Wissenschaft

#Son Derece Nadir Görüntüler, Dünyayı Sıyıran Meteoroiti Gösteriyor

Son Derece Nadir Görüntüler, Dünyayı Sıyıran Meteoroiti Gösteriyor

Küresel Gök Taşı Ağı

İşte pek karşılaşmadığımız bir şey: Dünya’yı sıyıran bir meteoroit.

Küçük bir uzay kayası, 22 Eylül 2020’de Dünya’nın atmosferinden hızla geçerek uzaya geri sekmiş. Kuzey Almanya ve Hollanda’nın üzerinde görülen meteoroit, Küresel Gök Taşı Ağı‘na ait bir kamerayla tespit edilmiş. Yeniden uzaya gitmeden önce, 91 kilometre kadar alçak bir irtifaya ulaşmış; yani, yörüngede gezen uyduların çok daha aşağısına.

Kanada’nın Ontario şehrindeki Western Üniversitesi’nde doktora sonrası fizikçi ve KGA’nın başındaki isim Dennis Vida, bu kayayı Jüpiter ailesinden bir yörüngeye kadar takip ettiklerini fakat muhtemel ebeveynlere yönelik cisim arayışının sonuçsuz kaldığını belirtiyor.

ESA’nın açıkladığı üzere bir meteoroit, atmosfere girdiği zaman genelde bir gök taşı (gökyüzünde çizgi halinde ilerleyen parlak bir ışık) haline gelen ve kuyruklu yıldız ya da asteroitlere ait bir parçadan meydana geliyor. Bunların büyük bir bölümü parçalanıyor ve bu parçalar bazen gök taşı şeklinde yere ulaşabiliyor.

Bilim insanları, Dünya’yı sıyırıp geçen meteoroitlerin yılda sadece birkaç defa geldiğini tahmin ediyor. Fakat her gün, gezegenler arası yüzlerce ton cisim Dünya’nın atmosferine giriyor.

Bu küçük cisimlerin Dünya’nın atmosferiyle etkileşime girdiği zaman meydana getirdiği en yaygın etki, gök taşı şeklinde oluyor; bunlara ise kayan yıldız deniyor. Kayaların en büyüklerinin ufak bir kısmı, yere gök taşı şeklinde düşüyor.

Forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!