Allgemeines

#Ramazan Ayında Nasıl Beslenmeliyiz, Hangi Besinleri Tüketmeliyiz #SosyalMedya #Tv #BB

Ramazan Ayında Nasıl Beslenmeliyiz, Hangi Besinleri Tüketmeliyiz

Hava sıcaklığı nedeniyle yaz aylarında beslenme alışkanlıklarında değişiklikler oluyor. İnsanlar özellikle sıvı besinleri daha çok tüketiyor. Ramazan ayının yaza denk gelmesiyle beraber insanlar, sık sık tüketme ihtiyacı duyduğu sıvı besinleri gün içinde tüketmeden nasıl sağlıklı bir şekilde gününü geçirecekler? Uzmanlar önemli tavsiyelerde bulunuyor. Oruç tutan bireyler beslenme alışkanlıklarının değiştiği; öğün sayısı, saatleri ve tüketim miktarında olan azalmadan dolayı iftar saatlerinde doyurucu, unlu yağlı besinlere yöneldiğini belirtiyorlar. Böyle beslenerek daha doyurucu ve sağlıklı olduğunu düşünüyorlar.

Oysa gün boyu yemekten uzak kalan bireylerin bir anda aşırı yemek yemeleri sağlık açısında zararlıdır.

ramazan

Peki Ramazan aylarında oruç tutarken nelere dikkat etmeliyiz ve hangi besinleri mutlaka tüketmeliyiz.


Ramazan Ayında Beslenme

  • Yeterli ve Dengeli Beslenin

Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Yeterli ve dengeli beslenmenin yolu bu besinlerden geçiyor; süt ve süt ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller grubu, sebze-meyve grubu ile ekmek ve tahıllar.

  • Azar Azar ve Sık Sık Beslenin

Öğünler sahur ve iftarda 2 ana öğün ile iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla 2 ara öğün olarak düzenlenmeli, azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmeli. Böylelikle midede hazımsızlık önlenir ve daha sağlıklı bir şekilde beslenilir.

  • Mutlaka Sahura Kalkın

Oruç tutanların mutlaka imsak saatine yakın bir zamanda sahur yapmaları, sağlığın korunması açısından önemlidir. Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce sahur yapmanın zararlı olduğu unutulmamalıdır çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 12 saat olan açlığı, ortalama 18 saate çıkarıyor. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden oluyor.

  • Sahurda Ne Yemeliyim?

Sahur yemeğinde süt, yumurta, domates, salatalık, yeşil sebzeler ve tercihen tam buğday unundan yapılmış ekmekten oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmeli. Vücut direncini artırmak için ise sık sık meyve ve sebze tüketilmelidir. Kesinlikle aşırı yağlı, tuzlu, şekerli ve unlu gıdalardan uzak durulması gerekiyor. Bunlar dikkate alınarak bir sahur yapılırsa gün içinde kendinizi iyi hissedecek ve formunuzu koruyacaksınız.

  • İftara Hafif Besinlerle Başlanmalı

İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanması, 10-15 dakika sonra, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, tam buğday ekmeği veya kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmelidir.

  • Bol Bol Sıvı Tüketin

Gün içinde kaybettiğimiz su kaybımızı iftardan sonra bol bol su tüketerek vücut dengemizi koruyabiliriz. İftardan sahura kadar 8 bardak su tüketmeliyiz. Sakın çay ve kahve gibi içeceklerin suyun işlevini gördüğünü düşünmeyin.

  • Hangi Tatlılar Tercih Edilmelidir

İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; yazın daha sıklıkla tercih edilebilecek sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi, dondurma gibi) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.

  • Spor Yapın

İftardan 1 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapın. Böylelikle sindirim bozuklukları, hazımsızlık gibi sorunlar ortadan kalkar ve kişi kendinin daha zinde hissetmesi sağlanır.


Oruç Tutarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalıdır.
  2. Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da gerçekleştirilebilmesi için oruç tutulmayan saatlerde en az üç öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir.
  3. Sahur yapmayıp gece uyurken yemek yemek zararlı olduğu gibi hem de oruç tutulan süreyi artırdığı için sağlığınızı ve dolayısıyla günlük yaşantınızı etkileyecektir.
  4. İftarda çok hızlı bir şekilde çok miktarda besin tüketilmemelidir.
  5. Oruç tutmak, dikkat edilerek yapıldığı zaman sağlıklı insanlarda çok fazla bir değişikliğe yol açmaz. Şeker hastalığı gibi hastalıklarda veya hamilelik gibi özel durumlarda ise kişinin uzman hekime danışıp oruç tutması gerekmektedir.
  6. İftardan sonra biraz hareket etmek veya yürüyüş yapmak fayda sağlayacaktır.
  7. Yemekleri pişirme yöntemi olarak ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmelidir.

cami

Sahurda Ne Yenmelidir?

Sahurda süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı yapılabilir ve daha sonra çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih tercih edilebilir. Gün içerisinde acıkma problemi olan kişilerin acıkmayı geciktiren yiyecekler ( kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi ) yemesi de fayda sağlayacaktır. Aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulması ramazan ayında çok daha önem taşır.

Aynı zamanda enerji veren ve kan şekerini dengeli biçimde yükselten besinler ( bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler ) tercih edilirse hem sağlığınıza dikkat etmiş olursunuz hem de çok daha rahat bir şekilde oruç tutabilirsiniz.

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!