Allgemeines

#El Sembolünün Anlamı Nedir? – İnançlara Göre El Sembolünün Anlamı

El Sembolünün Anlamı Nedir? – İnançlara Göre El Sembolünün Anlamı

El Sembolü Ne Anlama Gelmektedir? El Sembolü Hakkında Bilgi

El sembolü iş yerlerine ve evlere uğur getirmek amaçlı asılır. El bir iletişim, bir ifade aracıdır aslında. Birini çağırırken elimizle işaret ederiz, biriyle vedalaşırken el sallarız vb. El dua etmek için de kullanılan bir araçtır ve aynı zamanda Tanrı’nın kutsamasını ifade eder. Adam Smith’in „görünmez el“i gibi Tanrı’nın korumasını ve ilahi gücü ifade eder. El sembolünün tek bir anlamı olmadığı gibi çeşitli dinlerde farklı farklı anlamlara bürünür. Otoriteyi ve gücü temsil eden el sembolünün her inanışta farklı olan anlamlarına bakalım.

İnançlara Göre El Sembolünün Anlamı;

1. Hristiyanlık’ta El Sembolü

Hristiyanlıkta el, Tanrı’nın gücünü ve kudretini temsil etmektedir. Hıristiyan ikonografisinde İsa Tanrı’nın Sağ Eli olarak tasvir edilir. Sağ elin beyaz maji ile ve sol elin yolunun da siyah ile temsil edilmesi kaynaklarda olumlu bir değeri işaret eder. Bulutlardan uzanan el, Baba olan Tanrı’nın varlığı ve gücüdür. O, bazen Kutsal Ruh’un güvercinini salıverirken görülür. Hristiyanlık inancında el yukarı kalkmış, avuç içi yukarı bakıyorsa bu kutsamanın, ilahi lütfun ve yardımın, üç parmak yukarı kalmışsa Trinite’nin sembolüdür. Tüm el yukarı kalkmışsa baş parmak Baba’yı, işaret parmağı Kutsal Ruh’u, orta parmak İsa’yı, diğer iki parmak ise İsa’nın ikili doğasını sembolize eder.

hristiyanlikta-el-sembolu-001.jpg


2. İslam’da El Sembolü

İslam’da tapınmayı ve kutsamayı temsil eden el, Allah’ın takdirini ve Fatima’nın elini temsil eder. Baş parmak Peygamberi temsil ederken diğer parmaklar onun yoldaşlarıdır: Fatma Ana, onun eşi Ali ve çocukları Hasan ile Hüseyin. Beş parmak İslam’ın beş şartını gösterir. El sembolü Mevlevi dansında da karşımıza çıkar. Avuç içi yukarı dönükse Allah’tan alınan gücü, avuç içi aşağı dönükse bunu insanlara aktarmasını temsil eder. Dördüncü parmak aynı zamanda ruhsal ve etik seçkinlik, ve beşi birlikte beş temel kaideyi ve dinin beş direğini temsil ederler. Mevlevi dansında avuç içi yukarı, göğe dönük el; inisiyenin yukarıdan gelen rahmeti, spiritüel tesiri almasını, avuç içi aşağı yere dönük el ise aldığı ruhsal tesiri diğer insanlara aktarmasını temsil eder.

islamda-el-sembolu-002.jpg


3. Budizm’de El Sembolü

Budizm inancına göre el sembolü çok derin anlamlar ifade eder. Buda’nın eli korumanın sembolüdür, avuç içi yukarı dönük olduğunda sınırsız vericiliği sembolize eder. Buda’nın sağ eli dünyaya dokunur, onun üzerindeki tanrısallığını tasvir eder, dünyayı tanıklığa çağırır. O, aktif kutuptur. Sol eli sadaka çanağını tutmakta veya yukarı yönde dönmektedir ve alıcılığın, fedanın sembolüdür, o pasif kutuptur. Kalbin önünde olduğunda bilgelik ve yöntemin birliğini gösteren elin içinde göz sembolü varsa bilgeliğin şefkatini ve kör olmayışı, ayırt edişi gösterir. Eller kalbin önünde ise bu Bilgelik ve Yöntem’in birliğidir. Avuç içinde göz sembolü, kör olmayan; ayırt eden şefkat ve bilgeliğin yardımcı elini temsil eder. 

budizmde-el-sembolu-001.jpg


4. Mısır’da El Sembolü

Hareketi temsil eden el, etki alışverişini ifade eder. Ra’nın gücünü ve hakimiyetini gösterir. Mısır hiyerogliflerinde el, tezahürü, hareketi, yöneticiliği ve tesir alıp vermeyi sembolize eder. Eski Mısır tradisyonundaki açık el sembolü ise manyetik güçle ve insanın vazifeleriyle ilişkilidir. Mısırlılarda el, ateş ve suyun; eril ve dişilin birliğini tasvir eder. Mısır tradisyonundaki elin tesirle ilgili anlamı Ra’nın gücünü, hakimiyetini ve tesirlerini temsil eden bazı tasvirlerde, ışınların ucunun el biçimini almasında da görülür.

misirda-el-sembolu.jpg


5. Masonlukta El Sembolü

Masonlukta kardeşliği temsil eden el sembolü mühürlerde karşımıza çıkar ve üyelerin birbirlerini tanıdıklarını gösterir. El sembolünde parmakların kapalı olması Rönesans sembolizminde birliği temsil eder. Çin sembolizminde ise el iki farklı şekilde ortaya çıkabilir. Tokalaşan eller sadakati gösterirken, gizlenen el saygıyı gösterir. Birbirine geçmiş eller “kardeşlik zinciri”ni oluştururlar ve uzatılmış iki el genelde mühürlerde ve mason kollarında kardeşlik işareti olarak ortaya çıkar.

masonlukta-el-sembolu-001.jpg


6. Çin Sembolizminde El Sembolü

Çin sembolizmine göre tokalaşan eller dostluğun gücünü işaret etmektedir. Sadakatin sembolü olurken gizlenen el saygıyı ve itaati sembolize eder. Sağ el yang’tır ve gücü temsil eder ve onurun sembolü olan sol elin tam tersidir; yalnız savaşlarda bu tersine döner, sağ el kılıç eli olarak askerin ya da onurun eli olur. Sol el ise yin’dir.

cin-sembolizminde-el-sembolu.jpg


7. Hititlerde El Sembolü

Hıristiyanlık ve İslamiyet’te süregelen bir gelenek olan dua halini temsil eden el sembolü hitit medeniyetinde de aynı anlamı taşımaktadır. Hititler’de takdis etme; eli değdirme veya eli değdirecek kadar yaklaştırmayla yapılırdı. Avuç içleri yukarı doğru açılmış, kalkmış eller Eski Mısır’da pasiflik, alıcılık ve dua halini temsil ettiği gibi bu gelenek Hititlerde de mevcuttur.

Önerilen İçerik; Falda En Çok Çıkan Semboller ve Anlamları

NeOldu.com 

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!