Allgemeines

#Kıl Kökü İltihabı (Folikülit) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Kıl Kökü İltihabı (Folikülit) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Kıl Kökü İltihabı Nedir?

Folikülit adı verilen bir hastalıktır. Vücudun her yerinde kıl kökü vardır. Bazı bölgelerde kıllar çıkmaz, kıl kökleri vardır. Deride kırmızı kabartılar şeklinde, çok sayıda olan oluşumlar akla kıl kökü iltihabını getirmelidir. Bakteri, mantar ya da virüslerden dolayı oluşan kıl kökü iltihabı, bazı hastalıkların belirtisi olarak da karşımıza çıkabilir. Hastada yanma, batma ve acıma hissi oluşturabilir. İçi ufak irin toplayan yaralardır. Genç, yetişkin hastalarda daha çok görülür fakat her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Bu içeriğimizde kıl kökü iltihabı hakkında tüm merak edilenleri sizler için bir araya getiriyoruz. 

Kıl Kökü İltihabı Belirtileri;

1. Beyaz Başlı Sivilce Kümeleri

beyaz-basli-sivilce-kumeleri.jpg

Kıl kökü iltihabının başlıca belirtilerinden birisi saç kökünde beyaz başlı sivilce kümelerinin oluşmaya başlamasıdır. Ayrıca saç köklerinin etrafında gelişen küçük kırmızı yumrular da kıl kökü iltihabının işaretlerinden birisidir. Egzema ve sivilce sanılıp göz ardı edilen bu belirtiler iltihaplanma sonucu kötü sonuçlara varabilir. Bu yüzden iyice araştırıp semptomları barındırıyorsanız bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz.


2. Kaşıntılı Deri

kasintili-deri.jpg

Saç derinizde meydana gelen kaşıntılar birçok rahatsızlığın sebebi olabileceği gibi kıl kötü iltihabının da işaretlerinden birisidir. Kaşınan derinizi kaşıdığınızda küçük sivilcelere ve hafif şişkinlik şeklindeki yumrulara rastlıyorsanız kesinlikle ciddiye almanız gereken bir durum söz konusu. Aşırı kaşıntı kıl kökü iltihabının başlıca belirtilerinden birini oluşturur.


3. Açık ve Kabuklu Kabarcıklar

acik-ve-kabuklu-kabarciklar.jpg

Kıl kökü iltihabı saç derisinde aşırı kaşıntıya sebep olduğundan zamanla deride kabuklu yaralar meydana gelecektir. Bu yaralar kabarcık halini alıyorsa kıl kökü iltihabından şüphelenmeye başlayabilirsiniz. Ağrılı ve hassas cilt de aynı şekilde iltihaplanmaya işaret eder.


4. Şişmiş Yumru ve Kütle

sismis-yumru-ve-kutle.jpg

Saç derinizde zamanla veya birden meydana gelen tepecik şeklindeki kabartılar ilerleyen zamanlarda yumru veya kütle şeklini alabilir. Bu kütleler kıl kökünde iltihaplanmaya işaret etmektedir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda mutlaka bir doktra görünmeniz gerekmektedir. İltihaplanma daha fazla miktarda olup büyüklüğü kibrit ucu kadar veya nohut kadar olursa apseleşmeye başlamıştır. Bu, ciddi sorunlara neden olabilir.


Kıl Kökü İltihabı Kimlerde Görülebilir?

  • Bağışıklık sistemi bozukluğu olanlarda
  • Karaciğer rahatsızlıkları olanlarda
  • Şeker hastalarında

Özellikle çocuklarda mantarlar, ciddi şekilde kıl kökü hastalıklarına sebebiyet verebilir. Kıl kökü iltihabı, iyi tedavi edilmezse sakal, bıyık ve saç bölgesinde çıktığında burada sakal, bıyık ve saçlarda dökülme oluşturabilir. İyi tedavi edilmezse bu dökülen yerlere yenisi gelmez ve orada bir iz bırakır. Yaygın foliküliti olan hastada sistemik hastalık yönünden araştırma yapılmalıdır. 

kil-koku-iltihabi-kimlerde-gorulebilir.jpg


Kıl Kökü İltihabı Neden Olur?

Deride bulunan bakteriler değişik nedenler dolayısıyla kıl kökünü etkileyebilir. Genellikle staphylococcus aureus denilen bir bakterinin oluşturduğu iltihaplanmadır. Foliküliti olan kişi ile yakın temasta bulunmak da hastalığın başlaması için bir sebeptir. Mantarlar ve virüslere de bağlı olarak oluşabilir ama bu hastalığı çoğunlukla bakteriler oluşturur. Aşırı terleme, aşırı kilolu olma, sürtünmeler gibi sebepler de etken olabilir. Fırıncılar, aşçılar gibi çok sıcak ortamda çalışan kişilerde, yağlı buhara maruz kalan insanlarda da olabilir. Kimi durumda ise kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olabilir. Bu durumda buna yönelik tedavi uygulanmalıdır.

kil-koku-iltihabi-neden-olur.jpg


Kıl Kökü İltihabına Sebep Olan Etmenler

  • Cildi tahriş eden giysiler
  • Böcek ısırıkları, cilt yaraları ve kesikler
  • Sivilce, akne ve dermatit gibi cilt hastalıkları
  • Virüsler sebebi ile vücud bağışıklığının düşmesi durumu 
  • Antibiyotik, pomad ve steroid gibi cildin üzerine sürülen kremlerin uzun süreli kullanımı
  • Derinin nefes almasını engelleyen bant, plastik takı ve diğer etmenler
  • Enfekte olan yerin ter veya kişisel bakım ürünleri sebebiyle tahriş olması
  • Sıkı saç örgüleri
  • Vücudu sıkacak şekilde giyilen kıyafetler
  • Kıl dönmesi
  • Motor yağı ve katran gibi yoğunluğu fazla olan sıvıların cilt gözeneklerini kapatması
  • Temiz olmayan havuz,küvet, jakuzi v.b kullanmak
  • Aşırı kilo ve obezite  

kil-koku-iltihabina-sebep-olan-etmenler.jpg


Kıl Kökü İltihabı Kendiliğinden Geçer Mi?

Kıl kökü iltihabı genellikle kendiliğinden iyileşebilen bir hastalık olup iltihabı kaşımak ve iltihabın neden oluştuğu da bu konuda önemlidir. Yani mikrop yolu ile oluşan kıl kökü iltihabı kısa sürede kendiliğinden düzelirken, diğer etmenlerden dolayı oluşan fokulit’in tedaviye ihtiyacı vardır.  


Kıl Kökü İltihabına Ne İyi Gelir? Tedavisi Nasıldır?

Tedavi edilebilecek bir rahatsızlık olan kıl kökü iltihabı, çoğunlukla kendi kendine geçmektedir. Kaşıntı olursa kaşımamak gerekir. Kıl kökü iltihabının neden olduğunun bilinmesi gerekir. Bakteri yol açmışsa kendi kendine geçmesi beklenebilir ya da lokal veya sistemik antibiyotikler kullanılır. Bir mantar rahatsızlığı ise veya bir virüs sebep olduysa buna yönelik tedavi uygulanmalıdır. Sıkma veya kaşıma kesinlikle olmamalıdır. Antibiyotikli merhemler kullanılabilir. Akıntı oluşturabilecek bir kıl kökü iltihabıysa o akıntıdan örnek alınarak tahlil yapmak ve buna uygun ilacı belirleyerek tedaviye devam etmek gerekir. Kaşıntı eşlik ediyorsa antihistaminikler devreye girer. 1960 yıllarında bir ortaya antibiyotiğin ortaya çıkması ile folikülitler tedavi edilmeye başlanmıştır fakat düzensiz ilaç almak, en ufak bir şeyde antibiyotik almak vücut direncini olumsuz etkiler. Bu da kıl kökü iltihabının tedavisini güçleştirebilir.

kil-koku-iltihabina-ne-iyi-gelir-tedavisi-nasildir.jpg


Kıl Kökü İltihabı Bitkisel Tedavisi Nasıldır?

Kıl kökü iltihaplanması için üç yemek kaşığı ısırganı çok az suda 5 dk haşlayıp lapa yapıp, ılıyınca ince tülbente sararak haftada 3-4 kez kıl köküne 15 dk uygulanır. İyileşinceye kadar devam edilir. 


Kıl Kökü İltihabı Tekrarlar Mı?

Kıl kökü iltihabı’nın ortaya çıkış şekli ve vücuddaki yayılımı Kıl Kökü iltihabının tekrarlanmasında en büyük role sahip bilgilerdir. Öyle ki deri altı dokulara yayılan mikroplar fokülit’in tekrarlanmasına hatta daha güçlü sayılan fronkül ve karbonkül’e dönüşmesine yol açabilir.  

kil-koku iltihabi-tekrarlar-mi.jpg


Fokülit Ne Kadar Sürede Geçer?

Birden fazla ortaya çıkış sebebi olan fokülit bu türlere ve enfeksiyonun yayılımına göre iyleşme sürecinde değişiklik gösteriyor. Hafif vakalar da genellikle 2-3 gün içerisinde her şey normale dönerken enfeksiyonun arttığı fokülit vakalarında ilaç kullanım süreci ve tedavi süreci biraz daha uzayabiliyor. Tedavi sürecinde ise kesinlikle tedavi yarıda kesilmemeli kullanılan antibiyotik kremler veya haplar hiç bir zaman aksatılmamalıdır. 

Önerilen İçerik;

 Diş Eti İltihabına İyi Gelen Bitkiler

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

NeOldu.com

Kaynak : https://www.neoldu.com/kil-koku-iltihabi-folikulit-ve-tedavisi-11067h.htm

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!