Wissenschaft

Üniversite ögrencilerine açık çağrı: Neden Menti Olunur?

Hayatın her yeni döngüsünde bir çok endişe yaşarız. Önce ilkokula giderken ilk defa evden ayrılıp sosyal bir ortamda tek başına tutunma duygusu ile yüzleşiriz. Sonra ortaokul ve lisede ergenlik ile baş etmenin yanı sıra yetişkinliğe doğru adım atmaya başlarız. Ardından üniversite sayfası açılır önümüzde, ki bu sefer hem kişisel gelişimimiz hem profesyonel hayatımız için fırsatlar sıralanır arka arkaya ve biz nereden başlayıp hangi yolu seçeceğimizi bulmak için çabalar dururuz.

İşin en ilginç tarafı, bu evrelerden geçerken hayatımızda ‘okul’ hep vardır. Yani eğitim yuvasının en içinde, ortasındayızdır. Yine de ‘okul’ bize herşeyi öğretir de, hayatı pek öğretmez. Mesela “nasıl karar alınır” veya “hayatımın amacı nedir”, “kariyer ne demektir” ya da en basitinden “meslek nasıl seçilir” gibi soruların okulda konuşulduğu hiç görülmemiştir. Deneye yanıla öğrenen gençler şanslıysa yolunu bulur, değilse mutsuz bir kariyer ve iş hayatı kapıyı çalar.

“Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olunmaz.”

Uğur Mumcu

Peki nasıl edinilir bu “hayat deneyimi”? Bu konuda bilgi sahibi olmanın en kolay yolu nedir?

Bu soruya Malcolm Knowles’in araştırması ile cevap verelim: “Yetişkinler en iyi nasıl öğrenir”i açıklayan kitabında şundan bahsediyor1:

Hayat deneyimi edinme yetişkinler için en iyi öğrenme şeklidir; başkalarının deneyiminden öğrenmek ise bu süreci hızlandırır, kolaylaştırır ve öğrenmeyi arttırır.”

Başkalarının deneyimlerinden öğrenme, yani daha önce orada bulunmuş, o yollardan geçmiş birinin deneyimlerinden öğrenmek , kısaca bir mentora sahip olmak her birey icin eşsiz bir kişisel gelişim ve bilgi kaynağı fırsatıdır. Ve bu bilgi kaynağı ne okulda ne üniversitede sağlanmaz; yani erişilmesi zor, katma değeri çok yüksektir. Örnek verecek olursak, bir mentorla çalışmanın yarattığı bu katma değerler çeşitli araştırmalara göre şöyle sıralanır:

  • Gelişmiş kendine güven
  • Belirgin kariyer hedefi
  • Etkili iletişim becerileri ve kendini daha iyi ifade edebilme
  • Stresle daha iyi başa çıkabilme
  • Network edinme becerileri

Bu veriler tam da bilgi ve fikir sahibi olan, ne istediğini bilen ve hayata karşı hazırlıklı bir bireyin portresini çiziyor. Özellikle geleceğini planlamaya çalışan üniversite öğrencileri için oldukça önemli olan bu yetkinlikler, etkili bir mentorluk çalışması ile yeşerip kariyer ve kişisel gelişim konularında fark yaratan bireyler yaratıyor.

Benzer şekilde The War for Talent’in2 yaptığı çalışma, mentorluk almış gençlerin %95’inin mentorluk çalışması sayesinde potensiyellerinin en üst seviyeye ulaştıklarını tespit etmiş.

Bu nedenle bu yazı üniversite öğrencilerine açık bir çağrı. Siz de yetkinliklerinizi geliştirip, olabileceğinizin en iyisi olmak için bir mentorla çalışabilirsiniz. Bilgi ve fikir sahibi olmak isteyen tüm üniversite öğrencilerini buluşturan platform Mentorink, kullanıcılarına verimli bir mentorluk deneyimi yaşatmaya devam ediyor.

Sen de bu topluluğun bir parçası olmak ister misin? Durma, sen de bize katıl! –> www.mentorink.com

Kaynakça:

1 “Building on the work of tough”, Knowles (1975)

2 “Mentor or Mentee – 5 Compelling Reasons to Join the Ranks”, Onyeka NCH

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!