Ev tozları, hayvan tüyleri
  • Böcek ısırıkları

Kurdeşen tedavisinde; ilk öncelikle yapılması gereken ilk şey alerjiye neden olan gıdaların tespit edilip bu gıdalardan uzak durulmalıdır. Daha sonra doktorun yazacağı ağızdan alınan bir ilaç olan antihistaminik düzenli olarak kullanılırsa kurdeşeni önemli ölçüde geçirmiş olursunuz.


Anjio Ödem

Anjio ödem derinin altında oluşan, kaşıntıya ve şişiklere neden olan çok ciddi seyreden bir alerji türüdür. Anjio ödemin görüldüğü bölgeler, yüz, göz kapakları, kollar, genital bölge, dudaklar ve bacaklardır. Anjio ödem alerjisi bulunan kişinin tüm vücudu şişebilir. Hatta dili ve boğazı şişerek hastanın nefes alması zorlaşarak, ölümle bile sonuçlanabilecek durumlar ortaya çıkabilir. Anjio ödem alerjisi bulunan kişinin ailesinde alerji öyküsü olup olmadığı mutlaka incelenmelidir. Anjio ödem tedavisinde; kullanılan yöntem kurdeşen tedavisinde kullanılandan çok farklıdır. Anjio ödem alerjisi bulunan kişi hemen bir sağlık kuruluşuna gitmeli ve hastalığın vermiş olduğu stres azaltılmaya çalışılmalıdır.

anjio-odem-001.jpg


Alerjik Rinit

Alerjik rinit burunda meydana gelen, toz, polen, hayvanların tüylerinden kaynaklı oluşan alerjik iltihabtır. Alerjik rinit semptomları burun tıkanıklığı, burun akması, burunda kaşıntı, hapşurmadır. Hastalığı tetikleyen etkenler, polen, toz, böcek, hayvan kaynaklı proteinlerdir. Alerjik rinitin bir diğer ismi de saman nezlesidir. Alerjik rinitin teşhisi, kan ve deriye yapılan testlerle konur. Alerjik rinitin tedavisinde; alerjiye sebep olan etkenlerden uzak durup, ilaç tedavisi bir an önce uygulanmalıdır. Tedavide uygulanan ilaçlar genellikle burun spreyleridir. İlaç tedavisinin yanında alerjik rinit için aşı da uygulanabilir.

alerjik-rinit-001.jpg


Alerjik Astım

Alerjiye genetik olarak yatkın olan kişilerin hava yollarında oluşan aşırı bronş duyarlılığına alerjik astım denir. Alerjik astım belirtileri nefes darlığı, kuru öksürük, göğüste hırıltıdır. Alerjik astım şikayetleri nöbetler halinde görülür. Özellikle bu belirtiler geceleri ve sabaha karşı kendisini gösterir. Polen, ev tozu, hayvan tüyleri alerjik astımı olanlarda en çok görülen alerjenlerdir. Alerjik astım tedavisinde; amaç hastanın nefes alımını düzenlemek ve havayollarındaki iltihabın giderilmesini sağlamaktır. Astım ilaçları kontrol edici ilaçlar ve rahatlatıcı ilaçlar olarak ikiye ayrılır. Kontrol edici ilaçlar iltihabı geçiren ilaçlardır. Rahatlatıcı ilaçlar ise hastalığın semptomlarını hafifleten ilaçlardır.

alerjik-rinit-nedir-012.jpg


Alerjik Konjonktivit

Alerjik konjonktivit göz de meydana gelen bir alerji çeşididir. Gözün içinde bulunan zarın ve gözün beyaz kısmının iltihaplanması sonrası alerji gelişir. Belirtileri göz de kaşıntı, kızarıklık, yanma ve göz sulanması şeklinde görülür. Alerjik konjonktivit tedavisi; doktorun yapacağı muayene ve laboratuvar testleriyle yapılır. Hatalığın teşhisinin konulması için ayrıntılı göz muayenesi yapılmalıdır. İlaç tedavisi olarak göz yaşı ilaçları kullanılabilir. Genellikle kullanılan ilaçlar, antihistaminik ilaçlar ve iltihabı giderici ilaçlardır.

alerjik-konjonktivit-002.jpg


Besin Alerjisi

Besin alerjisi besinlere karşı gösterilen aşırı duyarlılık durumudur. Besin alerjisine en çok neden olabilecek besinler; inek sütü, yumurta, balık, midye, soya, tahıl, etler, meyve, çikolata ve bal bu besinlerden birkaçıdır. Bunların içinde en çok besin alerjisine neden olan besinler, yumurta ve süttür. Besin alerjisi kaşıntı, vücutta kızarma, kabarma, bulantı, döküntü, ishal, göğüs ağrısı gibi şikayetlerle kendini gösterir. Besin alerjisi tedavisinde; kesin bir çözüm yoktur. Sadece besin alerjisi olan kişilerin hangi besine karşı alerjisi varsa o gıdalardan uzak durması gereklidir. Besin alerjisinde uygulanabilecek aşı da çok fazla olumlu sonuçlar vermemektedir.

besin-alerjisi-001.jpg


Atopik Dermatit (Egzema)

Atopik Dermatit diğer bir adı egzama olan bir çeşit alerjik deri hastalığıdır. Çocuklarda görülen atopik dermatit 1 yaşında ortaya çıkar. 2 yaşında da ortadan kaybolur. Ergenlikte görülen egzemanın ise tedavis yoktur. Yetişkinlerde görülen alerjik egzemanın nedeni stres, ve bazı besinlerdir. Egzemanın görüldüğü bölgeler, yüz, kulak arkaları, eklem yerleridir. Bu bölgelerde oluşan çok kaşıntılı, kuru kırmızı kabarcıklardır. Atopik dermatit alerjisi bulunan kişide çok rahatsız edici kaşıntı ortaya çıkar. Ancak kaşınan bölgelerin kesinlikle kaşınmaması gereklidir. Atopik Dermatit tedavisi kesinlike bir alerji uzmanı tarafından yapılmalıdır. İlk önce kaşıntıyı önlemek için çeşitli alerjik kremleri kullanılmalıdır.

atopik-dermatit-001.jpg


Alerji Şikayetlerinde Aşı Tedavisi

Alerji hastalıklarında aşı tedavisi uygulanabilir. Alerjen hastanın vücuduna öncelikle düşük oranda enjekte edilir. Daha sonra doz arttırılarak kişinin alerjiye karşı duyarlılığı yok edilmeye çalışılır. Alerji tedavilerinde 2 çeşit aşı yöntemi kullanılmaktadır. Birinci yöntem doz deri altına enjekte edilerek uygulanır. İkinci yöntemde alerjenin dil altına damla şeklinde verilmesiyle uygulanır.  


Alerjiye Ne İyi Gelir?

Alerjiye yakalanan insanların doğal yöntemlerle alerji çeşitlerinden kurtulma imkanı bulunmaktadır. Peki, hangi doğal besinler alerjiye karşı iyi gelmektedir? Alerjinin geçmesi için hangi doğan besinleri tüketmeliyiz? İşte, alerjinin geçirilmesi ile ilgili detaylar…

Elma

Elma bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerden bir tanesidir. Alerjiye yakalanan insanların elma sayesinde alerjiye karşı savunma mekanizmaları güçlenir. Kersetin, mast hücreleri zarlarını (bazofil parçacıklarıyla dolu hücre) ve bazofilleri (beyaz kan hücresiyle ilgili) stabilize etmeye yardımcıdır. Bu sayede alerjiye sebep olan etkenler etkisiz hale getirilir.

alerjiye ne iyi gelir


Zerdeçal

Alerjilerin önlenmesinde en etkili besin kaynağı Zerdeçaldır. İçerisinde yer alan aktif bileşen kurkumin, alerjilerde mücadelede kullanılmaktadır. Gün içerisinde düzenli kullanıldığında alerjilerin seviyelerini düşürmeye katkı sağlamaktadır.

alerjiye ne iyi gelir


Sarımsak

Alerjilere karşı kullanılan besinlerden bir tanesi de birçok derde deva olan sarımsaktır. Sarımsak vücutta iltihapa sebep olan enzimlerini engelleyerek, alerjik olayların önü geçmektedir. Gün içerisinde 1 yada 2 adet ezilmiş çiğ sarımsak tüketmek, alerjilere karşı kalkan oluşturmaktadır.

alerjiye ne iyi gelir


Limon

Bağışıklığı sistemi güçlendiren besinlerden en bilindiği ise Limondur. İçerisinde yer alan C vitamini, alerjik olayların engellemesinde bir numaralı hamledir. Ayrıca limon, bir anti-toksin olarak işlev göstermekte ve vücudun alkali durumunu korumaktadır.alerjiye ne iyi gelir


Yeşil Çay

Alerjik sıkıntısı olan okurlarımız, kesinlikle yeşil çay kullanımını öğünlerine eklemelidir. Yeşil çay, bağışıklık sistemini destekler ve alerjik olaylara karşı güvenlik sağlar. Günde iki öğün kullanmak, alerjik olaylara karşı insanlara rahatlık sağlayacaktır. Aynı zamanda limon karışımı içerken bal ya da limonda eklenebilir.

alerjiye ne iyi gelir

Önerilen İçerik;

 Bahar Alerjisi Nedir & Nasıl Tedavi Edilir?

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

NeOldu.com

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!