Wissenschaft

#Kuş Beyinlerinin Şaşırtıcı Düzeni

Kuş Beyinlerinin Şaşırtıcı Düzeni

Irena Carpaccio/Unsplash

Ön beyinleri yalnızca gri hücre öbeklerinden oluşuyor gibi görünse de, bazı kuşlar algıyla ilgili inanılmaz yetenekler sergileyebiliyor. Oysa memeli beyinleri, büyük oranda karmaşık bir neokorteks barındırıyor. Araştırmacıların yaptığı yeni çalışma, memelilerin neokorteksi ile kuşların duyusal beyin bölgeleri arasındaki çarpıcı benzerlikleri ilk defa ortaya çıkarıyor: Her ikisi de yatay katmanlar ve dikey sütunlar halinde dizili durumda.

Kuşların beyinlerinin belli bölgelerindeki sinir hücreleri, memelilerdeki beyin zarına benzer şekilde dikey katmanlar ve düşey sütunlar halinde düzenlenmiş. RUB Biyopsikoloji

Cuma günü Science bülteninde yayımlanan bulgular, 150 yıllık varsayımları çürütüyor.

Kuşlar ve memeliler, vücutlarına kıyasla en büyük beyinlere sahip canlılar. Fakat 19’ncu yüzyıldan beri devam eden bilimsel kanıya göre, bunun dışında ortak noktaları az: Memelilerin beyinlerinde bir neokorteks bulunuyor; örneğin, altı katmandan ve bu katmanlara dik şekilde sıralanmış sütunlardan oluşan bir beyin zarı gibi… Diğer taraftan kuşların beyinleri, gri hücre kümeleri şeklinde görünüyor.

Onur Güntürkün, Martin Stacho ve Noemi Rook (soldan sağa), kuş beyinlerinin yapısı hakkında derinlemesine bilgi edinmişler. RUB, Marquard

Bochum Ruhr Üniversitesi Psikoloji Fakültesi’nde Biyopsikoloji Araştırma Birimi başkanı Profesör Onur Güntürkün, “Kuşların sergilediği şaşırtıcı algısal performansları düşündüğümüzde, beyinlerinin tahmin edilenden daha düzenli olabileceği mantıklı görünüyordu” diyor. Kendisi ve eski doktora öğrencileri Dr. Martin Stacho ve Dr. Christina Herold, bu durumu birkaç deneyle kanıtlamış.

Bazı kuşlar, primatlar gibi daha gelişmiş memelilerle boy ölçüşebilen şaşırtıcı algısal performanslar sergileyebiliyor. Örneğin kuzgunlar, kendilerini aynada tanıyabiliyor ve geleceğe yönelik plan yapabiliyorlar. Ayrıca kendilerini diğerlerinin yerine koyabiliyor, sebep sonuç ilişkilerini fark edebiliyor ve çıkarımlar yapabiliyorlar. Güvercinler, İngilizce hecelemeyi altı yaşındaki çocukların seviyesine kadar öğrenebiliyor.

Bochum Ruhr Üniversitesi. Ç: O.

Forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!