Sozialen Medien

#Mide ve Diyafragma Fıtığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Mide ve Diyafragma Fıtığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Mide ve Diyafragma Fıtığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

05.07.202018:40

Her yaşta görülebilen ancak 50 yaş ve üzeri bireylerde daha sık rastlanan mide ve diyafragma fıtığı nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Mide ve diyafram fıtığı hakkında tüm merak edilenler…

Haber güncelleme tarihi 05.07.2020 21:22

Mide ve Diyafragma Fıtığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Mide ve Diyafragma Fıtığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Diyafragma fıtığı, diyaframda (göğsü karından ayıran büyük kas) bir delik bulunan bir doğum kusurudur. Karındaki organlar (bağırsaklar, mide ve karaciğer gibi) diyaframdaki delikten yukarı ve bebeğin göğsüne doğru hareket edebilir. Bir organ delikten ittiğinde, fıtık denir. Diyafragma fıtığı, bebeğin akciğerlerinin tamamen gelişmesini engelleyerek doğumda bebek için nefes alma zorluklarına neden olabilir. 

Mide ve Diyafragma Fıtığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Diyaframınızın, midenize bağlanmadan önce gıda tüpünüzün (yemek borusu) geçtiği küçük bir açıklığı (hiatus) vardır. Bir hiatal fıtıkta, mide bu açıklıktan göğsünüze doğru iter. Küçük bir hiatal herni genellikle sorun yaratmazken büyük bir hiatal fıtık, yemek ve asidin yemek borunuza geri dönmesine ve mide ekşimesine yol açabilir. Öz bakım önlemleri veya ilaçlar genellikle bu semptomları hafifletebilir. Çok büyük bir hiatal herni ameliyat gerektirebilir.


Mide ve Diyafragma Fıtığı Belirtileri

Mide ve Diyafragma Fıtığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Durmuş Kurt, mide fıtığı hastalığının kesin nedeni bilinmesede öksürme, kusma, ağır nesne kaldırma ve bağırsak hareketleri sırasında gerilme gibi durumlara bağlı olarak ortaya çıkabileceğini söylemektedir. Öte yandan aşırı kilo, yaşlanma, sigara içme gibi durumların bu hastalığı tetiklediğini belirten doktor Kurt, mide fıtığı belirtileri arasında:

  • Eğildiğinde mide ekişimesi,
  • Uzandığında mide ekşimesi,
  • Yutkunmada zorluk,
  • Geğirme isteiği gibi durumlar yer almaktadır. 

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Durmuş Kurt, diyafragma fıtığı ile semptomların şiddetinin büyüklüğüne, nedenine ve ilgili organlara bağlı olarak değişebileceğini söylemektedir. Genellikle trafik kazası nedeniyle künt yanmalar, göğüste veya karında verrahi prosedürler, diyafram bölgesini etkileyen düşmeler, bıçaklanma yaraları ve ateşli silah yaralarına bağlı olan kişilerin risk faktörü altında olduğunu hatırlatan Kurt, diyafragma fıtığı belirtilerinin:

  • Nefes almada zorluk,
  • Hızlı nefes alma,
  • Deride mavi renk değişikliği,
  • Hızlı kap atışı, 
  • Nefes darlığı veya yokluğu,
  • Göğüs bölgesinde bağırsak sesleri,
  • Daha az dolu karın hissi.

Mide ve Diyafragma Fıtığı Tedavisi

Mide ve Diyafragma Fıtığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Genellikle bebek doğmadan önce doktorların diyafragma fıtığını teşhis edebileceğini söyleyen Op. Dr. Mehmet Durmuş Kurt, olguların neredeyse yarısının fetüsün ultrason muayenesinde ortaya çıktığını belirtmektedir. Öte yandan röntgen, ultrason taraması, BT taraması, arteriyel kan gazı testi ve MRI, hastalığın kolayca teşhis edilmesine yardımcı olmaktadır. Hem konjenital hem de edinilmiş diyafragma hernileri tipik olarak acil cerrahi gerektirdiğini belirten Kurt, karın organlarını göğüsten çıkarmak ve tekrar karnına yerleştirmek için cerrahi yapılması gerektiğini ve işlem sonrası diyaframın onarılacağını belirtmektedir. 

Bir CDH ile cerrahlar bebeğin doğumundan 48 ila 72 saat sonra ameliyat yapabilirler. Acil durumlarda ameliyat daha erken ortaya çıkabilir veya gecikebilir. İlk adım bebeği stabilize etmek ve oksijen seviyelerini arttırmaktır. Bebeği stabilize etmeye ve nefes almaya yardımcı olmak için çeşitli ilaçlar ve teknikler kullanılır. Bebek stabilize olduktan sonra ameliyat olabilir.

Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) , midenizdeki yiyecek, sıvılar ve asit özofagusunuza geldiğinde ortaya çıkar. Bu, yemeklerden sonra mide ekşimesine veya mide bulantısına yol açabilir. Hiatal fıtığı olan kişilerin GERD’si olması yaygındır. Ancak bu, her iki durumun da her zaman diğerine neden olduğu anlamına gelmez. GERD olmadan hiatal fıtık veya fıtık olmadan GERD olabilir. Mide fıtığı hastalarında genellikle ameliyat ve ilaç tedavisi ön görülmektedir. 

Neoldu.com

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!