Allgemeines

#Yönetmenlerin Başka Filmlerden “Ödünç Aldığı” 13 Sahne #SosyalMedya #Tv #BB

Yönetmenlerin Başka Filmlerden “Ödünç Aldığı” 13 Sahne

Devam filmlerini ve yeniden çekilen filmleri düşünürseniz aslında birçok insanın neden film endüstrisinde çok az yeni ve orijinal fikir olduğunu söylediğini anlamış olursunuz. Bunun da ötesinde aslında birçok film birbirinden etkileniyor. Hollywood’da pek çok filmde birbirine benzer sahneler çekiliyor. İşte yönetmenlerin başka filmlerden “ödünç aldığı” 13 sahne…

1. Drive (2011) / One Hour Photo (2002)




Nicolas Winding Refn, Drive’ı 70’lerden ve 80’lerden klasik filmlere birçok referansla doldurdu. Ayrıca filmde, geçmişte diğer yönetmenlerin yaptığı ile aynı olan çekimleri görebilirsiniz. Ana karakterlerin bir marketteki raflar arasında durduğu bu sahne gibi.


2. The Shining (1980) / Körkarlen (1921)




Kubrick’in efsane filmi The Shining’deki o ünlü kapıya vurma sahnesi aslında 1921 yılında Victor Sjöström’ün çektiği Körkarlen filminde de yer alıyor. ANcak Victor Sjöström bu fikre sahip olan ilk kişi değildi. O da, DW Griffith’in 1919 yılında çekilen “Broken Blossoms or The Yellow Man and the Girl” isimli filminden ilham aldı.

3. The Untouchables (1987) / Battleship Potemkin (1925)




Sergei Eisenstein’ın Battleship Potemkin isimli kült filmi, 1905 devrimi sırasında bir isyanın hikayesini anlatıyor. Kaosta, yönetmen masum tanıkların zor durumunu unutulmaz trajik bir imge ile gösterdi; merdivenlerden düşen bir bebek arabası.

Bu sahneyi hatırlıyorsanız ancak Eisenstein’ın filmini hiç izlemediğinizden eminseniz, muhtemelen Brian De Palma’nın The Untouchables filmini izlemişsinizdir. Bu filmde de buna çok benzer bir sahne bulunuyor.

4. Full Metal Jacket (1987) / Moonrise Kingdom (2012)




Komedi filmi olan Moonrise Kingdom ve savaş draması Full Metal Jacket arasında çok az ortak nokta var. Ancak sahnelerde bir benzerlik bulunuyor. Simetri sevgisiyle ünlü Wes Anderson, komutanın yeni askerlerle konuştuğu sahneyi yeniden çekmiş.


5. Henri-Georges Clouzot’s Inferno (1964) / The Grand Budapest Hotel (2014)




Bu ödünç alınmış bir sahne değil, daha çok bir yorumlama örneği. Simetrinin yanı sıra, Wes Anderson karakterlerin doğrudan kameraya baktığı çekimleri seviyor. The Grand Budapest Hotel’in yönetmeni Anderson, bu filmde 1964 yılında çekilen Henri-Georges Clouzot’s Inferno filminin bir sahnesinden ilham aldı. Henri-Georges Clouzot’s Inferno’da aktris Romy Schneider’in yüzündeki ifadeyi hareket ettirmek için parıltı kullanıldı. Anderson ise Anderson, The Grand Budapest Hotel’de makyaj yerine Bokeh efektini kullandı ve farklı renk geçişleri uyguladı.

6. The Wizard of Oz (1939) / The Lord of the Rings: The Two Towers (2002)




Peter Jackson’ın yönettiği The Lord of the Rings: The Two Towers’taki en unutulmaz anlardan bir, karakterlerin Mordor’un kapısını gördüğü sahne. Yorgun gezginler kayalara gelir ve yürüyen askerlere bakarlar.

Benzer bir çekim The Wizard of Oz’da da görülüyor. Orada da karakterler Batı’nın Wicked Witch ordusunu izlerken kayaların arkasında oturuyordu.

7. Frances Ha (2012) / The Virgin Suicides (1999)

sahne


Noah Baumbach’un yönettiği Frances Ha , Annie Hall ve Manhattan gibi Woody Allen filmleriyle karşılaştırıldı. Ancak aynı zamanda Sofya Coppola’nın The Virgin Suicides isimli filmiyle neredeyse aynı olan bir sahne var. Hikaye ve renkler farklı, ancak genel görünüm çok benzer.

8. House of Sand and Fog (2003) / Requiem for a Dream (2000) / Dark City (1998)

benzer sahne


Bu üç filmde ise yalnızca sahne aynı değil. Aynı zamanda sahnelerdeki kadın oyuncu da aynı. Jennifer Connelly bu nedenle “İskelede Bir Kadın” deniyor. 3 filmin de son sahnelerinde, onu bir iskelede durduğunu görebilirsiniz.

Tüm filmlerin aynı yönetmen tarafından çekildiğini düşünmüş olabilirsiniz ancak farklı yönetmenler tarafından çekildiler. İlk olarak, Connelly, Alex Proyas tarafından Dark City’deki iskelede, daha sonra Darren Aronofsky’nin ünlü draması Requiem for a Dream’de ve son olarak ise Vadim Perelman’ın House of Sand and Fog isimli filminde rol aldı.


9. E.T. the Extra-Terrestrial (1982) / Miracle in Milan (1951)

sahne


Steven Spielberg’in efsane filmi ET’deki bisiklet sahnesi tamamen olağanüstüydü. Yönetmenin bu çekimi şirketi Amblin Entertainment’ın logosu için kullanıldı.

Ancak çok az insan bu sahne ile Spielberg’in aslında en sevdiği yönetmen olan Vittorio De Sica’ya saygı gösterdiğini biliyor.

10. Back to the Future (1985) / Safety Last! (1923)

benzer sahne


Back to the Future Robert Zemeckis tarafından çekildi. Orijinal fikirlerle dolu olan bu filmde Doc’un kabloyu bağlamaya çalıştığı saatin ana sahnesi kesinlikle başka bir filmden esinlenildi.

1923 yılının başyapıtı olan Safety Last’de, Harold Lloyd’un oynadığı karakterin neredeyse birebir aynı olan bir sahnesi bulunuyor.

11. Pulp Fiction (1994) / 8½ (1963)

sahne


Quentin Tarantino diğer filmlerden bazı sahneleri ödünç almayı seviyor. Pulp Fiction’da Uma Thurman ve John Travolta’nın ünlü dans sahnesi Federico Fellini’in 8½ filminde, Barbara Steele ve Mario Pisu’nun dans sahnesine oldukça benzer.

12. Kill Bill: Vol. 1 (2003) / SF: Episode One (1998)

benzer sahne


Quentin Tarantino’nun başka filmlerde bir benzer sahnesi de Kill Bill Vol. 1’de. Kill Bill, birçok ikonik film ve karaktere atıfta bulunuyor. Black Mamba’nın sarı elbisesi, Game of Death’ten Bruce Lee’ye çok benziyor.

Kill Bill’in ilk filminde Tarantino, dövüş dizisini tıpkı SF: Episode One’daki gibi ışıklı bir duvarın önünde çekti. İki sahne arasında yalnızca renk farkı bulunuyor.


13. Closer (2004) / The Zero Theorem (2013)

benzer sahne


Closer filminde Natalie Portman genç bir striptizciyi canlandırdı. Clive Owen’ın oynadığı karakterle tanıştığı bir sahnede ise saçında pembe bir peruk bulunuyor. Terry Gilliam ise bu fikri beğendi ve Zero Theorem filminde aynı görüntüyü kullandı.

Kaynak: 1

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!