Allgemeines

#Saç Dökülmesi Nedenleri – Saç Dökülmesi Nedenleri ve Dökülmeyi Önleme Yöntemleri #SosyalMedya #Tv #BB

Saç Dökülmesi Nedenleri – Saç Dökülmesi Nedenleri ve Dökülmeyi Önleme Yöntemleri

Saç dökülmesi, genellikle genetik faktörlerden dolayı meydana gelebildiği gibi bölgenin yaşam şartları, beslenme alışkanlığı, vitamin ve mineral eksikliği gibi nedenlerden dolayı da meydana gelebilen bir durumdur. Erkeklerde saç dökülmesi, daha çok genetik yatkınlıktan kaynaklamakta olup kadınlarda ise daha farklı nedenlerden dolayı da meydana gelebilmektedir. Düzensiz beslenme, hızlı kilo alıp verme, menopoz, doğum kontrol hapları ile çeşitli bazı ilaçlar, yoğun stres altında yaşamak gibi etkenler saç dökülmesinin en büyük nedenleri olarak açıklanmaktadır.

Genetik özellikler, sosyal yaşamın sorumlukları, yoğun iş stresi, kötü beslenme, kullanılan saç bakım ürünleri ile saç düzleştirici aletler ve sprey ile jöle gibi maddeler, saç dökülmesine önemli oranda etki etmektedir. Gerek kişiler gerekse de toplumsal olarak nedenleri değişebilen saç dökülmesi, erken sürede tedavi edildiğinde olumlu sonuç verebilmektedir. Fakat dökülme nedeni (erkeklerde) genetik olursa bu durumda yapılabilecek pek bir şey kalmıyor. Son çare olarak saç ekimi, dökülen saçların yeniden çıkmasını sağlayan en güçlü yöntem olarak kabul edilir. Günümüz saç ekim teknolojisinin bir hayli gelişmiş olması sayesinde, kısa sürede kişiler dökülen saçlarına yeniden kavuşabilmektedir.

Saç Dökülmesi Nedir?

sac-dokulmesi-neden-olur-003.jpg

Her sağlıklı bireyde ortalama olarak 100 bin adet saç teli bulunur ve bu saç telleri, kendilerini yenileyebilme özelliğine sahiptirler. Günde ortalama 100-150 arasında saç teli, her erkekte dökülür ve bu durum yıl içerisinde 2 ay şeklinde devam edebilir. Mevsimsel değişkenlikler, saç dökülmesinde ve yenilenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu durum, aslında sorun yapılacak ya da kafaya takılabilecek bir şey değildir, çünkü insan vücudunun bazı bölgeleri kendini yenileyebilme özelliğine sahiptir, saçlar da vücudun kendini yenileyebilen bölümlerinden bir parçadır. Asıl tehlike, saç dökülmesi döneminin uzunluğudur. Yani 2 ayı geçen bir döneme yayılması durumunda müdahale edilmesi gerekir.

Saçların dökülmesine etki eden birçok faktör vardır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu faktörlerin bazıları kendiliğinden gelişirken bazıları ise insanın kendi eliyle yaptığı bazı hatalı bakımlardan kaynaklanmaktadır. Saçların doğal nem dengesinin bozulması, vitamin ve mineral eksikliğine uğraması gibi etkenler, insanın kendi eliyle yaptıkları arasında değerlendirilebilir. Bu durumlar, genellikle yanlış kullanılan saç bakım ürünleri, saç maşası, saç düzleştiriciler, kötü beslenme, yeteri kadar vitamin almama, kadınlarda kullanılan bazı ilaçlar ve genel olarak kemoterapi veya buna benzer kıl dökme özelliğine sahip olan tedavileri uygulamak, saç dökülmesine kapı açan sorunlar olarak kabul edilmektedir.

Saç Dökülmesi Neden Olur?

sac-dokulmesi-neden-olur.jpg

Kadınlarda ve erkeklerde saç dökülmesi nedenleri farklıdır. Tıp dilinde “Androgenetik Alopesi” olarak adlandırılan bu durum, başka bir ifadeyle “erkek tipi saç dökülmesi” olarak da adlandırılmaktadır. Saçlar, ilk dönemde dökülmeye başladığında çok belirgin bir hal almaz. Alın çizgisinden itibaren gerilemeye başlayan saçlar, önlem alınmadığında daha da seyrelerek arka kısımlara kadar dökülmelerle kendini göstermeye başlar. Kadınlarda ise daha çok bölgesel seyrelme olarak kendini gösterir.

Hormonal ve besinsel faktörler, kimyasal maddelere çok fazla maruz kalma, saç boyası, röfle, perma gibi sık uygulanan işlemler, zaman içerisinde saçların zayıflamasına neden olur ve önlem alınmadığında saçların dökülmesi durumu kendini göstermeye başlar. Uzmanlara göre genetik faktörler dışında kalan bu durumlar, tamamen insanların kendi elleriyle ürettikleri sorunlar oldukları için saç bakımına son derece dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyorlar.

Saç dökülmesi ile ilgili açıklama yapan uzmanlar; “kişilerde günde 50-150 arasında saç telinin dökülmesi normal karşılanmaktadır. Fakat banyo yaparken dikkatli bir şekilde izleyerek bu saç tellerinin sayısının çok fazla olduğunu görmek, saç dökülmesi yani kelliğin habercisi olarak kabul edilir. Erken dönemde kullanılacak bazı tedavi yöntemleri ile saç dökülmesi durdurulabilir. Fakat genetik faktörlerden kaynaklı bir dökülmenin olması durumunda, maalesef, herhangi bir ilaç tedavisi ya da bitkisel saç bakım yağları pek de işe yaramaz. Bu durumlarda genellikle son çare olarak kabul edilen saç ekimi yöntemi ile kişilerin saçlarına yeniden kavuşması sağlanır.”

Saç Dökülmesine Etki Eden Faktörler Nelerdir?

sac-dokulmesi-neden-olur-002.jpg

Saç dökülmesine neden olabilen birçok faktör bulunmaktadır. Yukarıda belirttiklerimizin dışında en çok etken olarak görülen durumlar, uzmanlara göre şunlardır;

  1. Aşırı kilo kaybı
  2. Kullanılan birtakım ilaçlar
  3. Vitamin ve mineral eksikliği
  4. Bazı hastalıklar
  5. Kemoterapi
  6. Hamilelik
  7. Genetik etkenler

Aşırı kilo kaybı, saç dökülmesinde en büyük etkiye sahiptir. 6 ay kadar devam eden bu saç dökülmesi, önlem alındığında geçici bir sorun olabilirken, önlem alınmadığında ise kalıcı bir kelliğe kadar neden olabilmektedir.

Kullanılan bazı ilaçlar da yine saç dökülmesini tetikleyen nedenler arasında yer almaktadır. Kan sulandırıcı ilaçlar, artrit, gut, depresyon ilaçları, kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon hastalarının kullandıkları bazı sürekli ilaçlar, saç dökülmesini tetikleyen ilaçlardır.

İnsan vücudunun belli bazı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Saçların uzaması, güçlü kalması ve sağlıklı durabilmesi de bu vitamin ve minerallerin yoğunluğuna bağlıdır. Vücutta eksilen vitamin ve mineraller, saç dökülmesine neden olur.

Bazı kalıcı hastalıklar da yine saç dökülmesine neden olan durumlar arasında yer almaktadır. Polikistik over sendromu ve kanser hastalıkları, saç dökülmesine neden olabilen hastalıklar arasında kabul edilmektedir.

Kanser hastaları ve bazı hastalıkların son evrelerinde tedavi yöntemi olarak kullanılan kemoterapi, saç dökülmesine neden olmaktadır. Diğer nedenlerin etken olduğu saç dökülmeleri son çare olarak saç ekimi ile tedavi edilebilse de kemoterapi alan hastalarda saç ekimi de çözüm olmamaktadır.

Hamilelik dönemi, vücudun çeşitli bölgelerinde değişimlerin meydana geldiği bir dönemdir. Kilo alma, beslenme düzeninin değişmesi, hormon seviyelerinin değişmesi gibi durumların yaşandığı bu dönem, saç dökülmesi üzerinde de etkilidir.

Daha çok erkeklerde görülen saç dökülmesinin en büyük nedenlerinden biri de genetik yatkınlıktır. Ailede kellik problemi söz konusu ise diğer fertlerde de bu durum kendini daha fazla gösterir. Bu durumda da yine kullanılacak tedavi yöntemleri, bitkisel bakım yağları veya saç bakım maskeleri pek işe yaramaz. En iyi çözüm, saç dökülmesinden sonra saç ekimi yaptırmaktır.

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

sac-dokulmesi-neden-olur-001.jpg

Saç dökülmesinin önlenmesi, biraz kişilerin kendi ellerinde olan bir durumdur. Aşağıda maddeler halinde sayacağımız durumlara dikkat ettiğinizde, saçlarınız daha sağlıklı ve güçlü kalabilirler.

  1. Sigara, alkol gibi vücuda zarar veren maddelerden uzak durun.
  2. Aşırı stresli bir işiniz varsa değiştirin.
  3. B grubu vitaminleri almaya özen gösterin.
  4. Saç spreyi ve jöle gibi saç sertleştirici ürünleri kullanmamaya özen gösterin.
  5. Yüksek miktarda A vitamini almamaya özen gösterin.
  6. Saç şekillendiricileri en az seviyede kullanmaya gayret edin.
  7. Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin.
  8. Günlük, haftalık ve aylık saç bakım terapilerini uygulayın.
  9. Saç bakım yağı kullanın.
  10. Boya, röfle, perma gibi işlemleri sık tekrarlamaktan kaçının.

Önerilen İçerik: Saç Dökülmesine iyi Gelen Bitkiler

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!