Allgemeines

Antik ‘Diyabet Geni’

Latin Amerika’da yapılan çalışmalarda şeker hastalığı riski oluşturan bir gen çeşidinin, Neandertallerin -modern insanın yakın akrabasının- bize aktardığı bir miras olduğu ortaya çıktı.

Afrika’yı terk eden modern insan ırkı 60-70 bin yıl sonra Neandertal ırkı ile karşılaştı ve bu melezleşme sonucu Neandertal genlerinin tüm Afrika kökenli olmayanların genom haritasına karıştığı düşünülüyor.

Nature dergisinin yayımladığı araştırmaya göre 8 binden fazla Latin Amerikalı üzerinde gen analizi yapıldı. Bu analiz sonucunda ortak özellikler taşıyan bir gene rastlandı. Bu geni barındıranların barındırmayanlara oranla diyabet hastalığına yakalanma olasılıklarının %25 olduğu, iki ebeveyni aracılığıyla bu geni taşıyanlarda ise bu oranın %50 arttığı anlaşıldı. Yüksek riskli bu gen formuna -SLC16A11 genine- Kızılderili soyundan gelenlerin yarısının gen diziliminde rastlandı. Yine bu gen formuna doğu Asyalıların %20sinde rastlanırken, Avrupa ve Afrika toplumlarında nadir görüldüğü belirtildi.

Sibirya’daki Denisova Mağarası’nda yaşayan Neandertaller üzerinde yapılan çalışmada, diyabet riski ile ilişkili olan bu SLC16A11 dizisinin Neandertal genomunda da bulunduğu ortaya çıktı. Yapılan analizlere göre, Neandertal ve modern insanın melezleşmesi ile bu gen insanoğluna geçti.

Neandertal genleri zor bulunuyor. Bu yüzden bilim insanları Neandertallerin bu miras genlerini yeni yeni keşfetmeye başladı. Günümüzde Afrika kökenli olmayanların genlerinin yaklaşık %2sinin, Avrupa ve Asya’nın doğusunda 300-400 bin yıl boyunca yaşayan Neandertaller’den kalma olduğu biliniyor.

„Bu işin en heyecan verici yönlerinden biri de diyabet biyolojisi ile ilgili yeni bir ipucu elde ettik“, diyor Massachusetts Broad Enstitüsü yazarlarından David Altshuler.

Bu gen –SLC16A11 geni- çeşitli kimyasal tepkiler oluşturan proteinler için kodlama yapan gen ailesinin biz üyesi. Bu genin proteininin seviyesinin değiştirilmesi diyabet riskine neden olan risklerinde azalmasını sağlayabilir.

Belki de bulunan bu antik genlerle birçok hastalığa çözüm bulunabilir.

 

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-25506198

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!