Allgemeines

#Yapraklardaki Sararmalardan Lekelere: Bitki Bakımında Hata Yaptığınızın 8 İşareti

Yapraklardaki Sararmalardan Lekelere: Bitki Bakımında Hata Yaptığınızın 8 İşareti

Evinizde ya da iş yerinizde bitki bakmaktan hoşlanıyor olabilirsiniz ancak bitki bakımı oldukça zor bir iş. Her bitkinin ihtiyacı olan su ve güneş seviyesi birbirinden farklı. Bu nedenle evinizde bulunan bitkiyi iyi tanımanız gerekiyor. Bunun yanı sıra evde kolaylıkla bakabileceğiniz bazı bitki türleri de bulunuyor. Bitkinizi bakımında bir sorun olduğunu çoğu zaman onu gözlemleyerek anlamanız mümkün. Yapraklarına ya da bitki köklerine bakarak bitkinizin neye ihtiyacı olduğunu anlayabilirsiniz. Doğru uygulamayı yaparsanız bitkinizi solmaktan kurtarabilirsiniz. İşte bitki bakımı hakkında bir şeyleri yanlış yaptığınızın 8 göstergesi.

1. Tamamen sararmış ya da kahverengiye dönmüş yapraklar

bitki


Tamamen kahverengi yapraklar genellikle bitkinin bakımı ile ilgisi olmayan bitkinin büyüme ve yaşlanma sürecinin doğal bir parçası. İlk başta kahverengi bir uçla başlamışsa, bu muhtemelen yetersiz sulama belirtisidir. Ancak bir yaprak tamamen sararmış ya da rengi kahverengiye dönmüşse yapmanız gereken, o yaprağı bitkiden ayırmak. Kahverengiye dönen yaprak tamamen öldüğü için onu kurtarma şansınız yok. Bu nedenle diğer yaprakların daha fazla enerji almasını sağlamak için sararan yaprağı kesmelisiniz.


2. Uçları sararmış yapraklar

bitki


Uçları sararan yapraklar bitkinizin yeterince su almadığını gösterir. Bitkinizi yeterince sulamıyor olabilirsiniz ya da toprağınızın kalitesi düşük olduğu için yeterince su tutmaz. Öte yandan bitkinizin kökleri de saksınızın küçük olması nedeniyle zarar görmüş olabilir. Bu durumda yapmanız gereken bu sorunun nedenini bulup çözmek. Bitkinizi daha fazla sulayın ya da onu daha büyük bir saksıya alarak toprağını değiştirin.

3. Yaprakların ortasındaki sararma

bitki


Yaprakların ortasında sararma ya da kızarma gibi bir durum olması genellikle aşırı sulama nedeniyle olur. Her zaman ıslak olan toprak, mantar patojenlerinin büyümesi için mükemmel bir ortam yaratır. Yaprağın orta noktasında başlayan bu problem daha sonra bitkinin tamamına yayılarak ölmesine neden olabilir. Buna engel olmak için bitkinizi daha az sulayabilir ya da toprak ile saksı arasında bir kahve filtresi koyabilirsiniz. Filtre fazla suyu emer, böylece bitkiniz zarar görmez.

4. Alt yapraklarda sararma

bitki


Bitkiniz olgunlaştığında bazı yapraklar sararır ve düşer. Ancak, bu çok sayıda olursa, muhtemelen bir şeyler ters gidiyordur. Bu durum bitkinizin yanlış konumlanmasından kaynaklanıyor olabilir. Bunun yanı sıra ani sıcaklık değişimleri de bitkilerde görülen bu soruna neden olur. Bitkinizin yerini değiştirerek bu sorunu çözebilirsiniz. Ancak bitkiler çevrelerine yavaş yavaş alışırlar. Bu nedenle bitkinizi öncelikle günde bir saat yeni alanına götürerek alıştırmaya çalışın ardından bu süreyi yavaş yavaş artırın.


5. Yapraklarda sarı üzerine koyu lekeler




Bu lekeler genellikle, bitkinizin mantar nedeniyle lekelendiğini gösteriyor. Bitkiler çok fazla güneş alırsa soluk renkli lekeler de gelişebilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda yapmanız gereken mantarın diğer alanlara yayılmasını önlemek. Bu yüzden de etkilenen yaprağı bitkiden ayırın.

6. Soluk yeşil ya da sarı yapraklar

bitki


Soluk yeşil veya hatta sarı yapraklar, zayıf büyüme ile birlikte besin eksikliğinden kaynaklanabilir. Bu besin maddelerinin çoğu gübrelerde bulunur. Bitkinizi güçlendirmek için kendiniz de besin yapabilirsiniz. Haşlanmış yumurtaların kabuğunu bitkilerinizin toprağına gömün. Bu bitkinizin kalsiyum ve potasyum seviyesini artıracaktır.

7. Çok küçük yapraklar




Çok küçük yapraklar bitkinizin daha fazla güneş ışığına ihtiyacı olduğunu gösterebilir. Öncelikle bitkinizin gerçekten evde ışık alıp almadığını kontrol edebilirsiniz. Böyle bir durum varsa, bitkinizi ışık alabileceği farklı bir yere koyun.

8. Uçları kıvrılan yapraklar




Atmosferik nemin çok düşük olduğu bir ortamda bitkilerin genellikle yaprakları kıvrılır. Bunu önlemek içinse evdeki nem dengesini iyi ayarlamanız gerekiyor.

Kaynak: 1

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!