Wissenschaft

Robocop’un Yaratıcısı: Kurgulanmış gelecek Detroit’te gerçek oldu

Fütüristik bir düşüş masalı olan kült film Robocop’un senaryosunun ilk sayfasında karalanmış bir not vardı: “Gelecek, Detroit’i geride bıraktı.”

Senarist Ed Neumeirer’in belirttiği gibi, bu önsezileri güçlü bir mesajdı. Detroit, bu aybaşında 18 milyar dolarlık borçla Amerika tarihindeki en büyük belediye iflasını ilan etti. Detroit, 1950’lerde Ford ve General Motors şirketlerinin de büyük etkisiyle Amerikan ekonomisinin “Motor Şehri” olarak anılıyordu. Ancak üretim 1980’lerde Nissan başta olmak üzere küresel otomotiv pazarında Japonların yükselişiyle düşmeye başladı. Bugün Detroit, 700.000’lik nüfusu, 16%lık işsizlik oranı ve 2007’deki mortgage krizinin de etkisiyle bir gölge şehir. Suç oranı da oldukça yüksek olan şehir, Forbes tarafından 2012’de Amerika’nın en tehlikeli şehri ilan edildi.

Neumeier, 2014’te Jose Padilha yönetiminde yeniden çekilecek; film hakkında CNN’e yaptığı açıklamada Robocop’un Amerika’daki endüstriyel düşüşün bir metaforu olduğunu belirtti. 1987’de Neumeier tarafından yazılıp Paul Verhoeven tarafından yönetilen ve çekimlerinin çoğu Pittsburgh ve Dallas’ta gerçekleşen film, bir zamanların metropolisi olan Detroit’i dış kaynak kullanımı ve kitlesel işsizlikle yüz yüze kalmış bir üretim merkezi olarak gösteriyordu. Filmde, kurgulanmış Detroit, Omni Consumer Products (OCP) isimli uluslar arası bir şirket tarafından yönetiliyordu. Şirketin aynı zamanda “Eski Detroit”i yıkarak “Delta City” isimli ultra modern ütopyayı gerçekleştirme amacı vardı. Neumeier’e göre, günümüzde insanlar gerçekten de büyük şirketlerden onlar için bir şeyler yapmalarını, insanlık için hizmet üretmelerini bekliyorlar. Ancak çoğu zaman söz konusu şirketlerin hedefleriyle, kamu hizmeti ihtiyaçlarının örtüşmediği unutuluyor.

Bugün, Robocop’ta öngörülen dünyada yaşadığımızı belirten Neumeier, büyük şirketlerin insanlığa nasıl sahip çıkacağını ve çık(a)mayacağını gösterdiklerinin altını çiziyor. Her şeye rağmen Detroit için iyimser düşünen Neumeier, Detroit’in kendini yeniden inşa edebileceğine ve hatta filmdeki “Delta City”i marka olarak kullanabileceğine inanıyor. Ucuz ve eğitimli işgücünün özellikle teknoloji yoğunluklu işlere yöneltilebileceğini; şehrin endüstriyel ve mekanik mirasının robotik şirketlere altyapı oluşturabileceğini savunuyor. “İyi iş, onu bulduğun yerdedir.” Robocop’un kötü adamlarından Dick Jones, şehrin endüstriyel geçmişi ve teknoloji odaklı gelecek potansiyelini belki de bu tek cümleyle özetliyor.

Kaynak: edition.cnn.com

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!