Allgemeines

#Panik Atak Nedir? & Belirtileri Nelerdir?

Panik Atak Nedir? & Belirtileri Nelerdir?

Panik Atak Nedir?

Panik atak sırasında hastalar tam olarak neden olduğunu anlayamadıkları büyük bir sıkıntı hissederler ve bu sıkıntıya birtakım fiziksel belirtilerin de eşlik ettiği görülebilir. Hiçbir olay ortada yokken, hatta uyuduğunuzda bile panik atak ortaya çıkabilir. Yaşanan travmalar ve sıkıntılardan sonra hiç beklenmeyen zamanlarda bile ortaya çıkabilir.

Panik atak geçiren kişi büyük bir korku duyar, yoğun bir çarpıntı, ateş basması, ter boşalması, göğsünde ağrı, kola yayılan bir ağrı ve ölüm korkusu yaşar. Bu yüzden ilk olarak kalp krizi geçirdiğini düşünebilir. Kolayca nefes alamazlar ve bayılacak gibi olurlar. Bu durumda ise astım krizi geçirdiklerini sanarlar. Ayrıca çevreyi veya kendisini değişmiş gibi algılayanlar da aklını kaçırdığını düşünür. Dolayısıyla diyebiliriz ki, ilk kez panik atak geçirenler bunu anlayamazlar. Doktor kontrolünden sonra bu anlaşılır ve verilen tedavi uygulanmalıdır.


Panik Atak Belirtileri

panik-atak-belirtileri-004.jpg

  • Kalple ilgili belirtiler
  • Solunum sistemiyle ilgili belirtiler
  • Mide, bağırsak sistemi ile ilgili yakınmalar
  • İdrara sık çıkma
  • Ellerdei kollarda uyuşma ve karıncalanma
  • Ağız kenarında uyuşmalar ve karıncalanmalar
  • Gerçeklik duygusunun kaybı
  • Çevreyi değişmiş gibi algılama
  • Kendini değişmiş gibi algılama
  • Ölüm ve çıldırma korkuları
  • Kalp krizi geçirme korkusu

Bu belirtilerden birkaç tanesi 10-15 dk gibi bir süre içerisinde hastada belirir. Bu durumda derhal bir doktora gidilmelidir. Panik atak hastaları normal bir tedavi almadan önce yaklaşık on kez kadar acil servise başvururlar. Acilde tetkikler yapılır ve hastaya bir şeyi olmadığı söylenir. Bu yüzden hasta şaşkınlığa uğrar ve başka doktorlara gider. 


Panik Ataktan Nasıl Kurtulunur?

panik-atak-nasil-giderilir.jpg​​​​​​​

Panik atak geçiren biri bir süre sonra nerede ve neden panik atak geçirdiğini bilse de kimi zaman bunu anlayamazlar. Panik atak geçirmekten çok, o duyguyu tekrar yaşama hissi hastaları daha kötü etkiler ve aslında bu yüzden panik atak tekrar gerçekleşir. Bu durumda hastaların panik atak tekrar gelse bile bunu kabullenmesi ve korkmaması gerekmektedir. Böylece panik ataklar azalacaktır. Online terapi ile uzman psikologlardan destek almak isterseniz buradan detaylı bilgi alabilirsiniz.


Panik Atak Tedavisi Nasıl Olur?

panik-atak-tedavisi-nasil-olur.jpg​​​​​​​

Panik atak için bir tedavi henüz bulunmamıştır. Fakat kendilerini daha rahat hissetmeleri için bazı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. En yaygın tedavi yöntemleri ilaç veya psikoterapidir.  

1. İlaçlar 

İlaçlar panik atağın tamamen yok olmasını sağlamaz. Kişinin daha rahat etmesine ve kendini kontrol edebilmesinde yardımcı olur. Panik atak geçirirken semptomların yoğunluğunun azalmasına yardım eder. Yani daha az şiddetli bir panik atak geçirirsiniz.

2. Psikoterapi

Kişi ne kadar çabuk tedaviye başlarsa onun için daha iyi olacaktır. Psikoterapi, duygularla başa çıkmanız ve sakin bir şekilde panik atak geçirmeniz için size teknik vererek yardımcı olur.


Panik Atak ve Panik Bozukluk

panik-atak-002.jpg​​​​​​​

Panik atak sırasında kişi sonunun geldiğini ya da kötü bir durumla karşılaşacağını düşünür. Panik atak ile panik bozukluk aynı şey değildir. Panik bozukluk panik ataklıkla birlikte giden bir ruhsal bozukluktur ancak panik atak panik bozukluk dışında herhangi bir durumda da görülebilir. Örneğin yükseklikten korkan biri öyle bir yerde bulunursa panik atak geçirebilir ama bu illa panik bozukluk olduğu anlamına gelmez. Panik bozukluktaki panik ataklar hiç beklenmedik bir sırada meydana gelir. Bu durumda kişi ortada hiçbir şey yokken çok yoğun bir korku ya da sıkıntıyla ya uykudan ya da oturduğu yerden fırlar. Bu sıradan korku ile karşılaştırılamaz. Panik atak hastaları bu esnada derin nefes alır ve nabızlarını ya da kalplerini tutarlar. Uygun fiyatlı online terapi desteği için buraya tıklayabilirsiniz.


Panik Ataklar Ölümcül Olabilir

panik-ataklar-olumcul-olabilir.jpg​​​​​​​

Panik ataklara idrar kaçırma veya bilinç kaybı gibi alışılmışın dışında, panik atak belirtileri dışında birtakım belirtiler de eşlik ediliyorsa başka bir rahatsızlık olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır. Çok ciddi derecede baş ağrısı, mide bulantısı veya baş dönmesi olursa hemen doktora gitmelerini öneriyoruz. Aksi taktirde ölümcül risk taşıyabilir.


Panik Atak Kimlerde Görülür?

panik-atak-kimlerde-gorulur.jpg​​​​​​​

  • Kadınlarda erkeklerden iki kat daha fazla görülmektedir.
  • 17 yaşından önce anne ya da babasını kaybetmiş insanlarda, yeni boşanmış olanlarda, alkol ya da madde bağımlılarında ve travmatik olaylar yaşayanlarda da panik atak daha fazla görülür.
  • 20’li yaşlarında sonunda ve 30’lu yaşların başında olanlarda daha sık görülür. 45 yaşın üzerinde ilk defa panik atak yaşayanlarda organik bir problemin olup olmadığı araştırılmalıdır.

Panik Atak Neden Geçirilir?

panik-atak-neden-gecirilir.jpg​​​​​​​

Belli bir nedeni olmamakla birlikte genellikle şu sebeplerden panik atak geçirilir:

  • Çevresel faktörler
  • Çocukluk çağında yaşanan travmalar
  • Daha sonra ortaya çıkan beyin biyokimyasal değişiklikler
  • Son zamanlarda yaşanmış olan ayrılıklar
  • Ölüm korkusu

Önerilen İçerik: Panik Atak Hakkında Bilinmesi Gerekenler


UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

NeOldu.com / Sosyal Fayda

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!