Allgemeines

#Arbitraj Nedir? Bitcoin Arbitraj Nasıl Yapılır?

Arbitraj Nedir? Bitcoin Arbitraj Nasıl Yapılır?

Farklı piyasalarda farklı fiyatların oluşmasından yararlanarak, risksiz kâr elde etmek için değer varlığı alıp satma işlemine arbitraj denir. Temel mantık, ürünün piyasalarda farklı fiyatlardan işlem görmesini avantaja çevirmektir. Aynı ürünü düşük fiyattan satıldığı piyasadan satın alıp, yüksek fiyatla işlem gördüğü piyasada satma fikrine dayanır.

Arbitraj yapan kişi, satın aldığı değer varlığını daha yüksek fiyatla satması durumunda kolay yoldan ve riske girmeden kâr elde eder.

Bu yöntem, kripto para ekosisteminde sıklıkla kullanılmaktadır. Bilindiği üzere dünya üzerindeki her kripto para borsasında aynı coin’in fiyatı farklı olabilmektedir. Arbitraj yapacak kişi doğru zamanda satın aldığı coin’i farklı borsada yüksek fiyata satabilirse kâr elde etmiş olur.

Arbitraj kârlı mıdır?

Bitcoin arbitraj nasıl yapılır

Teorik olarak evet. Ancak pratikte de kâr edilebilmesi için piyasaları etkin biçimde takip etmek lazım.

Yöntemin uygulanabilmesi için yatırım yapılması hedeflenen varlığın farklı piyasalardaki değerlerini anbean takip etmek gerekir. En düşük fiyattan işlem gördüğü piyasadan alıp yüksek fiyattan işlem gören piyasada satmak için zamanlama çok önemlidir.

Bunun manuel, yani elle yapılması yüksek volatilite dönemlerinde mümkün olsa da, her zaman gerçekleşmeyebilir. Genellikle bu tip işlemler için özel olarak geliştirilmiş yazılımlar ve algoritmalar mevcuttur.

Arbitraj; tanımlaması kolay, ancak uygulaması zor ve deneyim gerektiren bir yöntemdir.

Tanımı gereği, uygulaması kolay gibi gözükse de arbitraj yöntemi aslında zorlu bir süreçtir. Piyasayı düzenli takip etmeyi gerektirir. Tecrübesiz yatırımcıların, kâr beklerken zaman zaman para kaybetmeleri olasıdır.

Arbitraj uygulaması / Arbitraj robotu

Küreselleşen dünya düzeninde, geleneksel piyasaların birbirleriyle etkileşiminin artması dolayısıyla eskiye nazaran arbitraj uygulamak güçleşmeye başladı. Bugün, farklı piyasalardaki değerler incelendiğinde aşağı yukarı benzer fiyatlar gözleniyor. Fiyatlardaki ufak farklılıklar, arbitraj yapan kişinin kâr elde etmesi için yüklü miktarda alım satım yapmasını zorunlu kılıyor.

İlginizi çekebilir: DeFi nedir? Ne amaçla kullanılır?

Öte yandan günümüzde işlemler çok hızlı gerçekleştiği için, verilere anında erişmek ve fırsat görüldüğü anda derhal harekete geçmek gerekiyor. İşte bu noktada arbitraj uygulamaları ve arbitraj robotları devreye giriyor.

Geleneksel piyasalarda arbitraj yapılırken amaca uygun algoritma içeren yazılımlar kullanılır.

Yatırımcılar, geliştirilen yazılımlar sayesinde farklı borsalardaki fiyatları analiz edip, iki farklı borsaya aynı anda emir vererek birinde alış, birinde satış gerçekleştirebilirler. Bu amaç için geliştirilmiş yazılımlar, büyük kurumlar tarafından sıklıkla kullanılır.

Klasik piyasa yapısında, dev fon yöneticilerine ve kurumsal yatırımcılara hitap eden arbitraj işlemini, bireysel yatırımcılar kripto para ekosisteminde daha kolay uygulayabilirler.

Bitcoin arbitraj yapmak

Nispeten daha küçük bütçeleri olan bireysel yatırımcıların, geleneksel piyasalarda arbitraj yapmaları ne kadar zorsa, kripto para piyasalarında bir o kadar kolaydır.

Kripto para ekosisteminde arbitraj, geleneksel piyasalara kıyasla daha kolay, ancak daha risklidir.

Bilindiği üzere kripto para ekosistemi yüksek volatilite içeren, yani fiyat oynaklığı yaşanan bir piyasa. Oldukça hareketli bir pazar… Dünyanın her tarafından işlem yapmak kolay ve maliyetsiz ama işlemler gerçek zamanlı gerçekleşmediği için fiyatları hedeflenen seviyelerde yakalamak güç.

Bitcoin arbitraj örneğinden gidecek olursak, kripto para veri sitesi CoinMarketCap üzerinde BTC fiyatlarının değişkenlik gösterdiği borsaları listeleyebiliyoruz.

Bitcoin arbitraj örneği

Kripto para borsalarında Bitcoin fiyatları. Kaynak: CoinMarketCap 

Bu yazı hazırlanırken BTC/USD paritesi ortalama 9.332 seviyesindeydi. Bitcoin; yukarıdaki listede de görüleceği üzere, Kraken borsasında 9.310,00 dolardan işlem görürken, Livecoin borsasında 9.374,34 dolardan alıcı bulmuştu.

Yani teorik olarak Kraken borsasından 1 BTC alıp, Livecoin borsasında satan bir kişi anında 64 dolar kâra geçmiş olacaktı.

Altcoin ile arbitraj kârlı mı?

Arbitraj yöntemini altcoin’lere uyguladığımızda yine Bitcoin ile benzer tablo ile karşılaşıyoruz. Ancak Bitcoin’e kıyasla altcoin’lerin fiyatları düşük olduğundan yüksek hacimli işlem yapmak mümkün oluyor.

Bu yazı hazırlanırken 70,61 dolardan işlem gören Dash (DASH) örneğinden gidecek olursak, Bittrex borsasında 70,24 dolardan satılırken, EXMO borsasında 70,98 dolardan alıcı buluyordu.

altcoin arbitraj yapmak

Kripto para borsalarında DASH fiyatları kıyaslaması. Kaynak: CoinMarketCap

Yani teorik olarak 1 Dash’in arbitrajından 0,74 dolar kâr elde etmek mümkün.

Örnek olması açısından Bitcoin ile Dash arasında bir kıyaslama yapalım: 10.000 dolar birikimi olan bir yatırımcı, yukarıda belirttiğimiz kurlar üzerinden 1,072 BTC ya da 141,62 DASH alabiliyor.

Yine yukarıda belirttiğimiz borsalar arasında arbitraj yapılması durumunda 10.000 dolar değerindeki 1,072 BTC, işlem sonunda 68,6 dolar kazandırıyor.

Eğer yatırımcı, 10.000 dolarını DASH üzerinden arbitraj yapmak isterse, 141,62 DASH işleminin ardından 104,8 dolar kâr elde edebiliyor.

Yani o anki kurlar ve borsalar arasındaki piyasa farkları ile kısa sürede kâra geçmek teorik olarak mümkün.

Arbitraj fırsatlarına hemen kanmayın!

arbitraj fırsatı tuzakları

Unutmamak lazım ki, kripto para ekosistemi oldukça hareketli ve fiyat oynaklığının yoğun olduğu bir piyasa. Haliyle yukarıdaki örneğini verdiğimiz işlemleri yapmak için oldukça hızlı davranmak gerekiyor. Bir borsadan diğerine para göndermek vakit kaybı olacağından, birden fazla borsada mevduat sahibi olmak hız sağlayacaktır.

Geleneksel piyasalardaki arbitraj işlemleri için çeşitli uygulama ve algoritmaların olduğunu söylemiştik. Aynı durum kripto para ekosisteminde de geçerli ancak bu konuda çok dikkatli olmak gerekiyor. Geleneksel piyasalar yasalarla düzenlendiğinden daha güvenli ortam var. Kripto para borsalarının tamamında ise aynı durum geçerli değil.

İnternette göreceğiniz „Bitcoin arbitraj robotu“, „Bitcoin arbitraj siteleri“, „Altcoin arbitraj yazılımı“, „Arbitraj ile para kazanın“ gibi duyurulara daima şüpheyle yaklaşmalısınız.

Paranızın kontrolünü başka birinin ya da uygulamanın kontrolüne teslim etme konusunu tekrar tekrar düşünün. Yüzde 100 emin olmadan işlem yapmayın. 

YASAL UYARI: Bahsini ettiğimiz hesaplamaların teoriden ibaret olduğunu, gerçek piyasa koşullarında farklı manzaralarla karşılaşılabileceğini unutmayın. Düşük fiyattan satın alıp yüksekten satmak deneyim, bilgi ve şans gerektirir. Piyasaları iyice araştırmadan, yorum almadan kesinlikle işlem yapmayın. Güvendiğiniz yatırımcıların yorumlarını okuyun, fikir alın. Her yatırım işleminin risk içerdiğini unutmayın. Herhangi bir işlem yaparken kendi kararınızı kendiniz verin.

Kaynak : https://tr.cointelegraph.com/news/what-is-arbitrage-how-to-do-arbitrage-in-cryptocurrency-exchanges

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz Genel kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!