Wissenschaft

Matematikte başarmanın yolu motivasyondan geçiyor

Matematikteki başarı nereden gelir? Doğuştan gelen zekâ mıdır yoksa çalışkanlık mıdır işin sırrı? Karışık ve uzun bir geometri sorusunu çözmek için ne gereklidir? Öyle ya, bir kısmımız sayıları, üçgenleri çok severken bir başkası matematiği hiç anlamadığını düşünür. Her öğrencinin matematiği kendince bir öğrenme yöntemi var. Almanya’daki Ludwig Maximillian Üniversitesi’nde Bavyera eyaletinde okuyan 3530 öğrenciyle yapılan 6 yıllık çalışmaya göre matematik başarısında zekanın erken yaşlarda bir rolü var, yaş ilerledikçe ise sadece motivasyon ve doğru kullanılan öğrenme teknikleri etkili (Pdf).

Motivasyondan kasıt, örneğin içsel motivasyon (Matematik için çok çaba harcıyorum; çünkü konularla ilgiliyim) ve dışsal motivasyon (Matematiğe çok çalışıyorum; çünkü iyi notlar almak istiyorum). Öğrenme yöntemlerine ise derin stratejiler (yeni konuyla öğrenilmiş konular arasında bağlantı kurmak ) ve yüzeysel öğrenme stratejileri (bilginin sürekli tekrarı ve ezberlenmesi) verilebilir.

Bu çalışmada öğrencilerin matematik başarıları 5. ve 10. sınıflar arasında test edilmiş. 5 ve 7. sınıf sonunda öğrenciler zekâ testlerine tabi tutulmuş. Sonuçlar çok açık: Öğrenciler çabanın önemine inandıklarında, konudan keyif aldıklarında ve öğrenme tekniklerini doğru kullandıklarında matematikte başarılı oluyor. Yani kişinin ne kadar zeki olduğu değil, nasıl öğrendiği ve çalışmaya istekliliği esas önemli noktalar. Tabi sonuca ulaşmak için kullanılan yollar bazen oldukça şaşırtıcı olabilir, kalem sorusunda olduğu gibi.

Öğretmen: 10 pilot kalem ve 20 kurşun kalemin var. Yaşın kaç?

Öğrenci: 30!

Öğretmen: Ama kesin biliyorsun ki 30 yaşında değilsin!

Öğrenci: Evet, tabi ki. Ama bu benim suçum değil. Bana yanlış sayıları verdiniz.

Bu şekildeki anlamsız sorulara anaokulu çocuklarında açıklama yaparak cevap vermeye çalışanlar yaklaşık %10 iken, ikinci sınıftakilerde bu yüzde %30, üç ve dördüncü sınıftakilerde ise %71’e varıyor! Yani alınan matematik ders sayısı arttıkça, öğrencilerde soruyu anlamadan hemen, hızlıca çözme alışkanlığı artıyor. Bu da yanılma olasılığını artırıyor. Öte yandan bu öğrenciler yüzeysel öğrenmek (bilgiyi papağan gibi tekrarlamak ve ezberlemek) yerine bilgiyi içselleştirse, kalem sorusunda yaşın ne alakası olduğunu sorgulayacak. Bilgiyi içselleştimek için de istekli olmak gerekiyor. Yani sınavlara çalışan kardeşinize sürekli matematik problemleri çözdürmeniz çok da olumlu bir sonuç yaratmayabilir.  Zorlamak matematik dehaları yaratmıyor, diyor makalenin başyazarı Murayama. Önemli olan dışarıdan gelen müdahale değil zaten, içten gelen istek. 

 

Kaynakça:

Murayama, K., Pekrun, R., Lichtenfeld, S. and vom Hofe, R. (2012), Predicting Long-Term Growth in Students‘ Mathematics Achievement: The Unique Contributions of Motivation and Cognitive Strategies. Child Development. doi: 10.1111/cdev.12036
http://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/erfolg-in-mathe-motivation-ist-wichtiger-als-intelligenz-a-878609.html
http://www.spiegel.de/schulspiegel/wissen/schulmathematik-absurd-26-schafe-10-ziegen-36-jahre-a-806981.html

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!