Wissenschaft

Denizaltı kablo ağı haritası

Dünyadaki İnternet veri akışının çok önemli bir kısmı kıtaları birbirine bağlayan denizaltı kablolarıyla sağlanıyor. Zaman zaman ülkemizde de „kablo koptu, İnternet yavaşladı“ şeklinde haberleri yapılan bu kablo ağı neye benzer, maliyeti nedir, kapasite ne kadar merak ettiniz mi?

Burada yer alan harita, faal ve planlanan uluslararası ve Amerika’daki yerel kablo ağlarını göstermektedir.  Faal olan kablo ağları, 31 Aralık 2011 tarihinde Ready for Service (RFS) tarafından açıklanmıştır. Planlanan sistemler yapım aşamasında olmakla beraber bitiriş tarihi 2014 olarak ilan edilen kablo ağlarıdır. Haritada yapılması amaçlanan kablo ağlarına dair bilgi verilmemiştir. Kabloların geçtiği yerler biçimlendirilmiştir. Kabloların geçtiği yerlerin fiziki konumunu tam olarak yansıtmamaktadır. Daha güncel bilgiler için submarinecalemap.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Fiyatlandırma Kriterleri

Maliyet, kablo ağının rotasına göre değişebilir. Piyasa içi rekabet, piyasadaki canlılık, yasal engeller ve konuşlanma maliyetleri, farklı rotalardaki aynı kablo ağlarının farklı fiyatlandırılmasına neden olabilir. Örneğin; Hong Kong – Londra arasındaki 10Gbps dalga boyundaki hat kira bedeli, Londra – New York arasındaki hat ile kıyaslandığında 15 kat daha fazladır.

Kablo ağı sistemlerinin fiyat oranı rotadan rotaya değişebilir. Geliştirilen ve yeni yapılmaya başlanan yerlerde kablo ağı sistemlerinin fiyat oranları düşerken, diğer rotalarda fiyat sabit kalır. Hong Kong – Tokyo rotasındaki 10 Gbps dalga boyundaki kablo ağı hattının fiyatı, 2007-2011 yılları arasında yüzde elliden fazla oranda düşmüştür. Ancak, Londra – New York rotasına ait fiyatlar aynı tarihler arasında çok az miktarda düşmüştür.

Yapım Maliyeti

Yalnızca 2000-2001 yıllarında 17 milyar dolar değerinde yeni 36 denizaltı kablo ağının faaliyete geçtiği kaydedildi. 2002-2007 yılları arasında ise kablo ağı sistemleri için 10 milyar dolar harcandı. 2008-2011 yılları arasında 7,9 milyar dolar değerinde 47 yeni kablo ağı yapıldı. 2012 yılında 15, 2013 yılında ise 9 yeni ağ yapıldığı kaydedildi. Gelecek iki yıl içerisinde yapılacak olan kablo ağlarının maliyetinin 3,4 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

Kullanılan Uluslararası Bant Genişliği

2002 yılından bu yana kullanılan uluslarası bant genişliği kapasitesi 49 kat artmıştır. Bu büyüme, 2002-2011 yılları arasında %70’den daha fazla büyüme gösteren Afrika, Latin Amerika, Orta Doğu Ülkeleri ile bağlanılması sayesinde daha da güçlü hale gelmiştir. Ayrıca yalnızca ABD, Almanya, Fransa, Birleşik Krallık ve Hollanda’da 10Tbps’den hızlı uluslararası bant genişliği kullanılmaktadır.

Tam Kapasite

Denizaltı kablo ağı operatörleri, kullandıkları ve taşeron firmaya sattıkları tam kapasiteleri belirtmektedir. Aşağıdaki tam kapasite ile kullanılan kapasite arasındaki fark çarpıcıdır. Örneğin; Atlantik üzerinde tam kapasitenin ancak yarısı kullanılmaktadır. Bu farkın birçok nedeni vardır. Kullanılmayan kapasite, yedek olarak değerlendirilmek üzere korunabilir.

Tam kapasite, üç olası iletişim trafiği devresi için kullanılır: internet, özel ağ ve ses. İnternet trafiği, tam kapasiteden daha fazlasını ifade etmektedir. Atlantik’te kullanılan kapasitenin yüzde 75’inden fazlası internet trafiğini sağlamak için kullanılmaktadır. Özel ağ trafiği, 0,2’lik orandaki geriye kalan, kullanılan kablo ağı kapasitesini içermektedir.

Kapasite Büyümesi

Yeni yapılan ağlar ve sistemdeki ağların yenilenmesi aydınlatılan kapasitenin artmasına neden olmaktadır. 2011 yılında kapasitedeki dalga hızı 7,5Tbps’den 16Tbps’ye çıkmıştır.

Gecikme Süresi

Uzun süren iletim gecikmesi, içerik sağlayıcılar, online video sağlayıcılar ve finans kurumları için önemli bir sorun haline gelmiştir. Finans kurumları için milisaniyelik bir gecikmenin önlenmesi ticari operasyondaki kâr oranının artmasını sağlayabilir. Gecikmenin nedenlerinin arasında ağ tıkanıklığı, çok yoğun kullanılan internet trafiği ve güvenlik duvarı bulunmaktadır. Gecikmenin önemli bir nedeni de “yayılım gecikmesi”dir. Bu da sinyal iletiminin coğrafi mesafelerden etkilendiğini göstermektedir. Gecikmeyi ifade etmek için en sık kullanılan ölçek, sinyalin bağlantının her iki yönüne iletilmesi için geçen süreyi ifade eden tur gecikmesidir.

Uluslararası geçiş noktaları Mısır kadar şanslı olmayan ülkemiz, denizaltı kablo bağlantıları açısından çok fazla alternatife sahip değil şu an.

Haritanın interaktif versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.

Denizaltı kabloları nasıl döşenir diye merak edenler aşağıda videoya gözatabilirler.

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!