Allgemeines

#Aşırı Tuz Tüketiminin Sağlığınıza Zararları #SosyalMedya #Tv #BB

Aşırı Tuz Tüketiminin Sağlığınıza Zararları

Fazla Tuz Tüketmenin Sağlığa Zararları

Tuzun zararları az ya da fazla kullanıma göre değişiklik göstermektedir. Tuzun az kullanımı tansiyon düşüklüğüne, baş dönmesine, bayılmaya yol açmaktadır. Fakat tuzun fazla kullanımı daha fazla zarar vermektedir. Tuzun fazla kullanımı yüksek tansiyona ve yüksek tansiyonun yol açtığı kalp ve damar hastalıklarına neden olmaktadır. Şişmanlığa, obeziteye neden olmaktadır. 

fazla-tuz-tuketme.jpg


Aşırı Tuz Tüketiminin  7 Önemli Zararı

1. Aşırı Susuzluk Hissi Yaratır

Tuzun içeriğindeki sodyum vücudun sıvı seviyesini dengeler. Çok tuz tükettiğinizde organlarınızın düzgün çalışması için daha fazla suya ihtiyacı olacaktır. Bu yüzden fazla tuz tüketen insanlar aşırı susuzluk yaşar.

asiri-susuzluk.jpg


2. İdrar Yollarında Problemlere Sebep Olur

Vücudunuzun sodyum seviyelerinin artışı idrarda değişikliklere sebep olur. Çok tuz tükettiğinizde böbrekleriniz bu tuzu vücuttan atabilmek için zorlanır. Bu da daha sık idrara çıkma ve idrarın şeffaf olmasına sebep olan böbrek hastalıklarına neden olabilir. 

idrar-yollarinda-problemler.jpg


3. Hafıza Sorunlarına Yol Açar

Fazla tuz tüketimi sonrası oluşan yüksek tansiyon beyne giden atardamarlara zarar verebilir. Bunun sonucu hafıza problemleri yaşayabilir, daha zor konsantre olabilir ve düşüncelerinizin yavaşladığını fark etmeye başlayabilirisiniz. 

hafiza-sorunlarina-yol-acar.jpg


4. Kramplara Sebep Olur

Tuzun içeriğindeki sodyum kas çekilmelerinden sorumludur. Eğer vücuda fazla tuz tüketimiyle fazla sodyum girerse kaslarınızda gerginlik, acı ve kramplar hissedebilirsiniz.

kramplara-sebep-olur.jpg


5. Baş Ağrılarına Sebep Olur

Fazla tuz tüketimi kan basıncının artmasına sebep olur. Bunun sonucu uzun süreli ve sık baş ağrıları yaşayabilirsiniz.

bas-agrilarina-sebep-olur.jpg


6. Kemik Ağrılarına Neden Olur

Fazla tuz tükettiğinizde böbrekleriniz tamamını vücuttan atmakta zorlanır. Vücudunuzda biriken tuz kalsiyum kaybına sebep olur. Bu yüzden zayıf kemikler, diş problemleri hatta kemik erimesi yaşayabilirsiniz.

kemik-agrilarina-neden-olur.jpg


7. Konsantrasyon Problemleri Yaşatabilir

Fazla tuz tüketimiyle ortaya çıkan yüksek tansiyon beyninize giden arterlere zarar verebilir. Bunun sonucu bilişsel sorunlar yaşayabilir, gün içinde işlerinize konsantrasyon olmakta zorluk çekebilirsiniz. Aynı zamanda dehidrasyon da hafızanın zayıflamasına, kişinin kendini yorgun hissetmesine ve tepki verme süresinin uzamasına yol açabilir.

konsantrasyon-problemleri-yasatabilir.jpg


Daha Az Tuz Tüketmek İçin Alınması Gereken Önlemler

  • Hazır ve paket ürünler kullanılmaması. 
  • İşlenmiş etleri daha az kullanmamız. 
  • Tuzlu yemeklerin daha az yapılması. 
  • Fındık, badem, ceviz, semizotu gibi türlerin yemeklerde kullanılması. 
  • Hazır yufkaların kullanılmaması.
  • Galeta, patlamış mısır, hazır çorbalar fazla tuz içermektedir bunların kullanımının azalması. 
  • Meyve ve sebze tüketiminin arttırılması.
  • Yemeklerin taze otlar veya kuru otlar ile tatlandırılması tuzun zararlarına karşı alınabilecek önlemler arasındadır.

daha-az-tuz-tuketmek.jpg


Günlük Tuz İhtiyacımız 5 Gram

Birçoğumuz tuzu soframızdan eksik etmiyor hatta yemeklerimizin tadına bile bakmadan tuz kullanıyoruz. Elbette insan vücudu tuza gereksinim duyuyor. Ancak vücudumuzun ihtiyaç duyduğu günlük tuz miktarı 5 gramı aşmamalı. Uzmanlar bu miktarı geçen tuz tüketiminin insan sağlığına zararlı olduğunu belirtiyor.

gunluk-tuz-ihtiyaci.jpg


Kalp Rahatsızlıkları ve Havale Riski

Uzmanlar yediğimiz sebzelerin içerisinde günlük ihtiyacımızı karşılayacak oranda tuz bulunduğuna dikkat çekerek, ilave tuz alımının kalp rahatsızlıkları, havale (beyin kanaması) tehlikesini arttırdığını söylüyor. Ayrıca satın aldığımız beyaz ekmek, pastırma, kraker gibi besinlerde de tuz bulunduğunu dile getiren uzmanlar, perakende gıdalarda tuz miktarının daha fazla olduğu konusunda uyarılarda bulunuyor. Aşırı tuzlu yediğinizde bunun etkisini bol sıvı tüketerek kırabilirsiniz.

kalp-rahatsizliklari.jpg

Önerilen İçerik;

Tuz Çeşitleri ve Özellikleri

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

Neoldu.com / Sosyal Fayda

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!