Allgemeines

#Tortikolis (Eğri Boyun Hastalığı) Nedir? Nedenleri ve Tedavisi Hakkında Bilgi

Tortikolis (Eğri Boyun Hastalığı) Nedir? Nedenleri ve Tedavisi Hakkında Bilgi

Eğri Boyun Hastalığı (Tortikolis) Hakkında Bilgi

Tortikolis her 100 çocuktan birinde görülen boynun eğik veya dönük olması durumudur. Doğum sırasında ya da sonradan kazanılmış olabilir. Boyunun bir tarafındaki kasın diğer taraftan kısa olmasından dolayı kaynaklanır. Sağ boyun kısmında sıkça rastlanır. En sık görülen tipi konjenital muskular tortikolis formudur. Genellikle makat gelişi olan çocuklarda görülür. Tortikolisin nedeni tam olarak bilinmese de bu rahatsızlığın yaşanmasında ailesel faktörler ve yatkınlıklar çok önemlidir. Bunun yanında kalça çıkığı, doğuştan çarpık ayak ve boyun omurlarının çıkığı gibi birçok rahatsızlıkla birlikte görülebilir. Yaşanan bu durumun ardından akıllara gelen sorular ise şöyle, tortikolis belirtileri nelerdir? tortikolis egzersizleri nelerdir? tortikolis nedenleri nelerdir? gibi soruların yanıtlarını bu içeriğimizde bulabilirsiniz.

Tortikolis Eğri Boyun Hastalığı Nedenleri;

1. Doğum Travmaları

Yeni doğan bebeklerde anormal kafa şekli bozukluğunun en başta gelen sebeplerinden biri boyundaki kas sıkılığına/kısalığına dayalı Tortikolis üzerine birçok neden sayılmıştır. Bunlardan birisi de doğum travmasıdır. Tortikolis hastalarının 0-60 kadarı genellikle doğum travması üzerine bu hastalıkla yaşamak zorunda kalmaktadır. 

dogum-travmalari.jpg


2. Boyun Omurunun Bir Kısmının Olmaması

Boynun sağ ya da sol tarafında uzanan kaslar üzerinde bir şişlik bulunması, boynun tutulan tarafa doğru eğriliği ve aynı taraf yüzün diğerine göre kısmen küçük olduğu bu hastalığın birçok oluşum sebebi vardır. Yeni doğan bebeğin boyun omurunun bir kısmının olmaması da eğri boyun hastalığına sebep olur. 

boyun-omurunun-bir-kisminin-olmamasi.jpg


3. Bebeğin Rahim İçinde Anormal Pozisyonda Durması

Doğum travması, anne karnındaki duruş pozisyonuna bağlı olduğu açıklamaları tüm hastalarda geçerli değildir. Bazen anneler bebeğin hep aynı tarafa dönerek yattığını da söyleyebilirler. Tüm doğumların % 0.4’ünde rastlanır. Doğumdan yaklaşık 2-3 hafta sonra belirmeye başlar. Eğer bebeğin rahim içerisindeki anormal duruşu 2-3 hafta sonra da devam ederse bu eğri boyun hastalığıyla hayata gelmesine sebep olabilir. 

bebegin-rahim-icinde-anormal-pozisyonda-durmasi.jpg


4. Göz Kaslarının Dengesizliği

Bebeğin anne rahminde baş sürekli olarak sadece bir tarafa yatık halde durmasından ötürü baş karşı omza doğru döner. Sürekli aynı pozisyonda kalması yüzünden başın arkasında düzlük oluşur. Düzlüğün oluştuğu arka tarafın aynı yönde baskı uygulamasıyla kulak kayma gösterir. Bunların yanı sıra anormal duruş zamanla göz kaslarına da zarar verir ve çene, yanaklar ve gözler simetrisi kaybolur.

goz-kaslarinin-dengesizligi.jpg


5. Boyun Bölgesinde Lenf Bezi Büyümeleri

Yenidoğan döneminde lenf nodları normalde elle yapılan muayenede fark edilmez. Başın arkasındaki bölgede lenf nodları en fazla süt çocukluğu döneminde, boyun bölgesi lenf nodları ise en sık daha büyük çocuklarda büyümüş olarak saptanır. Eğer enfeksiyon varsa lenf nodunun üstündeki deride kızarıklık olabilir. Diğer belirtiler lenf nodu büyümesinin yerine göre değişir. Eğer boyunda lenf nodu büyümesi varsa ense sertliği veya boynun bir tarafa doğru eğimli durması (tortikolis) görülebilir.

lenf-bezi-buyumeleri.jpg


6. Grisel Sendromu

Boyun kaslarının çevresini saran zarın iltihaplanması ve travma sonucu 1. Ve 2. Boyun omurları arasındaki eklem sabitlik bozulabilir. Bu eklem sabitliğinin bozulması eğri boyun hastalığına (tortikolis) sebebiyet verebilir. 

grisel-sendromu.jpg


7. Sandifer Sendromu

Sandifer sendromu; reflü, irritabilite ve vücudun anormal hareketleri ve boynun bükülmesiyle tanımlanan yaygın olmayan klinik bir durumdur. Anormal davranış ve hareketlerin görüldüğü Sandifer Sendromlu hastalarda irritabilite , baş ve göz deviasyonu görülebileceği gibi eğri boyun hastalığına da evrilebilir.

sandifer-sendromu.jpg


8. Serebral Palsili Doğum

Serebral Palsili doğum sonrası istemsiz kasılma sonucu da olacaktır. Bazı durumlar için gözler de kasılarak, o tarafa doğru döner buna çene de eşlik edebilir. Bu vakalar da tortikolis olmayabilir. Ayrım iyi yapılmalıdır.

sandifer-sendromu-001.jpg


9. Kitle veya Kist Bulunması

MR, US sonrası skm ve çevre yapılarda kitle (kist, iyi/kötü huylu) bilinen önemli sebeplerindendir. 1/3’ünde görülmekte ve işi zorlaştırmaktadır.

kitle-veya-kist-bulunmasi.jpg


Boyun Eğriliği (Tortikolis) Neden Oluşur?

İlk kez 1893 yılında Cheselden tarafından tanımlanan bu hastalık kas kaynaklı doğumsal bir boyun eğriliği hastalığıdır. Geçmişte kas içinde kitle de görüldüğünden kas içine olan kanamaya bağlı hematomun bağ dokusuna dönüşmesi (fibrozis) ile oluştuğu düşünülmektedir. Özellikle kalça çıkığı, yumru ayak ve bazı kas iskelet sistemi doğumsal deformiteler ile sık görüldüğünden genetik kökenler üzerinde durulmuştur. Ancak günümüzde nasıl oluştuğu anlaşılmakla birlikte neden oluştuğu konusu halen bilinmemektedir.

boyun-egriligi-(tortikolis).jpg


Tortikolis Nasıl Anlaşılır?

Tortikolis doğum sonrasındaki 2 – 4. haftalarda ortaya çıkmaya başlar. Bebek başını bir tarafa doğru eğik tutar. Boyunda el ile hissedilen bir şişlik bulunur ve bebek diğer yöndeki boyun hareketlerini yapmakta zorlanır. Şiddetli görülen vakalarda bebeğin yüz asimetrisinde de kayma olabilir.


Tortikolis Tedavisi Nedir?

Tedavisi aktif ve pasif egzersizlerle mümkündür. Bazen hastalık tedavi olmadan da geçebilir ya da tedavi olunmazsa yüz asimetrisini de bozabilir. Tedavi olmamak bir risktir. Bu yüzden uzmanlar mutlaka tedaviyi önerir. Tedavinin ilk 15 günü önemlidir. Bebeğin aileye yaklaşımı ve tutumu, motivasyonu ve eğitimi tedavinin süresini kısaltır. Bebeklerde ortalama olarak 6-9 ay arasında bir tedavi süreci vardır. Geç teşhis edilen vakalarda ise 1.5-2 yaşına kadar uzayabilir. Öncelikle ameliyatsız tedavi denenir. Boyun egzersizleri (alıştırmaları), yüzün her iki omuz hizasına kadar döndürülmesi ile yaptırılan pasif egzersizden oluşmaktadır. Her gün ve yoğun olarak yapılması gereken bu egzersizlerin ideali bir fizyoterapist eşliğinde, aile tarafından yapılmasıdır. Aile egzersizlerin önemi konusunda uyarılmalı ve eksiksiz yapılması sağlanmalıdır. Hasta önceleri 1 daha sonraları 2 aylık aralarla kontrol edilir. Uygun tedaviden sonra tam düzelme sağlanır. Cerrahi tedaviye nadiren gerek olur. Cerrahi tedavi; uygun yapılmayan konservatif tedavi sonucu kısa kas ve ilerleyici yüz asimetrisi gelişen ve bir yaşını geçmiş hastalarda 12-15 aylıkken yapılır. Hiç tedavi yapılmamış ve bir yaşın üstünde ilk kez hekime başvuran hastalarda da cerrahi tedavi daha uygundur.

tortikolis-tedavisi-nedir.jpg


Tedavi Egzersizleri Nelerdir?

1. İlk egzersizde görseldeki gibi bebek oturmuş ya da sırtüstü yatar pozisyonda iken bir el bebeğin etkilenmemiş tarafındaki omzuna konur. Diğer el nazik bir şekilde bebeğin çenesini etkilenen bölgeye doğru çevirir ve bebeğin çenesinin omuz başına değmesi sağlanır. Örneğin; bebeğin sorun bebeğin sağ boyun bölgesindeyse, bir el sol omzu sabitler ve diğer el çeneyi sağ omuz başına değdirmeye çalışır.

tortikolis-tedavisi-nedir-001.jpg

2. Diğer bir egzersizde ise yine görseldeki gibi bebeğin başı etkilenmeyen tarafa doğru eğdirilmeli ve o bölgedeki kulağı omuz başına temas etmesi sağlanmalıdır. Örneğin: Sağ tortikolis var ise sol kulak, sol omuz başına değdirilmelidir. Aynı zamanda bebeğin genel duruşu da etkilenmiş bölgeye bakar şekilde olmalıdır. Bebek odasında yatarken oyuncakları ve dikkat çekici eşyalar bu bölgeye doğru konulmalı ve bebeğin bakması sağlanmalıdır. Bu süreler içerisinde bebek sık sık doktor kontrolüne götürülmeli hastalığın tedavisi değerlendirilmelidir. 

Önerilen İçerik: Gut Hastalığı Belirtileri Ve Tedavisi

NeOldu.com / Sosyal Fayda

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!