Allgemeines

#Kıyamet Günü-Son Yargı / Michelangelo Buonarroti #SosyalMedya #Tv #BB

Kıyamet Günü-Son Yargı / Michelangelo Buonarroti

Uzun bir aradan sonra Sanat Karavanı okuyucuları ile buluşup tekrardan yazıyor olmak benim için motive edici. Burada yazmadığım süre boyunca kendimi geliştirmek için çıktığım uzun bir serüvendeydim. Biriktirdiklerimi öğrendiklerim ile harmanlayarak geri döndüm ve buradaki macerama bu yazı ile devam ediyor olacağım. Lafı fazla uzatmayacağım çünkü bu eseri sizlere tanıtmak için çok heyecanlıyım.

Kıyamet Günü ya da Son Yargı, Michelangelo tarafından Vatikan’daki Sistine Şapeli’nin Sunak duvarına yapılmış bir fresktir. Sunak ya da altar ise, adak adanan ve kurban kesilen dini yapılardır. Bunun ne olduğunu ben de yeni öğrendiğim için okurken “Sunak ne?” diyebilirsiniz diye düşünüp buna ayrı bir parantez açmak istedim. İsa’nın ikinci gelişini ve Tanrı’nın insanlığa nihai kararını tasvir eden bu eser, Kıyamet Günü’nde iyilik ve kötülük edenlerin cennet ve cehenneme gönderilmelerini konu alır, aynı zamanda Michelangelo’nun en popüler eserlerinden biridir. Bu eserde değinmek istediğim önemli figürler olduğu için numaralandırma yöntemini seçtim ki anlatırken kafa karışıklığına mahal vermeyelim.

1 ile göstermiş olduğum, eserin odağındaki İsa figürü, Kıyamet Günü’nde cennet katına çıkmaya layık olan insanları günahkarlardan ayırır. İsa’nın el hareketlerine dikkat ederseniz sol tarafta yerden yükselen cennetlik insanlar yer alırken sağ tarafta ise aşağı, cehenneme doğru alçalan insanların yarattığı bir döngünün oluştuğunu görürsünüz.

2- İsa’nın yanında yer alan Meryem figürüdür. İkisinin hemen arkasındaki ışık onların ilahi varlıklarını vurgular.

3- Bu eserde İsa ve Meryem dışında gördüğümüz figürler İsa’nın havarileri ve Hıristiyanlığın önemli aziz ve azizelerdir. Burada dikkatimizi çeken figür ise derisi yüzülerek şehit edilmiş olan Aziz Bartholomew’dir.

4- Demir ızgaraya bağlanıp yakılarak şehit edilen Aziz Lawrence figürüdür.

5- İsa’nın ölümünün ardından ilk Papa olarak tarihe geçen Aziz Petrus figürünü görüyoruz. İsa ölmeden önce ona Cennet’in anahtarlarını teslim etmiştir.

6/7/8-   6 ve 7 numaralı figürler İsa’nın gerildiği çarmıhı ve dikenli tacı taşırken 8’deki figürlerin İsa’nın çarmıha gerilmeden önce üzerinde kırbaçlandığı sütunu taşıdığını görmekteyiz.

9/10- Burada kıyamet borularını çalan melekleri görürüz. Gördüğünüz gibi sağda ve solda olmak üzere bulunan iki melekten ikisi de farklı kitaplar tutuyorlar. Solda küçük bir şekilde gördüğümüz “Sevaplar Kitabı” iken sağda daha büyük görülen “Günahlar Kitabı”dır. Bu kitabın daha büyük olmasının sebebi  ‘insanoğlunu günaha çağıran çok fazla sebep olması’dır.

11- Endişeli, umudunu kaybetmiş ve korku dolu anlar yaşayan bir günahkarı tasvir ediyor. Onun yılanlar tarafından aşağı çekildiğine şahit oluyoruz.

12- Kayıkçı Kharon’un ölüleri kayık ile cehenneme taşıması tasvir edilmiştir. Kharon Yunan Mitolojisi’nde yeraltı dünyasının gizemli kayıkçısıdır.

13- Sağda, en alt köşede gördüğümüz figür cehennemin üstten ikinci katında bulunan Midas’tır. Burada da cehennemin kapısında beklemektedir.

Michelangelo hakkında önceden çok fazla bilgim yoktu. Okuyup araştırdıkça onun hakkında çok değişik fikirler de buldum. Döneminde büyük bir etki yaratmış bir sanatçı olarak Michelangelo’nun eserleri günümüz sanat tarihi araştırmalarında da önemli bir yer tutuyor. İçinde bulunduğumuz dijital çağda, bu eserlerin modern hallerine bile şahit oluyoruz farklı sosyal medya hesaplarında. Bence bir sanatçının toplum ve birey üzerindeki etkisi gelecek dönemleri ne ölçüde etkilediği üzerinden de anlaşılabilir. Umarım bu yazı ile birlikte bu konularda araştırma ve okuma isteğiniz oluşmuş ya da daha da artmıştır. Buna en ufak faydamız dokunduysa ne mutlu…

Sanatla kalın…

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!