Wissenschaft

VPN Nedir? Ne İşe Yarar?

VPN Nedir? Ne İşe Yarar?

VPN (Sanal Özel Ağ) nedir? VPN programları ne işe yarar? VPN programları nasıl çalışır? VPN ile elde edilen çevrimiçi gizlilik ve güvenliğin boyutları nelerdir? VPN programları sizi siber saldırılardan koruyabilir mi?

VPN Nedir?

VPN nedir? VPN programlarını hangi cihazlarda kullanabilirsiniz? Smart TV’de VPN kullanılabilir mi? VPN ne işe yarar?

VPN (Sanal Özel Ağ), kullanıldığı cihazın fiziksel konumunu sanal olarak değiştirebilen ve herkesin kullandığı ortak internet altyapısı ile güvenli bir bağlantı kurabilmesini sağlayan bir teknolojidir.

VPN programları günümüzde akıllı televizyonlarda, oyun konsollarında, tabletlerde ve benzeri cihazlarda kullanılabilmektedir. VPN teknolojisinin ortaya çıkışı 1990’ların sonlarına denk gelmiştir ve öncelikle bilgisayarlar arası özel bir ağ oluşturabilmek için kurumsal düzeyde kullanılmıştır. Bunun sebebi kurumlar arasında özel bir ağ oluşturmanın VPN’den önce sanal olarak mümkün olmamasıydı. Bir şirket iki ofisi arasında özel bir ağ oluşturmak istediğinde bunu sadece fiziksel olarak kablolar ile gerçekleştirebiliyordu ve ofisler arası mesafe arttıkça maliyet ciddi miktarlarda artıyordu. VPN ile şirketler bunu artık sanal olarak gerçekleştirebiliyorlar.

VPN programları IP adresinizi gizler, veri paketlerinizi şifreler ve veri alışverişinizde kullandığınız cihaz ve VPN sunucusu arasında kimlik doğrulama yaparak yetkisi olmayan üçüncü partilerin trafiğinize erişmesini engeller.

VPN Nasıl Çalışır?

Bir VPN programını bilgisayarınıza indirdikten ve kurulumunu yaptıktan sonra size sunulan konumlar arasından seçim yapıp internete bağlandığınızda bilgisayarınız öncelikle VPN sunucusuna bağlanır. Veri paketi alışverişinizi direkt olarak internet servis sağlayıcınızın sunucuları üzerinden değil öncelikli olarak VPN sunucusu üzerinden gerçekleştirirsiniz. Bu internete başka bir konumdan bağlanıyormuş gibi IP adresinizin maskelenmesine ve yeni bir IP adresi kazanmanıza sebep olur.

VPN Ne İşe Yarar?

VPN programlarının genel kullanım amaçları arasında erişime olan engelleri aşmak ve çevrimiçi gizlilik sağlamaktır.

VPN programları erişim engellerini IP adresinizi değiştirerek aşmanızı sağlarken gerçek IP adresinizi gizlediği için gizlilik elde edersiniz. IP adresinizi normal koşullarda internette etkileşimde bulunduğunuz her web site ve servis ile paylaştığınız için IP adresinizi gizlemeniz size çevrimiçi gizlilik sağlar.

VPN programları ile sanal olarak dilediğiniz konumdan internete bağlanabildiğiniz için istediğiniz ülkenin çevrimiçi içeriklerine erişebilirsiniz.

VPN programlarının bir diğer başlıca kullanım amacı bağlanılan Wi-Fi ağını güvenli hale getirmektir. Örneğin, alışveriş merkezinde otomatik olarak akıllı telefonunuzun bağlandığı Wi-Fi ağında veri paketlerinizin içeriği başkaları tarafından hem görülebilir hem de ele geçirilebilir. VPN ile veri paketlerinizi şifreleyebilirsiniz.

VPN Programlarında Aramanız Gereken Özellikler

VPN programını kullanma amacınız çevrimiçi hem gizlilik hem de güvenlik elde etmekse öncelikle ücretsiz olan VPN programlarını cihazınıza indirmekten kaçının. Ücretsiz VPN programları IP adresinizi değiştirebilir fakat DNS sızıntısına sebep olabilir ve bu da kimliğinizi ortaya çıkarabilir. Ücretsiz VPN programları çevrimiçi aktivitelerinizi kaydediyor ve bu aktivitelerinizi üçüncü partilere satıyor da olabilir.

VPN programı seçerken sunucu sayısı önemli bir kriter değildir. Popüler VPN şirketlerinden biri olan ExpressVPN, sunucu sayısının önemli olmadığı belirtiyor.

VPN programı seçerken aramanız gereken bir özellik kill-switch özelliğidir. Kill-switch özelliği, internet bağlantısının kopması durumunda veri paketi alışverişinizi tamamen durduran ve IP adresinizin ortaya çıkmasını engelleyen bir özelliktir.

VPN programı seçerken VPN sağlayıcısının hangi kullanıcı verilerini sakladığını öğrenmeniz çok önemlidir. Seçtiğiniz VPN programının ‘’no log’’ politikasına sahip olması yani herhangi bir kayıt tutmaması çevrimiçi gizliliğiniz için önemlidir.

VPN seçerken aynı zamanda VPN sağlayıcısının kullandığı şifreleme yöntemini de kontrol etmenizde fayda var.

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!