Technologie

#Android Ekosistemine Giriş: Android Nedir?

Android Ekosistemine Giriş: Android Nedir?

Bu yazımızda günümüzde en çok kullanılan mobil işletim sistemlerinden biri olan Android ekosistemine göz atacağız.

Birçoğumuzun kullanmış olduğu mobil cihazda Android işletim sistemi bulunmakta. Peki Android nedir biliyor muyuz?

Günümüzde mobil işletim sistemi pazarında en çok kullanılan ve tercih edilen Android’in ortaya çıkışının ardından 12 sene geçti. Android, StatCounter verilerine göre 2020 yılının Ağustos ayı itibariyle mobil pazarının yüzde 74’üne sahip ve bu başarısını devam ettirip piyasayı elinde tutmaya devam ediyor.

Çoğu kişi bu konu hakkında bilgi sahibi olsa da Apple ekosisteminden veya eski telefonundan Android’e yeni geçen, Android nedir diye soran biriyseniz işte bu yazı sizler için.

Android İşletim Sistemi

Android, halk arasında söylendiği gibi telefonlar için yapılmış bir uygulama değil, Linux tabanlı ve Linux çekirdeğini kullanan bir işletim sistemi.

Android’e klasik bir Linux dağıtımı gözüyle bakmak yanlıştır. Bu çekirdek ve işletim sistem yapılan birçok değişiklik ve geliştirme işlemleri nedeniyle birbiri ile yakından ilişki içerisindeki bir ekosisteme benzer. Her Android cihazda o modele sahip cihazlara özgü bir Android işletim sistemi bulunur. Telefonunuzda yapmış olduğunuz her şey bu işletim sistemi yardımıyla gerçekleşir. Youtube üzerindeki gezintiniz, mesajlaşmanız veya internete girmeniz gibi yaptığınız her şey işletim sistemi tarafından donanımın anlayabileceği hale getirilir ve çalıştırılır.

Eski cep telefonları ile akıllı telefonları ayıran en temel fark işletim sistemi ve donanım söz konusu olduğunda ortaya çıkar.

Android işletim sisteminde her sürüm büyük yenilikler ve gelişmeler ile beraber gelir. Her sürüm için kendisine özgü bir kod adı verilir. Eğer birinin Nougat (Android 7), Marshmallow (Android 6) gibi şeyler söylediğini duyarsanız bunlar sürüm isimleri olduğunu anlayabilirsiniz.

Cihaz üreticileri genelde kullanıcıya Android’i saf halde sunmaz. Neredeyse her firma kendi cihazlarına uygun olacak şekilde arayüzler sunar ve akıllı telefon üreticileri cihazların yazılım güncellemesinden de sorumludur. Samsung OneUI, Xiaomi MIUI en çok bilinen arayüzden birkaçı.

Android Dünyasına Giriş ve Genel Arayüz

Yeni bir Android cihazı aldıysanız cihazın kullanmış olduğu arayüze bağlı olarak klasik bir basit kurulum menüsü ile karşılaşırsınız. Dil seçimi, bir ağa bağlanma ve cihaza bir Google hesabı bağlama adımları bu aşamada yapılır.

Ağa daha sonra bağlanma ve Google hesabı eklemeden hızlıca devam etme özgürlüğüne sahipsiniz lakin bu aşamada kullanmış olduğunuz Google hesabını eklemeniz durumunda bilgileriniz cihazınızla senkronize edileceğinden bağlamanızı öneririz. Bu aşamada bir hesabınız varsa Evet’e dokunun ve şifrenizi girin. Ayrıca Android’de resmi uygulama mağazası olarak Google Play Store kullanılır. Milyonlarca uygulamaya buradan erişebilmek için hesabınızı eklemeniz gerekir.

Eğer Gmail hesabınız yoksa daha iyi bir Android deneyimi için yeni bir hesap açın ve cihazınızda oturum açın.

Akıllı telefonlarda genelde ilk açılışı SIM kartsız yaptıysanız sizden SIM kart takmanızı isteyebilir. Neyse ki bu aşamayı atlayıp SIM kartınızı daha sonra takabilirsiniz. Cihazınızın kurulumunu yaptıktan sonra bir ana ekranla karşılaşacaksınız. Uygulama çekmecesinden uygulamalara erişebilir, ana ekrandaki temel uygulamaları kullanabilirsiniz. İsterseniz uygulama çekmecesine gitmeden sık kullandığınız uygulamaları bu ana ekrana ekleyebilirsiniz. Bazı Çin menşeili cihazlarda uygulama çekmecesi bulunmadığını söylemekte yarar var.

Android cihazınızda bir ana menü olduğu gibi yukarıdan aşağıya hafifçe kaydırarak erişebileceğiniz bir de üst menü bulunur. Buradan cihazınızla alakalı çeşitli işlevleri (Mobil veri açma/kapama, Bluetooth, Wi-Fi ve konum gibi) yerine getirebilir, size gelen bildirimlere erişebilirsiniz.

Bütün bu adımların sonunda Android cihazınızın kurulumunu tamamlamış bulunmaktasınız. Güle güle kullanmanız dileğiyle.

Forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Daha çok teknoloji makalesi okumak isterseniz teknoloji kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!