Wissenschaft

Satranç genç beyinler için mükemmel

Suudi Arabistan’da satranç’ın geleceği, büyük müftü Sheikh Abdul-Aziz al-Sheikh’in açıklamalarından sonra kuşkulu bir hale geldi. Müftü, satranç oynamanın kumar kapsamına girdiğini iddia ederek, İslami kurallara göre yasak olduğunu belirtti. Müftü aynı zamanda, satrancın oyuncular arasında nefret ve düşmanlık yaratarak, “para ve zaman kaybı” olduğunu da sözlerine ekledi.

Bunun üzerine Suudi Satranç Birliği, konu ile ilgili bir araştırma yapmaya karar verdi. Bu noktada öncelikle kumarın tanımını yaparak yola çıktılar.

Öncelikle, elbette ki kumar ile satranç arasında hiçbir bağlantı yok. Satranç dünyanın her yerinde, eğlenceli ve zamanı güzel harcamaya yarar sağlayan bir oyun olarak kabul edilir. Oyunun bazı yönleri ile ilgili Çin, İran ve Hindistan’da rekabet yaratan metotlar mevcut; fakat en azından 1300 yıldır Avrupa ve dünyanın diğer yerlerinde oyunun modern versiyonunun izleri sürülüyor.

Satranç, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından spor olarak tanınıyor. Öyle ki, 2020 yılında Tokyo’da gerçekleşecek Olimpiyat Oyunları’nda yer alması konusunda bir kampanya mevcut. Konu ile ilgili son karar Ağustos ayında belirlenecek.

Zaman kaybı kavramından çok uzak olmakla birlikte Satranç. çocukların beyin gelişimi için oldukça önemli. Konu ile ilgili pekçok derinlemesine akademik çalışma yapılmış; ve sonucunda satrancın çocukların konsantrasyon, problem çözme, yorumlama, yaratıcı düşünme gibi yeteneklerinin yanı sıra; matematik becerilerinin arttırdığı da görülmüş. Satrancın aynı şekilde, hafızada tutma konusunda da genç beyinlere oldukça yardımcı olduğu belirtilmiş.

Özel eğitime ihtiyacı olan çocukların, bulundukları okullardaki Satranç derslerine ya da takımlarına girerlerse, öğrenme ve diğer insanlarla olan etkileşimlerini geliştirebilecekleri de kanıtlanmış.

Satranç oynayan tüm çocuklar; yaşı, boyu, kilosu, ten rengi, sosyo-ekonomik durumu ya da dini görüşleri ne olursa olsun, oyun içerisinde eşittir. Bu da, satranç oyununun sosyo-ekonomik ve kültürel tüm sınırları yıkarak; herkesin birbiri karşısında eşit olduğu bir “adil ortam” yaratılmasını sağlamaktadır.

Bir diğer yandan, satranç oyunu göçmen çocuklar için de oldukça etkin. Yeni bir dil öğrenirken; ya da yeni bir kültüre adapte olurken, satranç herhangi mükemmel bir dil yeteneği gerektirmediğinden, diğer çocuklarla etkileşimde bulunmada oldukça yardımcı. Sınıflardaki göçmen sayısı günden güne arttığından, satranç ve aslında diğer tüm oyunlar etkileşimde önemli bir rol oynuyor.

Kaynak: sciencealert.com

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!