Allgemeines

#VakıfBank ve ICBC Turkey’den Bir İlk: Çin ile dış ticarette yerel para cinsinden ödeme imkanı

Inhaltsverzeichnis

VakıfBank ve ICBC Turkey’den Bir İlk: Çin ile dış ticarette yerel para cinsinden ödeme imkanı

Reklamsız Dizi Film izlemek isterseniz Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi ziyaret edebilirsiniz .

VakıfBank ve ICBC Turkey’den Bir İlk: Çin ile dış ticarette yerel para cinsinden ödeme imkanı

23.09.2020 – VakıfBank, ICBC Turkey nezdinde bulunan Çin Yuanı (CNY) hesabı aracılığı ile Çin’de yerleşik ihracatçıya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası (PBOC) arasındaki swap anlaşması çerçevesinde CNY reeskont kredisi tahtındaki ödeme işlemini başarılı bir şekilde gerçekleştirdi.

100.000 TL Paranız Olsa Nasıl Yatırım Yapardınız? Sanal Para ile Deneyin!

VakıfBank, uluslararası piyasalardaki öncü konumuyla ilkleri hayata geçirmeye devam ediyor. Türkiye ve Çin Merkez Bankaları arasında geçtiğimiz yıl imzalanan ve dış ticaretin yerel para birimleri ile finansmanının teşvik edilmesini amaçlayan swap anlaşması kapsamında VakıfBank, ICBC Turkey ile birlikte ilk işlemini gerçekleştirdi.Söz konusu işlemle Çin ile dış ticaret yapan müşterilerine ödemelerini Çin Yuanı cinsinden yapma imkânı tanıyan VakıfBank, müşterilerine alternatif bir ödeme yöntemi sunmanın yanı sıra firmaların finansman maliyetlerini de azaltmalarına destek veriyor.

Dış ticaret ve yatırımlarda istikrar

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, “Ekonomi yönetimimizin stratejik öncelikli konularından biri olan yerel para biriminden dış ticaretin finansmanı noktasında somut adımlar atıyoruz. VakıfBank olarak Çin ile dış ticaret yapan müşterilerimize ödemelerini Çin Yuanı cinsinden yapma imkânı sağlıyoruz. Çinli firmalar ile iş yapan müşterilerimize Merkez Bankamız ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası (PBOC) arasındaki swap anlaşması çerçevesinde CNY reeskont kredisi kullandırarak hem müşterilerimize alternatif bir ödeme imkanı sunuyor hem de müşterilerimizin finansal maliyetlerinin ciddi bir oranda azalmasını sağlıyoruz” dedi.

2019 yılında Türkiye ile Çin arasında gerçekleştirilen dış ticaret hacminin 21 milyar doların üzerinde olduğuna dikkat çeken Üstünsalih,

“İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi dikkate alındığında, bu alanda çok ciddi bir potansiyel olduğunu görüyoruz. İnanıyorum ki dış ticarette kullanılan para birimlerinin çeşitlendirilmesi, daha istikrarlı bir dış ticaret ve yatırım ortamı sağlanmasına pozitif katkıda bulunacaktır. Hiç şüphesiz ki bu durum aynı zamanda yerel para birimlerine ait piyasaların derinleşmesi sonucunu da beraberinde getirecektir” dedi.

ICBC grubu ile geniş yelpazede işbirliği

ICBC grubu ve ICBC Turkey ile yeni bir alanda daha işbirliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Üstünsalih sözlerini şu şekilde sonlandırdı;

“ICBC grubu ile 2017 yılında imzaladığımız iyi niyet anlaşması çerçevesinde ikili krediler, sendikasyon, ticaretin finansmanı, hazine ve diğer borç sermaye piyasası işlemleri, CNY ödemeleri gibi farklı alanlarda işbirliği yapıyoruz. Bu vesile ile hem artan iş hacimleri hem de VakıfBank’a olan destek ve güvenlerinden ötürü ICBC grubu ve ICBC Turkey üst yönetimine teşekkür ediyorum. Her alanda büyüyen ve milli ekonomiye kesintisiz destek veren bir banka olarak, muhabir bankalarımız ile mütekabiliyet temeline dayalı işbirliğimizi artırmış olmaktan mutluluk duyuyoruz.” 

 

VakıfBank Asılsız Açıklamalar Konusunda Hukuki Yollara Başvuracağını Açıkladı

VakıfBank ve ICBC Turkey’den Bir İlk: Çin ile dış ticarette yerel para cinsinden ödeme imkanı

16.07.2020 – İstanbul Büyükşehir Belediyesi hesaplarının alacaklı bir firma tarafından haczedilmesi sonrasında Bankamız ve yöneticileri hakkında yapılan açıklamalar ve bu konuda bazı basın kuruluşlarında çıkan haberler ile ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirme gereği doğmuştur.

İlgili mevzuat gereğince, bir malın/paranın haczedilemez olup olmadığına karar vermek icra dairelerinin görev ve yetkisindedir. İcra daireleri tarafından borçlu belediyelerle ilgili olarak üçüncü kişi konumunda bulunan bankalara haciz ihbarnamesi gönderilmesi halinde bankalar tarafından yapılacak işlem, borçlu belediyenin banka nezdindeki hesaplarında bulunan paralardan borca yetecek kadarını haczetmek ve icra dairesince talep edildiğinde hacizli paraları icra dosyasına göndermekten ibarettir. 

Üçüncü kişi konumundaki bankaların, icra daireleri tarafından alınan haciz ve hacizli paranın gönderilmesi kararlarını uygulamamak gibi bir yetki ve inisiyatifleri bulunmamaktadır. Haczine karar verilen hesaplara ilişkin haczedilmezlik iddiaları için borçlu belediye tarafından ilgili icra dairesine ve görevli mahkemelere müracaat edilmesi gerekir.  

Kanunen yetkili icra dairelerinin açık ve kesin talimatlarına göre işlem yapmak zorunda olan Bankamız aleyhinde asılsız açıklama yapanlar hakkında hukuki ve cezai yollara başvurulacaktır.

 

VakıfBank’tan Milli Dayanışma Kampanyasına Destek

01.04.2020 – Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Biz bize yeteriz” sloganıyla başlatılan Milli Dayanışma Kampanyası’na bir destek de VakıfBank’tan geldi. Kampanyaya 50 milyon TL’lik katkıda bulunduklarını belirten VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, “Salgınla mücadelede tüm benliğimizle devletimizin ve milletimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Dünyayı saran koronavirüs pandemisi ile mücadele amacıyla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan Milli Dayanışma Kampanyasına VakıfBank, 50 milyon TL bağışladı.

İnsanlığın faydasına güzel işler yapmanın ve hayırda yarışmanın Anadolu geleneği olduğunu kaydeden VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, “Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde yürütülen salgınla mücadelede başarılı olacağımıza yürekten inanıyoruz. Bankamız köklerindeki kültür de bize darda kalana el uzatmayı öğütlüyor. VakıfBank Ailesi adına yaptığımız bu bağışın yanı sıra tüm çalışma arkadaşlarımı da kampanyaya destek olmaya davet ediyorum. Bugüne kadar her türlü zorluğa karşı kendi gücümüzle direndik. Bugün de “Biz bize yeteriz” diyerek 83 milyonun omuz omuza vereceğine yürekten inanıyorum” dedi.

Bu dönemde bankacılık faaliyetleriyle de Türkiye’nin yanındaki güç olduklarını belirten Üstünsalih, seferberlik ruhuyla hareket ettiklerini belirtti. “Salgının ekonomideki sınırlı etkilerini bertaraf etmek için üstlendiğimiz sorumluluğu yerine getiriyoruz” diyen Üstünsalih, “Sayın Hazine ve Maliye Bakanımızın öncülüğünde başta kamu bankaları olmak üzere finans sektörü olarak büyük bir mücadele veriyoruz. İstihdamın korunması, halkımızın dara düşmemesi için her gün yeni bir paketle milli ekonomiye güç veriyoruz. Salgınla mücadelede tüm benliğimizle devletimizin ve milletimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Milli Dayanışma Kampanyasına herkesi gücü oranında katkıda bulunmaya davet eden Abdi Serdar Üstünsalih, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Bu zor günleri atlattığımızda hayatımıza kaldığımız yerden devam edebilmek için bugün üzerimize düşeni yapmalıyız. Bu vesileyle başta doktorlarımız ve sağlık sektörü çalışanlarımız olmak üzere, salgınla mücadele eden, hayatın devamını sağlayan finans sektörüne, emniyet güçlerimize, basın mensuplarımıza, gıda sektörü çalışanlarına, memurlarımıza, işçilerimize, esnafımıza, üreticilerimize, çiftçilerimize şükranlarımı sunuyorum.”

 

VakıfBank’tan Türkiye Ekonomisine 352 Milyar TL Katkı

Türkiye’nin aktif büyüklük bakımından en büyük 4. bankası VakıfBank, konsolide olmayan finansal sonuçlarını açıkladı. Bankanın aktif büyüklüğü 2019 yılında 419 milyar TL’nin üzerine çıkarken, nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla milli ekonomiye sağladığı destek 352 milyar TL’yi aştı. VakıfBank,2019 yılındaulaştığı 3 milyar 613 milyon TL brüt karından 810 milyon TL vergi karşılığı ayırarak2 milyar 802 milyon TL net kar elde etti.

14.02.2020 – Müşteri ihtiyaç ve beklentilerine yönelik yenilikçi çözümler geliştiren VakıfBank, 2019 yılında da Türkiye’nin yanındaki güç olmaya devam etti. Bankanın finansal performansını değerlendiren VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, “Ülkemiz ekonomisi için dengelenme süreci olarak adlandırdığımız 2019 yılında reel ekonomiye verdiğimiz destek 352 milyar TL’yi aştı. Toplam nakdi kredilerimiz yıllık bazda yüzde 24 büyüyerek 275 milyar TL’ye ulaştı. Söz konusu büyüme, bankacılık sektörünün ortalama nakdi kredi büyümesinin iki katından daha fazladır. Önceki yıla kıyasla nakdi kredilerdeki pazar payımızın yüzde 9,2 seviyesinden yüzde 10,3 seviyesine, toplam aktiflerdeki pazar payımızın ise yüzde 8,6 seviyesinden yüzde 9,3 seviyesine artmış olması reel sektöre verdiğimiz kesintisiz desteğin bir göstergesi niteliğindedir. Global ekonomide dalgalanmaların yaşandığı zorlu bir yılı geride bırakırken her alanda pazar payımızı artırmayı başardık. Sağladığımız krediler aracılığıyla reel sektöre olan desteğimizi istikrarlı olarak artırmaya devam ettik” dedi.

“Sektör ortalamasının oldukça üzerinde mevduat artışı”

VakıfBank olarak, fonlama tarafında da yılı başarılı bir şekilde tamamladıklarını belirten Üstünsalih, “Toplam mevduat büyümemiz yıllık bazda yüzde 40,2 seviyesine ulaşarak yüzde 26,1 olan sektör ortalamasının oldukça üzerinde gerçekleşti. Geçen yıla kıyasla mevduat alanındaki pazar payımız 1 puan artarak yüzde 9,8 seviyesine yükseldi. Böylece toplam mevduatlarımız 251 milyar TL’yi aştı ve toplam kaynaklar içindeki payı yüzde 60 seviyesine ulaştı. Müşterilerimize mevduat alanında da alternatif ürünler sunarak mevduat portföyümüzü tabana yaygınlaştırmaya devam ettik” dedi.

“2019 yılında da yeni ve farklı işlemlerle çeşitlendirilen yurtdışı borçlanma’’

VakıfBank’ın uluslararası sermaye piyasalarındaki öncü konumuyla mevduat dışı fonlama tarafında da oldukça başarılı bir yılı geride bıraktığına değinen Üstünsalih, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fonlama maliyetlerini düşürüp toplam kaynakların ortalama vadesini uzatmak amacıyla çeşitli yapılar altında farklı vadelerde işlemler gerçekleştirdik. Bu sayede mevduat dışı kaynakların toplam pasifler içindeki payı yüzde 21 seviyesine ulaştı. 2019 yılında 725 milyon TL tutarında, Türk bankaları arasında TLREF endeksli ilk sermaye benzeri tahvil ihracı 417 milyon ABD doları tutarında seküritizasyon kredisi, Çin Exim Bankile ilk işbirliği özelliğini taşıyan 140 milyon ABD doları tutarındaki kredi anlaşması, proje kredileri teminatlı fonlamalar gibi bir çok başarılı işleme imza atarak bu alandaki liderliğimizi pekiştirdik. Bundan sonraki dönemde de mevduat dışı fonlama alanında yeni ve farklı alternatiflere odaklanarak bu alandaki öncü konumumuzu koruyacağız.”

“Dijital dönüşüm hızla devam ediyor’’

Dijitalleşme sürecinin tüm bankacılık uygulamalarına dokunarak hız kesmeden devam ettiğini vurgulayan Üstünsalih sözlerini şu şekilde noktaladı:

“2019 yılında geliştirdiğimiz yapay zeka uygulaması VİBİ, vergi ödemeleri için oluşturulan VLimit ile VBanko Çek ve SKY Limit gibi yenilikçi ürünlerle müşterilerimizin beklentilerini ön planda tutarak dijital dönüşüm yolculuğumuza devam ettik. Önümüzdeki dönemde de bu alanındaki çalışmalarımızı sürdürerek tüm paydaşlarımız için değer yaratmaya devam edeceğiz.’’

VakıfBank’ın konsolide olmayan 31 Aralık 2019 tarihli bilançosunun önemli finansal göstergeleri

Vergi Öncesi Kâr

3.612,6 milyon TL

Net Kâr

2.802,3 milyon TL

Toplam Aktifler

419.425,6 milyon TL

Toplam Nakdi-Gayri Nakdi Krediler

352.112,9 milyon TL

Nakdi Krediler

274.776,8 milyon TL

Gayri Nakdi Krediler

77.336,0 milyon TL

Toplam Mevduat

251.530,9 milyon TL

Özkaynaklar

33.026,3 milyon TL

Alınan Krediler

41.078,6 milyon TL

 

Vakıfbank, Bankanın Ortaklık Yapısı Değişikliği Hakkında Açıklama Yaptı

04.12.2019 – 24 Aralık 2017 tarihli ve 30280 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 6219 sayılı Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı Kanunu’na eklenen hükümler doğrultusunda 04.12.2019 tarihinde yayımlanan 1814 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün idare ve temsil ettiği %43,00’ü (A) Grubu ve %15,51’i (B) Grubu olmak üzere toplam %58,51’lik hisseye ilişkin beher hisse değeri belirlenmiştir.

Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün idare ve temsil ettiği %58,51’lik Bankamız hissesinin Hazine’ye devrine ilişkin süreç başlamıştır. Söz konusu devir işlemi, 6219 sayılı Kanun’da belirtildiği üzere, Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir hafta içerisinde tamamlanacaktır.

Söz konusu devir işlemi ile, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün asli faaliyetlerini daha etkin yerine getirebilmesi için belirli ve sürekli bir gelir kaynağına sahip olması ve aynı zamanda Bankamızın sermaye yapısının güçlendirilmesi amaçlanmıştır. Dolayısıyla, ortaklık yapısında meydana gelen değişiklik, söz konusu husus dışında başkaca bir amaç taşımamaktadır.

Kamuyu Aydınlatma Platformu nezdinde yapılan açıklamamızda da belirtildiği üzere, devir işlemleri hakkında pay alım teklifinde bulunma yükümlülüğü dahil olmak üzere Sermaye Piyasası Kanunu’nun hükümleri uygulanmayacak olup borsada işlem gören (D) Grubu %25,22’lik hisseler ile ilgili herhangi bir değişiklik olmayacaktır.

Hisse devir işlemi sonucunda Bankamızın kamu sermayeli banka statüsü, stratejisi, iş modeli ve insan kaynakları yaklaşımında herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Daha da güçlenen sermaye yapısı, teknolojik altyapısı, nitelikli bankacılık hizmetleri ve uzman kadrosuyla Türkiye’nin öncü bankalarından biri olan Bankamız, kalkınma ve toplumsal fayda sağlama yolunda ortaya koyduğu özenli çalışmalarla, piyasalardaki etkinliğini daha da artıracak, tüm paydaşlarına hızlı ve etkin bankacılık çözümleri sunmayı sürdürecektir.

Bankamız, stratejik projelerin yanı sıra istihdam yaratan, ihracatı ve üretimi destekleyen, katma değer oluşturan, toplumsal refahı artıran projelere finansman sağlamaya ve toplumun tüm kesimlerinin yanında olmaya devam edecektir.

Bankamız hisselerinin devri işlemlerine ilişkin gelişmeler, ilgili mevzuat çerçevesinde kamuoyuna duyurulacaktır.

Editörün Notu: Hisse devri için açıklanan 9,4956 TL’lik hisse başı fiyat, bankanın son kapanış fiyatına (5,09 TL) göre %87 primli satışa işaret ederken, devir değeri 0,78x P/DD çarpanına denk gelmektedir.

 

Vakıfbank’a Uluslararası Piyasalardan 730 Milyon Dolar Kaynak

27.11.2019 – VakıfBank yurtdışı piyasalardan sendikasyon kredisi ve proje teminatlı fonlama işlemiyle toplam 730 milyon dolar kaynak temin etti. 367 gün vadeli sendikasyon kredisinin büyüklüğü 580 milyon dolar olurken, işleme uluslararası bankalardan yüzde 125 seviyesine yakın fazla talep geldi.

VakıfBank ayrıca, proje teminatlı fonlama kapsamında yurtdışından 3,5 yıl vadeli 150 milyon dolar tutarında kredi elde ederek hem kaynak çeşitliliğini artırmaya hem de kaynaklarının vadesini uzatmaya devam etti.

VakıfBank’ın yeni sendikasyon kredisine, geçen yıl dâhil olmayan 12 yeni banka daha katıldı. Kredi tutarının yüzde 125 seviyesine yakın şekilde, fazladan talep geldiğine dikkat çeken VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, “Yurtdışından, 239.5 milyon dolar ve 309.3 milyon Euro olmak üzere toplam 580 milyon dolar tutarında sendikasyon kredisi temin ettik. Emirates NBD Capital’ın ajan banka olduğu ve koordinatörlük görevini The Commercial Bank of Qatar ile paylaştığı sendikasyon kredisine, toplam 17 ülkeden 28 banka katıldı. Kredinin maliyeti ABD Doları dilimi için Libor + yüzde 2.25 ve Euro dilimi için Euribor + yüzde 2.10 seviyesinde gerçekleşti” dedi. “Bu işlemimiz yoğun talep gördü” diyen Üstünsalih, “Hem muhabir banka ağımızın gücünü hem de muhabirlerimize mütekabiliyet prensibi çerçevesinde iş yaratma kabiliyetimizdeki başarıyı net bir şekilde göstermiştir. Bu vesile ile sendikasyon kredimizde bizi destekleyen muhabir bankalarımıza ve değerli temsilcilerine bir kez daha teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

“Kaynak çeşitliliği odağımız olmaya devam edecek”

Sendikasyon kredisi yanında ayrıca proje teminatlı fonlama işlemi ile 3,5 yıl vadeli ilave 150 milyon dolar tutarında yeni kaynak temin ettiklerini de belirten Genel Müdür Üstünsalih, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Uluslararası sermaye piyasalarındaki öncü rolümüzün bir yansıması olarak farklı bir yapı altında uzun vadeli yeni bir kaynak elde etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu işlemin, hem kaynak çeşitliliğimizin artırılması hem de kaynaklarımızın vadesinin artırılması bakımından oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. VakıfBank olarak, bu tür uzun vadeli ve uygun maliyetli yurtdışı kaynaklarla milli ekonomimizin “yanındaki güç” olmaya devam edeceğiz.” 

 

Vakıfbank, Aktif Büyüklükte 4. Sıraya Yükseldi

09.11.2019 – VakıfBank, konsolide olmayan finansal sonuçlara göre, 2019 yılının ilk dokuz ayında 387 milyar TL toplam aktif büyüklüğü ile Türkiye’nin 4. büyük bankası konumuna ulaştı. Yılın aynı döneminde elde ettiği 1 milyar 937 milyon TL brüt karından 415 milyon TL vergi karşılığı ayıran VakıfBank, 1 milyar 522 milyon TL net kar elde etti. VakıfBank’ın nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla milli ekonomiye sağladığı destek de 330 milyar TL’ye ulaştı.

Müşteri beklenti ve ihtiyaçlarına uygun inovatif ürün ve hizmetleriyle, Türkiye’nin yanındaki güç olan VakıfBank,2019 yılının ilk dokuz ayında reel ekonomiye 330 milyar TL katkı sağladı. Bankanın finansal performansını değerlendiren VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, “2019 yılının ilk dokuz ayında ulaştığımız 387 milyar TL toplam aktif büyüklüğü ile Türkiye’nin 4. büyük bankası olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu süreçte milli ekonomiye destek paketleriyle ve farklı segmentlere yönelik kampanyalarla özellikle yerli üretimi ve ihracatı desteklemeye, her zaman olduğu gibi ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ettik” dedi.

“Nakdi kredilerdeki pazar payımız ilk defa yüzde 10 seviyesini aştı”

Bankacılık sektöründe, nakdi kredilerin yıllık bazda yüzde 2,1 daraldığı bir dönemde, VakıfBank’ın reel sektörü kesintisiz bir şekilde finanse ettiğinin altını çizen Üstünsalih, “Bu dönemde, Bankamızın nakdi kredileri yıllık yüzde 10,2 oranında artış göstererek 260 milyar TL’ye ulaştı. Nakdi kredilerdeki pazar payımız, tarihimizde ilk defa yüzde 10 barajını aşarak yüzde 10,3 seviyesine yükseldi. Böylelikle milli ekonomimizin ‘yanındaki güç’ olduğumuzu bir kez daha kanıtladık” diye konuştu.

“Mevduatta sektörün 2 katı büyüdük”

Mevduat ve mevduat dışı fonlama tarafında da başarılı bir dönemi tamamladıklarını vurgulayan Üstünsalih, “Toplam mevduatlarımız yıllık bazda yüzde 20,3 büyüme ile yüzde 10,5 olan sektör ortalamasının neredeyse iki katı oranında artış kaydederek 230 milyar TL’ye ulaştı” dedi. “Her dönem daha fazla tabana yaygınlaşan mevduat portföyümüzün toplam kaynaklar içindeki payı, yüzde 59 seviyesini aştı” diyen Üstünsalih, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Bankamız, uluslararası sermaye piyasalarındaki öncü konumuyla mevduat dışı fonlama tarafında da çalışmalarına hız kesmeden devam etti. Temmuz ayında Fitch’in, Türk bankalarının DPR Seküritizasyon programı derecelendirme notlarını ‘yatırım yapılabilir’ seviyenin altına indirmesinin ardından, 7 yıl nihai vadeli, 417 milyon dolar tutarındaki işlemle, Türkiye’den ilk seküritizasyon işlemini tamamlayan banka olmanın mutluluğunu yaşadık.Ayrıca, yurtiçi sermaye piyasalarımızın derinleşmesine ve ürün çeşitliliğinin artmasına katkı sağlamak amacı ile Eylül ayında 725 milyon TL tutarında TLREF endeksli katkı sermaye niteliğinde ülkemizin TLREF endeksli ilk sermaye benzeri tahvil ihracını gerçekleştirdik.”

VakıfBank’ın konsolide olmayan 30 Eylül 2019 tarihli bilançosunun önemli finansal göstergeleri

Vergi Öncesi Kâr

1.936,8 milyon TL

Net Kâr

1.522,0 milyon TL

Toplam Aktifler

386.845,0 milyon TL

Toplam Nakdi-Gayri Nakdi Krediler

330.153,4 milyon TL

Nakdi Krediler

259.943,5 milyon TL

Gayri Nakdi Krediler

70.209,9 milyon TL

Toplam Mevduat

229.647,3 milyon TL

Özkaynaklar

30.515,5 milyon TL

Alınan Krediler

38.247,8 milyon TL

 

 

VakıfBank’tan 725 Milyon TL Tutarında TLREF Endeksli İlk Sermaye Benzeri Tahvil İhracı

VakıfBank ve ICBC Turkey’den Bir İlk: Çin ile dış ticarette yerel para cinsinden ödeme imkanı

25.09.2019 – VakıfBank, Türk Lirası Gecelik Referans Faiz Oranına (TLREF) endeksli, 10 yıl vadeli, 5. yılın sonunda erken itfa opsiyonuna sahip, 725 milyon TL’lik katkı sermaye niteliğinde tahvil ihracı gerçekleştirdi.

VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, “Türk bankaları arasında TLREF endeksli ‘ilk sermaye benzeri tahvil ihracı’ olan bu işlem, aynı zamanda sermaye rasyolarına da katkı sağladı” dedi.

VakıfBank, Eylül ayında gerçekleştirdiği TLREF endeksli bono ihraçlarının ardından bu defa da TL kaynakların vadesini mevduat dışı ürünlerle uzatmak ve kaynak çeşitliliğini artırmak amacıyla, Türk bankaları arasında bir ilke imza atarak ‘TLREF endeksli katkı sermaye niteliğindeki tahvil ihracı’ gerçekleştirdi. İşlemin başarılı bir şekilde tamamlandığına dikkat çeken VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, “725 milyon TL tutarında, 10 yıl vadeli, 5. yılın sonunda erken itfa opsiyonuna sahip ihracın faiz oranı referans getiri +150 baz puan olarak belirlendi. Türkiye sermaye piyasalarında bir ilk olan ihraç, sadece sermaye rasyolarımızı güçlendirmekle kalmayacak, aynı zamanda bilançomuzdaki vade uyumunu artırıcı yönde etki sağlayacaktır’’ dedi.

“Türkiye’nin yenilikçi bankası olarak TLREF’in yaygınlaşmasına katkı sağlıyoruz”

VakıfBank Finans Grubu şirketlerinden Vakıf Yatırım’ın ihraca aracılık ettiğine dikkat çeken Üstünsalih, satışın yalnızca yurtiçindeki yerleşik kurumsal nitelikli yatırımcılara yönelik gerçekleştiğini ifade etti.

Üstünsalih, sözlerini “Eylül ayında farklı yapı ve vadelerde gerçekleştirdiğimiz TLREF endeksli ihraçlarla referans faiz oranının sermaye piyasalarındaki kullanım alanını genişlettik. Ayrıca Bankamız fonlama yapısındaki çeşitliliğe de katkıda bulunduk. 10 yıl vadeli, 5. yılsonunda erken itfa opsiyonuna sahip, 3 ayda bir kupon ödemeli bu işlem ile yatırım için uzun vadeli yüksek nitelikli TL cinsinden varlık arayan kurumsal yatırımcılara iyi bir alternatif oluşturduk. Yanı sıra sermaye piyasalarımızın derinleşmesi yönünde önemli bir adım daha atmış olduk. Önümüzdeki günlerde, TLREF endeksli ürünlerin yaygınlaştırılması da dâhil olmak üzere çeşitli yapılar altında mevduat dışı uzun vadeli kaynak alternatifleri üzerine yoğunlaşmaya devam edeceğiz’’ diye tamamladı.

 

VakıfBank Çin Exim Bank’tan Kaynak Temin Etti

20.09.2019 – VakıfBank, Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki dış ticaretin finansmanında kullanılmak üzere Çin Exim Bank (Export Import Bank of China) ile 140 milyon ABD doları tutarında bir yıl vadeli kredi anlaşması imzaladı. Anlaşma, VakıfBank ile Çin Exim Bank arasında yapılan ilk işbirliği olma özelliği de taşıyor.

Türkiye’nin uluslararası sermaye piyasalarındaki öncü ve yenilikçi bankası VakıfBank, ülkemize yurt dışından kaynak getirmeye devam ediyor. VakıfBank, Çin Exim Bank ile ilişkileri geliştirmek, farklı ekonomik bölgelerden yatırımcı ve finans kuruluşlarına ulaşarak kaynak çeşitliliğini artırmak ve Çin ile ticaret işlemi gerçekleştiren müşterilerine destek olmak amacıyla imzaladığı kredi anlaşması ile 140 milyon ABD doları tutarında bir yıl vadeli yeni bir kaynak temin etti.

Söz konusu kredinin Çin Exim Bank ile gerçekleştirilen ilk işlem olmasının önemine değinen VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, “Yurt dışından sağladığımız bu yeni kredi ile Bankamız kaynak yapısının coğrafi çeşitliliğini artırarak uluslararası yeni finans kuruluşlarına da ulaştığını, kaynak teminin de sınır tanımadığını görmüş olduk. Çin’in önde gelen finans kuruluşlarından Çin Exim Bank ile başlayan bu iş birliğimizin önümüzdeki günlerde artarak devam etmesini bekliyoruz. Temin ettiğimiz söz konusu yeni kaynak, diğer muhabir bankalar ve yatırımcılar nezdinde de Türk bankacılık sektörünün ve Bankamızın kredibilitesine ve itibarına olumlu katkı sağlayacaktır’’ dedi.

“Farklı coğrafyalardan kaynak teminine devam edeceğiz”

140 milyon ABD doları tutarındaki kredi sayesinde VakıfBank’ın fonlama tabanının kaynak çeşitliliği açısından daha da zenginleştiğini ifade eden Üstünsalih, “VakıfBank olarak uluslararası piyasalardaki uzun vade ve uygun maliyetli fonlama alternatiflerini değerlendiriyoruz. Ayrıca farklı ekonomik bölgelerden yeni yatırımcı ve finans kuruluşlarına ulaşmak için coğrafi çeşitliliğe de önem veriyoruz. Yurtdışındaki farklı piyasalardan sağladığımız fonlarla dış ticareti finanse etmeye, milli ekonomimize ve reel sektöre destek olmaya ve Türkiye bilançosuna azami katkıda bulunmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

VakıfBank TLREF’e Endeksli Ticari Kredi Verecek

VakıfBank ve ICBC Turkey’den Bir İlk: Çin ile dış ticarette yerel para cinsinden ödeme imkanı

18.09.2019 – VakıfBank reel ekonomiye kaynak sağlamaya devam ediyor: VakıfBank’tan TLREF’e endeksli ticari kredi

VakıfBank, Türk Lirası Gecelik Referans Faiz Oranına (TLREF) endeksli olarak geliştirdiği ticari kredi ürünüyle ticari işletmelere piyasa koşullarına uygun olarak borçlanma imkânı sağlıyor.

VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, “Türk Lirası cinsinden gecelik değişken faiz oranı belirleme konusunda çok önemli bir boşluğu dolduran TLREF’e endeksli ticari kredimizle işletmeler, daha uzun vadelerle ve uygun koşullarda borçlanarak daha sağlıklı finansman yapısına sahip olabilecek” dedi.

VakıfBank, Borsa İstanbul tarafından oluşturulan TLREF’e endeksli ticari kredi ürününü kullanıma sundu. Geçtiğimiz günlerde kurumsal nitelikli yatırımcılara yönelik TLREF’e endeksli bono ihracına başlayan VakıfBank, yeni ürünüyle de ticari müşterilerine daha uzun vadelerde, piyasa koşullarına uygun değişken faizle borçlanma imkânı sunuyor.

Yeni kredi ürünüyle ilgili açıklamalarda bulunan VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, “Türk Lirası cinsinden borçlanma araçlarının yaygınlaşması adına çok önemli bir boşluğu dolduran TLREF’e endeksli ürünler geliştirmeye devam ediyoruz. Yeni kredi ürünümüzle ticari işletmeler, daha uzun vadelerde uygun koşullarda borçlanarak daha sağlıklı finansman yapısına sahip olabilecek. Kredi faiz oranı gecelik olarak değişen bu ürünümüz sayesinde ekonomideki olumlu havaya bağlı olarak faiz oranlarında beklenen indirimlerden de işletmelerimiz bugünden faydalanabilecek” dedi.

Yakın dönemde spot kredi faiz oranlarında da indirime gittiklerini hatırlatan Üstünsalih, “Dengelenme sürecine sağlıklı bir şekilde devam eden milli ekonomimizdeki tüm olumlu gelişmelerden müşterilerimizin de yararlanması adına hızlı ve etkin uygulamalarımıza devam ediyoruz. Merkez Bankası’nın politika faiz oranındaki indirimlerinin hemen ardından bireysel ve ticari kredi faiz oranlarında art arda indirimler geçekleştirdik. TLREF’e endeksli ürünlerimizle de ürün ve hizmet yelpazemizi her geçen gün genişletiyoruz. Tüm paydaşlarımızın yanındaki güç olma sorumluluğumuzla Türkiye bilançosuna azami katkıda bulunma sorumluluğumuzu kararlılıkla yerine getiriyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

 

VakıfBank TL’ye Dönüşte Hız Kesmiyor

27.08.2019 – VakıfBank TL’ye dönüşe büyük avantajlar sunmaya devam ediyor

Güçlü Türkiye’nin Lider Bankası VakıfBank, Enflasyon Korumalı Kazandıran Hesaplar ve Hiper Hesap’la uzun süredir teşvik ettiği TL’ye dönüşü yeni bir kampanyayla destekliyor.TL’ye dönüş kampanyasıyla dövizden TL’ye geçenlere kısa vadelerde de avantajlı mevduat faiz oranları sunuyor.

Enflasyon Korumalı Kazandıran Hesaplar ve Hiper Hesap gibi yenilikçi ürünleriyle uzun süredir TL mevduatını destekleyen VakıfBank, TL’ye dönüş teşviklerine bir yenisini daha ekledi.Birikimini dolar veya euro olarak değerlendiren VakıfBank müşterilerine TL’ye Dönüş Hesabı ile hesap açılış tutarı kadar döviz bozdurmaları şartıyla, yeni TL vadeli mevduat hesapları için avantajlı ek faiz oranı sunuluyor. Sektördeki diğer TL’ye dönüş hesaplarına göre bu yeni ürünün 32 gün gibi kısa vade avantajı da bulunuyor.

Birçok ürün ve kampanyayla uzun süredir TL’ye dönüşü destekliyoruz

Konuyla ilgili açıklamada bulunan VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, “VakıfBank olarak ülkemizin ve milli ekonomimizin yanındaki güç olma sorumluluğunu taşıyoruz. Türkiye bilançosuna azami katkı sağlama hedefimizle Türk Lirası’na destek vermeyi kesintisiz bir şekilde sürdürüyoruz. Enflasyon Korumalı Kazandıran Hesaplar ve Hiper Hesap gibi uzun zamandır uygulamada olan ürünlerimizle TL’ye güvenen müşterilerimize ek getiri imkânı sunuyoruz” dedi.

Farklı ürün ve kampanyalarla uzun süredir Türk Lirası’na geçişi teşvik ettiklerini belirten Üstünsalih, “2011 yılından bu yana Hiper Hesap ürünümüzle dövizden Türk Lirası’na geçen müşterilerimize avantajlı mevduat faizi veriyoruz. Bu yıl ayrıca birikimlerin enflasyondaki dalgalanmalardan etkilenmemesini temin eden Enflasyon Korumalı Kazandıran Hesaplarımızı mudilere sunduk. TL’ye dönüşü güçlendirmek adına attığımız tüm bu adımlara şimdi bir yenisini daha ekliyoruz. Bir başka deyişle TL’ye dönüşte vites yükseltiyoruz” şeklinde konuştu.

Milli ekonomiye olan güveni perçinlemek için TL’ye güvenmeliyiz

TL’ye dönüş hesabındaki yeni kampanyayla kısa vadeli yatırım yapmak isteyenlerin de özel faiz oranından faydalanabileceğinin altını çizen Üstünsalih, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Mevduatını hangi vadede olursa olsun Türk Lirası cinsinden değerlendirmek isteyen müşterilerimize büyük avantajlar sunmaya devam edeceğiz. Dövizini bozdurup Türk Lirası mevduat hesabı açan müşterilerimize ek getiri sağlıyoruz. Halkımızın da ülke ekonomisine büyük katkı sunan bu ürünlerimize büyük ilgi göstereceğine inanıyorum. Bu vesileyle birikim sahiplerini dövizden TL’ye geçmeye davet ediyorum. Milli ekonomimize olan güveni perçinlemek ve daha güçlü bir ekonomiye sahip olmak için TL’ye güvenmeliyiz” şeklinde konuştu.

TL’ye dönenlere ek getiri fırsatı

Kampanya kapsamında VakıfBank’ta döviz mevduat hesabı bulunan müşteriler, bu hesaplarından TL’ye çevirdikleri birikimleri kadar tutarda yeni bir hesap açmaları durumunda güncel mevduat oranlarına ek bir faiz oranı alabilecekler. Sektördeki diğer TL’ye dönüş hesaplarına göre daha kısa vadelerle de açılabilecek olan mevduat hesaplarıyla VakıfBank, uzun süredir devam ettiği TL’ye dönüş teşviklerine bir yenisini eklemiş oluyor.

Enflasyon korumalı TL’ye dönüş

Enflasyona endeksli TL’ye dönüş hesabıyla dövizden TL’ye geçen müşterilere daha avantajlı faiz oranlarıyla birlikte enflasyon oranı üzerinde getiri sunuluyor. Böylelikle Türk Lirası’na geçen VakıfBank müşterileri, enflasyondaki değişimlerin olası etkilerinden de korunmuş oluyor.

Hiper Hesap’la getiri kaybı olmuyor

VakıfBank müşterileri, 2011’den beri yürürlükte olan ve 2019 yılında revize edilen Hiper Hesap ürünüyle herhangi bir faiz kaybı olmadan istedikleri an mevcut döviz hesap getirilerini kaybetmeden TL’ye dönebiliyor. Daha çok günlük işlem yapma alışkanlığı bulunanların tercih ettiği bu hesap, müşterilere gecelik faiz getirisi sunarken TL’ye dönen müşterilere daha avantajlı faiz oranları uygulanıyor.

 

VakıfBank’ın Yeni Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih Oldu

VakıfBank ve ICBC Turkey’den Bir İlk: Çin ile dış ticarette yerel para cinsinden ödeme imkanı

VakıfBank Genel Müdürü Üstünsalih: “Emaneti koruyup çoğaltacak ve yücelteceğiz”

28 Mayıs 2019 – VakıfBank’ın Yeni Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih görevi devralmasının ardından açıklamalarda bulundu. 28 yıldır Bankanın her kademesinde görev üstlendiğini belirten Üstünsalih “Devraldığımız hizmet bayrağını, 20 bin çalışma arkadaşımla birlikte daha ileri taşımak için yılmadan, yorulmadan ve usanmadan çaba göstermeye devam edeceğiz” dedi.

VakıfBank’ın 65’inci Olağan Genel Kurul Toplantısı 27 Mayıs Pazartesi günü gerçekleştirildi. Genel Kurul’da Yönetim Kurulu Üyesi olarak seçilen Abdi Serdar Üstünsalih, sonrasında yapılan Yönetim Kurulu Toplantısında VakıfBank Genel Müdürlüğü görevini üstlendi.

Mesleğe ilk adımını attığı VakıfBank’ta Genel Müdürlük görevine seçilmekten onur duyduğunu belirten Üstünsalih, “Büyük VakıfBank Ailesi olarak sorumluluklarımızın farkındayız. Yeni dönemde temel şiarımız, ülkemiz için var gücümüzle çalışmak ve bir ferdi olmakla iftihar ettiğimiz milletimize hizmet vermektir. Bu onurlu vazifeyi yerine getirebilmek için Büyük VakıfBank Ailesi’nin her bireyi görev ve unvan fark etmeksizin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da büyük bir azim ve gayretle çalışmaya devam edecektir” dedi.

“Milli ekonomiye katkıda hız kesmeyeceğiz”

VakıfBanklı olmanın güven ve cesaretiyle, seferberlik anlayışı içinde hareket edeceklerini belirten Abdi Serdar Üstünsalih, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Güçlü Türkiye’nin Lider Bankası olma vizyonuyla milli ekonomiye katı sağlamayı sürdüreceğiz. Bu yolda elimizden gelen katı ve çabayı göstermek, bizler için her şeyden önce sahip olduğumuz vakıf kültüründen gelen ‘emaneti koruyup çoğaltmak ve yüceltmek’ sorumluluğumuzun bir gereğidir. Ülkemiz, milletimiz ve Bankamız için ulaşacağımız nice büyük hedefler, imza atacağımız daha nice başarılar var.”

“VakıfBank Ailesi olarak ülkemizin yanındaki güç olmaya devam edeceğiz”

Sadece VakıfBank olarak değil, bağlı ortaklıklarıyla da çağdaş finansal hizmet anlayışını sürdüreceklerini kaydeden Üstünsalih “Nitelikli insan kaynağımız, sağlam sermaye yapımız, modern bilgi teknolojileri gücümüzle tüm paydaşlarımızın yanındaki güç olmaya devam edeceğiz. Bugünün ve yarının bankacılığına yön veren politikalarımızla, sosyal sorumluluklarının farkında olan kurum anlayışımızla her anlamda üzerimize düşeni yerine getireceğiz. Bu vesileyle bugüne kadar Bankamıza emeği geçmiş tüm büyüklerimize yürekten teşekkür ediyor, Olağan Genel Kurulumuz sonrası oluşan yeni Yönetim Kurulumuzun ülkemiz, milletimiz ve Bankamız için hayırlara vesile olmasını diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

VakıfBank Kuyumcular Odası ile Protokol İmzaladı

VakıfBank ve ICBC Turkey’den Bir İlk: Çin ile dış ticarette yerel para cinsinden ödeme imkanı

22.05.2019 – Güçlü Türkiye’nin Lider Bankası VakıfBank, reel ekonomiye destek vermeye devam ediyor. İstanbul Kuyumcular Odası ile işbirliği protokolü imzalayan VakıfBank, üye firmaların sıklıkla tercih ettiği spot ve BCH Altın Kredisi başta olmak üzere kısa, orta ve uzun vadeli kredileri uygun maliyetlerle sağlayacak.

Reel ekonominin yanındaki güç VakıfBank, Türkiye’nin dört yanında sanayi odaları, ihracatçı ve esnaf birlikleri gibi STK’larla gerçekleştirdiği işbirliklerine İstanbul Kuyumcular Odası ile imzaladığı protokol ile devam etti. İşbirliği kapsamında VakıfBank, oda üyelerine uygun vade ve faizlerle işletme kredileri, imalatçı/ihracatçı destek kredileri, makine alım kredileri, yatırım kredileri ve gayri nakdi kredileri sağlayacak.

Altın Kredisi sektörü canlandıracak

Protokol imza töreninde konuşan VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, “Nakdi ve gayri nakdi kredi ürünlerimizle İstanbul Kuyumcular Odası üyelerine destek vermekten mutluluk duyuyoruz. Altın Kredisi ürünümüzle sektörün önemli bir ihtiyacına çözüm sunuyoruz. Üyeler, bu krediyle fiziki altın türünde borçlanabilirken nakit ihtiyacı olanlar da 65. Kuruluş Yıldönümü Kampanyamızdan yararlanabilecek” dedi.

Protokol imalatı ve ihracatı artıracak

EximBank İhracatçı Kredisi, oda üyelerini altın ihracatına teşvik edecektir diyen Özcan, “Ayrıca protokol, üyelere uygun vade ve faizlerle işletme kredileri, imalatçı/ihracatçı destek kredileri, makine alım kredileri, yatırım kredileri ve gayri nakdi kredilerini kapsıyor. Dünya Bankası ile işbirliği kapsamındaki çevreci enerji projelerinin de finansmanını sağlıyoruz. Kısacası protokol oldukça kapsamlı alternatifler sunuyor. Bu işbirliğinin ülke ekonomimize hayırlar getirmesini diliyorum” şeklinde konuştu.

Sektörün büyümesine dev katkı sunacak

Finans piyasasının önde gelen oyunculardan biri olan VakıfBank’la işbirliği protokolünü imzalamaktan memnun olduklarını belirten, Türk kuyumculuk sektörünün en önemli temsil kurumu olan İstanbul Kuyumcular Odası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Atayık,

“Türk kuyumculuk sektörü, ülkemizin üretim ve ihracatta dünya liderliğine oynayan nadir mesleklerden biridir. Geçtiğimiz yıl, doğrudan ihracatını yüzde 35 oranında artırarak 4,5 milyar dolara ulaştırdı. Ülke olarak yüksek kaliteli ürün gamımız ve sektörel potansiyellerimizle dünyanın altın ve mücevher ticaretinin merkezi olma yolunda ilerlediğimiz bir süreçte VakıfBank’la imzalanan işbirliği protokolünün önemi yadsınamaz. Üyelerimiz ve meslektaşlarımız, VakıfBank’ın uygun faiz ve esnek vade imkânı sunan altın kredileri, işletme, imalat ve ihracatçı kredileriyle yoluna daha güçlü bir şekilde devam etmesine katkı sunacağına inanıyorum. Sektöre yoğun ilgileri ve hassasiyetleri için öncelikle sektörümüz adına VakıfBank Yönetimi’ne teşekkür ediyoruz. Bu birlikteliğin 2023’te hedeflenen güçlü Türkiye’nin inşasına katkı sunmasını diliyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Altın kredisi, fiziki altın olarak alınabilecek

Protokol ile üyeler spot ve BCH Altın Kredisi’ni 12 ay vade, özel olarak belirlenen faiz ve komisyon oranları ile alabilecek. Altın Kredisi, oda üyelerine fiziki altın teslimi veya TL karşılığı ile ödenebilecek. Krediler minimum 1 kg ve katları şeklinde kullandırılabilecek. Fiziki altın teslimlerinde İstanbul Altın Borsası tarafından talep edilen ücretler, sigorta, nakliye vb. giderler için Oda üyesinden fiziki altın teslimi ve sigorta altın masrafı tahsil edilecek.

 

VakıfBank’tan Ekonomiye 316 Milyar TL Destek

VakıfBank ve ICBC Turkey’den Bir İlk: Çin ile dış ticarette yerel para cinsinden ödeme imkanı

11.05.2019 – VakıfBank’ın, konsolide olmayan finansal sonuçlarına göre, 2019 yılının ilk üç ayında nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla reel ekonomiye sağladığı destek 316 milyar TL’ye ulaştı. Banka, yılın aynı döneminde elde ettiği 781 milyon TL brüt karından 130 milyon TL vergi karşılığı ayırarak, 651 milyon TL net kar elde etti. “Güçlü Türkiye’nin Lider Bankası” VakıfBank’ın aktif büyüklüğü 363 milyar TL’yi aşarken Türk Lirası cinsinden kredilerdeki pazar payı tarihinde ilk defa yüzde 10 barajını aşarak yüzde 10,5 seviyesine yükseldi.

65 yıldır ülke ekonomisinin kalkınması ve refah seviyesinin yükselmesi için büyük bir motivasyonla çalışmalarını sürdürdüklerini belirten VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, bankanın 2019 yılı ilk üç aylık finansal performansına ilişkin açıklamalarda bulundu. 2019 yılına çok güçlü bir giriş yaptıklarına dikkat çeken Özcan, “Toplumun tüm kesimlerinin finansal ihtiyaçlarına en uygun çözümler üreterek milli ekonomimizin ‘yanındaki güç’ olduğumuzu bir kez daha gösterdik” dedi.

VakıfBank’ın toplam nakdi kredilerinin yılın ilk üç ayındaki yüzde 11’lik güçlü büyüme ile şimdiden 250 milyar TL’ye yaklaştığına dikkat çeken Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Söz konusu büyüme, sektörümüzün ortalama kredi büyümesinin iki katından daha yüksek olup, reel ekonomi ve hane halkına destek verilmesi noktasında sorumluluklarımızı layıkıyla yerine getirdiğimizi net bir şekilde göstermektedir. Ayrıca toplam kredilerdeki pazar payımız yüzde 9,8 seviyesine, TL kredilerdeki pazar payımız ise Bankamız tarihinde ilk defa yüzde 10 barajını aşarak yüzde 10,5 seviyesine yükselmiştir. Piyasalarda görülen dalgalanmalara rağmen milli ekonomiye sağladığımız desteğimizi önümüzdeki dönemlerde de kararlı bir şekilde sürdüreceğiz” dedi.

“Toplam mevduatımız 2018 yılsonuna göre yüzde 10’un üzerinde arttı”

VakıfBank olarak, fonlama tarafında da başarılı bir çeyreği geride bıraktıklarının altını çizen Özcan, “Ana fonlama kalemimiz olan toplam mevduatımız, 2018 yılsonuna göre yüzde 10’un üzerinde bir artışla 200 milyar TL’ye yaklaştı. Her geçen gün daha fazla oranda tabana yaygınlaşan mevduat portföyümüzün toplam kaynaklar içindeki payı yüzde 55 seviyesine ulaştı. Mevduat dışı fonlama kalemlerine baktığımızda ise uluslararası sermaye piyasalarından hem TL hem YP cinsi oldukça başarılı ihraçlar gerçekleştirmenin Bankamıza sağladığı katkıyı mutlulukla görüyoruz” diye konuştu.

İpotek Teminatlı Menkul Kıymet (İTMK-covered bond) programı kapsamında yurtdışına 1,5 milyar TL’lik kaynak ihraç ettiklerini de hatırlatan Özcan, “Bu kaynağa ek olarak orta vadeli tahvil ihraç programımız kapsamında gerçekleştirdiğimiz 600 milyon ABD Doları tutarındaki eurobond ihracı, Türkiye Varlık Fonu-Piyasa İstikrar ve Denge Fonu ile gerçekleştirdiğimiz 700 milyon Euro’luk İlave Ana Sermaye ihracı gerçekleştirdik. Bunlara ilaveten yüzde 100 oranında yenilediğimiz 1,1 milyar ABD Doları tutarındaki sendikasyon kredisi, bu yıl şu ana kadar gerçekleştirdiğimiz en önemli işlemlerimiz oldu. Tüm bu işlemler aracılığı ile kaynak yapımızı çeşitlendirmeye ve fonlama yapımızı güçlendirmeye devam ettik” dedi.

“Kazandığımız uluslararası ödüller ve katıldığımız uluslararası inisiyatifler marka değerimizi artırıyor”

VakıfBank’ın marka değerini uluslararası düzeyde artırmak için kaynak temini dışında da odak noktaları olduğuna dikkat çeken Özcan, “İTMK-covered bond ve orta vadeli tahvil ihraç programlarımız kapsamında gerçekleştirdiğimiz 2 tahvil işlemimiz, Bonds & Loans 2018 Ödül töreninde 3 ayrı kategoride ödüle layık görüldü. ‘Bireysel Vadeli Mevduat Fiyatlama ve Pazarlama Projemiz’ Stevie Awards’tan 2 farklı kategoride ödül aldı” diye konuştu.

Özcan, geçtiğimiz mart ayında kadınların sosyal ve ekonomik yaşamın her alanında aktif şekilde yer alabilmesi için güçlenmesini hedefleyen Birleşmiş Milletler’in (BM) özel sektör girişimi “Women Empowerment Principles”ı (WEPs) imzaladıklarına da dikkat çekerek sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Böylece toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda dünyadaki en kapsamlı anlaşmayı imzalayan ilk Türk kamu kuruluşu olduk. Ayrıca, yine BM bünyesinde bulunan ve şirketlerin karbon emisyon azaltım hedeflerini deklare ettiği ‘Bilim Temelli Hedef Girişimi’ne (Science Based Targets Initiative) karbon emisyonu azaltımı konusunda taahhütte bulunan ilk kamu bankası olarak çevre duyarlılığı alanında güçlü bir adım daha attık. Tüm bu uluslararası ödüller ve katıldığımız inisiyatifler hem ulusal hem de uluslararası seviyede Bankamızın bilinirliğini, imajını ve marka değerini artırmaktadır.”

VakıfBank’ın konsolide olmayan 31 Mart 2019 tarihli bilançosunun önemli finansal göstergeleri

Vergi Öncesi Kâr

781,6 milyon TL

Net Kâr

651,2 milyon TL

Toplam Aktifler

363.224,1 milyon TL

Toplam Nakdi-Gayri Nakdi Krediler

315.557,8 milyon TL

Nakdi Krediler

246.252,7 milyon TL

Gayri Nakdi Krediler

69.305,2 milyon TL

Toplam Mevduat

198.123,9 milyon TL

Özkaynaklar

28.615,3 milyon TL

Alınan Krediler

41.012,7 milyon TL

 

9 yeni banka daha VakıfBank’a güvendi; VakıfBank yurt dışından 1,1 milyar dolar kaynak temin etti

VakıfBank ve ICBC Turkey’den Bir İlk: Çin ile dış ticarette yerel para cinsinden ödeme imkanı

26.Nisan.2019 – VakıfBank, 17 ülkeden 38 bankanın katılımıyla 279,5 milyon dolar ve 723,5 milyon euro olmak üzere toplam 1,1 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisi temin etti. Mizuho Bank’ın ajan banka olduğu ve koordinatörlük görevini Emirates NBD Capital ile paylaştığı 367 gün vadeli kredinin maliyeti, 2018 yılı kasım ayındaki işleme göre 25 baz puan düşerek dolar dilimi için Libor + yüzde 2.50 ve euro dilim için Euribor + yüzde 2.40 olarak gerçekleşti. Dış ticaretin finansmanında kullanılacak işlemin yenileme rasyosu ise yüzde 100 seviyesine ulaştı.

Yılbaşından bu yana farklı yapılar altında gerçekleştirmiş oldukları işlemlerle kaynak çeşitliliğini artırmaya devam ettiklerini belirten VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, uluslararası sermaye piyasalarındaki en aktif bankalarından biri olduklarına dikkat çekerek, yurtdışından kaynak sağlamaya devam etmekten memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Çeşitli programlar dâhilinde gerçekleştirilen ihraç işlemleriyle VakıfBank’ın sermaye yapısını güçlendirirken milli ekonomiye de kaynak sağladıklarını vurgulayan Özcan, “Son olarak 17 ülke ve 38 bankanın katılımıyla sendikasyon kredimizi yüzde 100 oranında yenileyerek ülkemiz üzerindeki spekülasyonlara karşı güçlü bir cevap daha verdik. Yılın geride kalan bölümünde olduğu gibi yakın gelecekte de yurtdışından uzun vadeli ve uygun maliyetlerle kaynak sağlamaya ve milli ekonomimize destek olmaya devam edeceğiz. Bu vesile ile sendikasyon kredisine katılan banka temsilcilerine hem milli ekonomimize hem de Bankamıza duydukları güven nedeni ile bir kez daha teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

Geçen yılın aynı dönemine göre 9 yeni banka katılım sağladı

Sendikasyon kredisi işlemi ile ilgili önemli hususlardan birinin de yeni katılımcı banka sayısındaki artış olduğunu ifade eden Özcan, “Geçen yılın nisan ayındaki işlem ile karşılaştırıldığında listemize, işlemimize dokuz yeni bankanın iştirak ettiğini büyük bir memnuniyetle görüyoruz. VakıfBank’ın muhabir bankalarına sağladığı iş çeşitliliği ve iş hacminin artmaya devam etmesiyle çok rekabetçi maliyetlerle kaynak temin ediyoruz. Sendikasyon işleminde bizi destekleyen bankalarla iş hacmimizi daha da artıracağız. Yurt dışından kaynak temin ederek reel sektöre destek olmaya ve dış ticareti finanse etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

VakıfBank’ın 2019 yılında gerçekleştirdiği önemli borçlanma işlemleri
Tarih Program Vade Kaynak Tutarı
Oca.19 İpotek Teminatlı Menkul Kıymet (covered bond) 8 yıl 550 milyon TL
Şub.19 İpotek Teminatlı Menkul Kıymet (covered bond) 8 yıl 1,1 milyar TL
Mar.19 Orta Vadeli Tahvil İhraç (GMTN)  5 yıl 600 milyon dolar
Nis.19 Türkiye Varlık Fonu-Piyasa İstikrar ve Denge Fonu – Tahvil İhracı 5 yıl 700 milyon euro
Nis.19 Sendikasyon 1 yıl 1,1 milyar dolar

 

 

VakıfBank’tan 600 milyon Dolarlık Eurobond İhracı

30.03.2019 – Türkiye’nin uluslararası sermaye piyasalarındaki öncü ve yenilikçi bankası VakıfBank, orta vadeli tahvil ihraç programı (GMTN) kapsamında 5 yıl vadeli 600 milyon dolarlık yeni bir tahvil ihracı gerçekleştirdi. İhraca dünyanın dört bir yanından 150’nin üzerinde uluslararası yatırımcı ilgi gösterdi.

Türk ihraççılarının, 2018 yılı gibi zorlu bir dönemi geride bıraktıktan sonra 2019 yılında eurobond piyasasına çok aktif bir şekilde girdiğini belirten VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, “Özellikle yabancı tahvil yatırımcıları nezdinde ülkemiz ve milli ekonomimiz ile ilgili endişelerin azalması, eurobond piyasasında başarılı ihraçlar yapılmasını da beraberinde getirdi. Bu süreçte başta Hazine ve Maliye Bakanlığı olmak üzere bankalarımız ve kurumsal şirketlerimiz çok başarılı işlemlere imza attı ve uluslararası sermaye piyasalarından ülkemize getirilen uzun vadeli kaynak tutarı toplamda 10 milyar doları aştı. Bu rakam çeyreksel bazda şu ana kadar yapılan en yüksek rakam olarak dikkat çekmektedir. Güçlü Türkiye’nin Lider Bankası VakıfBank olarak, çeşitlendirdiğimiz kaynak yapısı ve uzun vadeli, uygun maliyetli uluslararası fonlama kalemleri ile her zaman olduğu gibi milli ekonomimize destek olmaya devam edeceğiz” dedi.

”Tahvil ihracının yüzde 75’i ABD ve İngiltere merkezli yatırımcılara satıldı”

600 milyon dolar tutarındaki tahvil ihracına, dünya genelinde 150’nin üzerinde yatırımcının ilgi gösterdiğine dikkat çeken Özcan sözlerini şöyle sürdürdü:

“İhraç işleminin iki katına yakın talep topladık. Özellikle ABD ve İngiltere merkezli uzun vadeli yatırım yapan portföy yöneticilerinden gelen güçlü ve kaliteli talep işlemin başarısında önemli bir rol oynadı ve tahvil ihracımızın yüzde 75’lik kısmı bu iki ülke merkezli yatırımcılara yapıldı. İhraç tutarı aynı gün Avro’ya swaplanmış ve %5’in altında bir Avro maliyeti ile işlem kapatılmıştır. VakıfBank’ın uluslararası bankacılık konusundaki öncü konumunu korumaya kararlıyız.” dedi.

 

 

VakıfBank 2018 yılı finansal sonuçlarını açıkladı: Türkiye ekonomisine 287 milyar TL katkı 

13.02.2019 – “Güçlü Türkiye’nin Lider Bankası” olma vizyonuyla çalışmalarını sürdüren VakıfBank, konsolide olmayan finansal sonuçlarını açıkladı. Bankanın aktif büyüklüğü 331 milyar TL’nin üzerine ulaşırken, ekonomiye nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığı ile sağladığı destek 287milyar TL olarak gerçekleşti.VakıfBank’ın 2018 yılı ortalama özkaynak kârlılığı ise sektör ortalaması olan yüzde 13,7’in üzerinde yüzde 16,1 olarak gerçekleşti. 

KOBİ’den esnafa, yerel yönetimlerden bireysel müşteriye kadar her kesimin yanındaki güç olmaya devam eden VakıfBank, Türk ekonomisine değer katmaya devam ediyor. 2018 yılının Türkiye ekonomisine yapılan saldırıların zirve yaptığı bir yıl olduğuna dikkat çeken VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, “Böylesine zorlu bir dönemden, ekonomi yönetimimizin aldığı pro-aktif tedbirler ve kararlı duruşu sayesinde güçlü bir şekilde çıktık. VakıfBank olarak biz de bu dönemde, elimizi taşın altına koyduk ve ekonomimize destek olmaya devam ettik” dedi.

2018 yılsonu itibarıyla nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığı ile milli ekonomiye sağlanan desteğin 287 milyar TL olarak gerçekleştiğini kaydeden Özcan, “Nakdi kredilerimiz yıllık bazda sektör ortalamalarının çok üzerinde, yüzde 21 büyüyerek 221 milyar TL’yi, toplam aktiflerimiz ise yüzde 23 büyüme ile 331 milyar TL’yi aştı. Böylelikle nakdi kredilerdeki pazar payımızı yüzde 8,7 seviyesinden yüzde 9,3 seviyesine, toplam aktiflerdeki pazar payımızı ise yüzde 8,3 seviyesinden yüzde 8,6 seviyesine yükselttik. Etkin bilanço yönetimi ve öncüsü olduğumuz sermaye ihraçları sayesinde böylesine zorlu bir dönemde dahi sermaye yeterlilik rasyolarımızı güçlü tutmayı başardık. Güçlü sermayemizi sağlam bilanço ve yüksek likidite ile birleştirerek, mutlak müşteri memnuniyeti anlayışı çerçevesinde reel ekonomiyi desteklemeye devam edeceğiz” dedi.  

“Mevduatın tabana yaygınlaştırılmasında başarılı olduk”

Fonlama tarafında da başarılı bir yılı geride bıraktıklarını belirten Özcan, “Toplam mevduatlarımız yıllık yüzde 15,6 artış ile 180 milyar TL seviyesine ulaşarak ana fonlama kalemimiz olmaya devam etti. Mevduat portföyümüzü tabana daha yaygın hale getirme hedefimiz doğrultusunda, 2017 yılsonunda yüzde 42 olan tasarruf mevduatının toplam mevduatımız içindeki payı, 2018’de yüzde 50 seviyesine yükseldi. Vadesiz mevduatların toplam mevduatlar içindeki payı da yüzde 20 seviyesini aştı” dedi.

Mevduat maliyetlerinin düşmesi ve ülkemize dış kaynak kazandırılması amacıyla yurtdışı borçlanma açısından önemli işlemler gerçekleştirdiklerini belirten Özcan, “Banka tarihinin tek seferdeki en büyük eurobond ihracını gerçekleştirdiğimiz bu zorlu yılda, toplam sendikasyon kredilerimizi de yüzde 111 oranında yeniledik. Türkiye’nin en büyük İTMK programı kapsamında uzun vadeli TL cinsinden ihraçlara devam ettik ve kamu bankaları arasındaki tek DPR seküritizasyon programı dahilinde, iki farklı işlemde, 10 yıl vadeye kadar toplam 680 milyon dolar ihraç gerçekleştirdik. Uzun vadeli, düşük maliyetli ve çeşitlendirilmiş yurtdışı fonlama kaynakları ile yerel mevduat piyasasını zorlamadan sektördeki en yüksek kredi büyüme oranlarından birine ulaştık” şeklinde konuştu. 

“Dijital platformlardan pazarlama kapasitemizi daha da güçlendireceğiz”

Stratejik öncelik olarak belirlenen dijital dönüşüm konusunda da önemli gelişmeler kaydettiklerini belirten Özcan, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“2018 yılında yapılan tüm bankacılık işlemlerinin yüzde 93’ünden fazlası şube dışı kanallarımızdan gerçekleşmiştir. Bugün itibarıyla 3,5 milyona yakın kullanıcısı bulunan mobil bankacılık uygulamamızla müşterilerimize basit, yalın ve kullanıcı dostu bir platform sunuyoruz. Dijital bankacılığa yaptığımız yatırımlar ile şube dışı kanallarımızı daha etkin bir şekilde kullanmayı, verimliliği artırmayı ve dijital platformlardan pazarlama kapasitemizi daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz.”

VakıfBank’ın konsolide olmayan 31 Aralık 2018 tarihli bilançosunun önemli finansal göstergeleri

Vergi Öncesi Kâr

5.153,9 milyon TL

Net Kâr

4.154,3 milyon TL

Toplam Aktifler

331.355,6 milyon TL

Toplam Nakdi-Gayri Nakdi Krediler

286.772,0 milyon TL

Nakdi Krediler

221.606,8 milyon TL

Gayri Nakdi Krediler

65.165,3 milyon TL

Toplam Mevduat

179.407,9 milyon TL

Özkaynaklar

28.350,2 milyon TL

Alınan Krediler

41.349,8 milyon TL

 

Vakıfbank İTMK ile Yurtdışında 1,1Milyar TL’lik Yeni Kaynak Getirdi

12.02.2019 – VakıfBank, ipotek teminatlı menkul kıymet (İTMK-covered bond) programı kapsamında 2019 yılının ikinci işlemine imza attı. Tahsisli satış formatında gerçekleştirilen ihraç işleminin büyüklüğü 1 milyar 118 milyon TL olurken, işlemin vadesi Ocak ayında gerçekleştirilen işleme benzer şekilde yine 8 yıl oldu. Böylelikle henüz yılın başında VakıfBank’ın 2019 yılında İTMK-covered bond programı kapsamında gerçekleştirdiği ihraç tutarının büyüklüğü 1,5 milyar TL’yi aştı. 

“İTMK (Covered bond) programını en aktif kullanan Türk bankasıyız” 

Türkiye’nin uluslararası sermaye piyasalarındaki öncü ve yenilikçi bankası VakıfBank, ipotek teminatlı menkul kıymet (İTMK-covered bond) programı kapsamında uzun vadeli ve düşük maliyetli TL cinsi ihraçlar gerçekleştirmeye devam ediyor. 2016 yılında hayata geçirilen konut kredilerine dayalı ipotek teminatlı menkul kıymet (İTMK-covered bond) programı kapsamında, yurtiçi ve yurtdışına hem Euro hem de TL cinsinden son derece başarılı ihraçlar gerçekleştirdiklerini dile getiren VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan,

“Yurtdışından teminatsız borçlanma maliyetlerinin yükseldiği bir dönemde gerek yüksek kredi notu gerekse sağlam teminatlı yapısı ile covered bond programımız bize uluslararası piyasalardan uzun vadeli ve düşük maliyetli fonlama imkanı sağlıyor. Aynı zamanda bu tür kaynaklar, uluslararası piyasalarda Bankamıza ve ülkemize duyulan güveni de teyit etmesi açısından gurur vericidir. Gerçekleştirdiğimiz bu yeni işlem ile birlikte program kapsamındaki ihraç bakiyemiz 9 milyar TL’yi aşmıştır. Bu programı en aktif kullanan Türk bankası olarak 2019 yılında gerçekleştirdiğimiz iki işlem, bu alandaki lider pozisyonumuzu daha da güçlendirmiştir. VakıfBank olarak yurt dışından ülkemize kaynak transfer etmeye ve bu fonları başta KOBİ’lerimiz olmak üzere milli ekonomimizin kullanımına sunmaya devam edeceğiz” dedi.

 

VakıfBank’tan KOBİ’lere 1 Milyar TL’lik Yeni Kaynak

VakıfBank ve ICBC Turkey’den Bir İlk: Çin ile dış ticarette yerel para cinsinden ödeme imkanı

07.02.2019 – VakıfBank, ipotek teminatlı menkul kıymet (covered bond) programı kapsamında yurt dışından temin ettiği uzun vadeli yeni kaynağı imalatçı ve ihracatçı KOBİ’lerin kullanımına sundu. Yıllık cirosu 25-40 milyon TL olan ve ‘Yerli Malı Belgesi’ bulunan imalatçı ve ihracatçı KOBİ’ler, 6 ay ödemesiz dönem, 60 aya varan vade ve aylık yüzde 1,45 faiz oranı ile toplam 1 milyar TL kredi kullanabilecek.

Güçlü Türkiye’nin Lider Bankası VakıfBank, Türkiye ekonomisine katma değer sağlayan imalatçı ve ihracatçı KOBİ’lerin nakit ihtiyacına çözüm üretmek amacıyla ‘Katma Değer Üreten İmalatçı-İhracatçı Kredisi’ kampanyası başlattı. Uluslararası sermaye piyasalarını en aktif kullanan Türk bankası olan VakıfBank, ipotek teminatlı menkul kıymet (covered bond) programı kapsamında temin ettiği uzun vadeli yeni kaynağı, bu kampanya ile KOBİ’lerin kullanımına sundu.

Kampanya ile ilgili açıklamada bulunan VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, KOBİ’lerin Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğuna dikkat çekerek, “VakıfBank’ın Katma Değer Üreten İmalatçı-İhracatçı Kredisi’nden yıllık cirosu 25-40 milyon TL olan ve Yerli Malı Belgesine sahip imalatçı/ihracatçı şirketler faydalanabilecek. İşletmeler 6 ay ödemesiz dönemli 60 aya kadar vadeyle aylık yüzde 1,45 faiz oranıyla bu krediyi kullanabilecek” dedi.

Özcan, 2016 yılında kurdukları konut kredilerine dayalı ipotek teminatlı menkul kıymet (covered bond) programı kapsamında yurt içine ve yurt dışına Euro ve TL cinsinden çok başarılı ihraçlar gerçekleştirdiklerini ve bu alanda Türkiye’de lider konumda olduklarını dile getirdi.

Yeni Ekonomi Programı’nda üretim ve ihracat alanında yüksek katma değerli ürünlerin payının artırılmasının önemli bir rolü olduğuna da işaret eden Özcan, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Milli ekonomimizin dönüşüm sürecinde KOBİ’lerimize her türlü desteği vermeye devam ediyoruz. Kısa bir süre önce Hazine ve Maliye Bakanlığımızın öncülüğünde 13 bankanın katılımıyla oluşturulan KOBİ Değer Kredisi’nde de en aktif bankalardan biriyiz. Yeni kampanyamızla da imalatçı ve ihracatçı KOBİ’lerimize önemli bir destek sağlayacağız. Kredi kampanyalarımızın yanı sıra her türlü finansal ihtiyaçlarında KOBİ’lerimizin yanındaki güç olmaya devam edeceğiz.”

 

Vakıfbank İTMK ile Yurtdışında 550 Milyon TL’lik Kaynak Getirdi

VakıfBank ve ICBC Turkey’den Bir İlk: Çin ile dış ticarette yerel para cinsinden ödeme imkanı23.01.2019 – Türkiye’nin uluslararası sermaye piyasalarındaki öncü ve yenilikçi bankası VakıfBank, ipotek teminatlı menkul kıymet (İTMK-covered bond) programı kapsamında 8 yıl vadeli, 396 milyon TL tutarında yeni bir ihraç gerçekleştirdi. Tahsisli satış formatında yapılan ihraç işleminin yatırımcısı uluslararası bir yatırım bankası olurken, hazine işlemleri altında gerçekleştirilen swap işlemleri dahil elde edilen yurtdışı kaynak tutarının büyüklüğü ise 550 milyon TL seviyesine ulaştı. 

En uzun vadeli İTMK (covered bond) ihraç işlemi

2016 yılında kurdukları konut kredilerine dayalı ipotek teminatlı menkul kıymet (İTMK-covered bond) programı kapsamında yurt içine ve yurt dışına hem Euro hem TL cinsi oldukça başarılı ihraçlar gerçekleştirdiklerini dile getiren VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan,

“Program kapsamında önceki ihraçlarımız genellikle 5 yıl vadeli olurken, söz konusu işlemimiz 8 yıl vadeli olarak gerçekleşti. Böylelikle bu ihraç, şu ana kadar gerçekleştirdiğimiz en uzun vadeli İTMK (covered bond) işlemi oldu. Bu tür uzun vadeli ve uygun maliyetli yeni yurtdışı kaynaklar, bankacılık sektörümüzün yapısal problemlerinden olan ‘vade uyumsuzluğunun’ en aza indirgenmesi noktasında oldukça faydalı olmaktadır. Türkiye’de açık ara en çok İTMK (covered bond) ihracı yapan banka olarak, sektördeki öncü konumumuz söz konusu en uzun vadeli yeni ihraç ile perçinlenmiştir. Bu vesile ile ihraç işlemine ve hazine işlemlerine katılan bankalara teşekkür ediyorum” dedi. 

“Milli ekonomimizin yanındaki güç olmaya devam edeceğiz

Teminatlı yapısı nedeni ile İTMK (covered bond) ihraçlarında oluşan maliyetlerin diğer fonlama kaynaklarına göre oldukça düşük seviyede gerçekleştiğini belirten Özcan, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

”VakıfBank olarak ülkemizde öncüsü olduğumuz İTMK (covered bond) ve diğer yapılandırılmış finansman ürünleri aracılığı ile yurtdışından hem TL hem YP cinsi, uzun vadeli ve uygun maliyetli kaynaklar getirmeye ve bu kaynakları reel ekonomimizin kullanımına sunarak mili ekonomimizin “yanındaki güç” olmaya devam edeceğiz.”

 

VakıfBank Kredi Kartı Borçlularına Yapılandırma Paketi Açıkladı

VakıfBank ve ICBC Turkey’den Bir İlk: Çin ile dış ticarette yerel para cinsinden ödeme imkanı

14.01.2019 – VakıfBank’tan 3 büyük müjde: Yanındaki Güç Paketi

Güçlü Türkiye’nin Lider Bankası VakıfBank, bireysel kredi kartlarına ödeme kolaylığı sağlanması, aksamadaki bireysel ve ticari kredilerin yapılandırılması ile takipteki ticari kredi faizlerinin sıfırlanmasına kadar müjdelerle dolu “Yanındaki Güç Paketi”ni açıkladı.

Türkiye ekonomisindeki dengelenme sürecinde sorumluluk üstlenen VakıfBank, ihtiyaç sahiplerine yönelik müjdelerle dolu “Yanındaki Güç Paketi”ni açıkladı.

Pakette, kredi kartlarına ödeme kolaylığı sağlanmasından, aksamadaki kredilerin ödemesiz dönem ve düşük faiz oranıyla yapılandırılması ve takipteki kredilerin faizlerinin sıfırlanması yer alıyor. Bu atılımıyla VakıfBank, ekonomideki olumlu gidişatın toplumun pek çok kesimine yansımasına aracı oluyor.

Kredi Kartı Borçlularına Müjde: 60 aya varan büyük ödeme kolaylığı

VakıfBank, ‘’Kredi kartı ödeme kolaylığı kampanyası’’ ile kredi kartına da özel bir çözüm sunuyor. VakıfBank bireysel kredi kartı müşterilerine 60 aya varan vadelerle borç yapılandırma imkânı tanıyor. Aylık yüzde 1,10 faiz oranıyla 24 aya; aylık yüzde 1,20 faiz oranıyla da 60 aya kadar vadelerle gerçekleştirebilecektir. Bu kampanyadan VakıfBank bireysel kredi kartı müşterileri, VakıfBank ve diğer bankalardaki Aralık 2018 dönem borçları için faydalanabilecek.

Kredi Borcu Ödemekte Zorlananlara Müjde: 0,98’den başlayan oranlarla yapılandırma

VakıfBank, “Düşük faizli yapılandırma kampanyası” ile müşterilerinin yanındaki güç olmaya devam ediyor. Bu kampanya kapsamında VakıfBank’taki borçları 3 milyon TL’nin altında olup geçtiğimiz yılsonu itibarıyla ödemelerinde 31 gün ve üstü aksama bulunan müşterilerine altı aya varan ödemesiz dönemle yapılandırma imkânı tanıyor.

Bireysel müşteriler borçlarını üç ay ödemesiz dönem ile 36 aya varan vadelerle yapılandırabilirken ticari segmentteki müşteriler ise altı ay ödemesiz olarak 60 aya kadar aylık yüzde 0,98’den başlayan faiz oranlarıyla çözüme kavuşabilecek.

Takipteki Kredi Borçlularına Müjde: Takipteki kredilerin faizi sıfırlanıyor

Türkiye ekonomisine katkıda bulunmak ve ekonominin dinamizmini sağlamak için takipteki borçlarından kurtulmak isteyen bireyler veya ticari işletmeler, VakıfBank ile çözüme kavuşuyor.

VakıfBank, 2018 yılsonundan önce 100 bin TL’nin altındaki kredisi takibe aktarılan müşterilerinin, borçlarını peşin ya da 12 aya kadar taksitle ödemeleri halinde, takibe aktarım sonrası tüm faizlerini sıfırlıyor. VakıfBank müşterileri, 30 Nisan’a kadar başvurmaları halinde bu kampanyadan yararlanabilecek.

 

 

VakıfBank’ın Ekonomiye Desteği 270 Milyar TL’yi Aştı

07.08.2018

VakıfBank’ın nakdi ve gayrinakdi krediler aracılığı ile milli ekonomiye sağladığı destek 270 milyar TL’yi aşarken Banka’nın aktif büyüklüğü yıllık bazda yüzde 29’luk yükselişle 306 milyar TL’ye ulaştı. 2018 yılının ilk yarısında ortalama özkaynak karlılığı yüzde 17,2; ortalama aktif karlılığı ise yüzde 1,5 seviyesinde gerçekleşen VakıfBank, konsolide olmayan finansal sonuçlara göre yılın ilk yarısında 2 milyar 125 milyon TL net kar elde etti.

VakıfBank, konsolide olmayan finansal sonuçlara göre, 2018 yılının ilk yarısında ulaştığı 2 milyar 658 milyon TL brüt karından 533 milyon TL vergi karşılığı ayırarak 2 milyar 125 milyon TL net kar elde etti. “Güçlü Türkiye’nin Lider Bankası” olarak tüm tecrübe, birikim ve kaynaklarını ülke ekonomisinin hizmetine sunan VakıfBank’ın nakdi ve gayrinakdi krediler aracılığı ile milli ekonomiye sağladığı finansman desteği ise 270 milyar TL’nin üzerine çıktı.

Milli ekonomiye artan destek ile 300 milyar TL sınırını aşan aktif büyüklük

VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, Banka’nın 2018 yılı ilk yarı finansal performansına ilişkin yaptığı açıklamada, “Global ekonomide yaşanan dalgalanmalar ve zorlu konjonktüre rağmen elimizi taşın altına koymaya devam ediyoruz. Bunun bir sonucu olarak milli ekonomimize azami ölçüde katkı sağlamayı sürdürüyoruz. İlk defa bu çeyrek, aktif büyüklüğümüz 300 milyar TL sınırını aşarak 306 milyar TL seviyesine ulaştı. Benzer şekilde nakdi kredilerimiz 200 milyar TL’nin üzerine çıkarak 210 milyar TL’ye yükseldi. Nakdi kredilerimizin toplam aktifler içindeki payı, yüzde 64’lük sektör ortalamasının çok üzerinde, yüzde 69 seviyesinde gerçekleşti. Hem yıllık hem de çeyreklik bazda TL ve YP kredilerde sektör ortalamasının üzerinde bir büyümeye imza attık” dedi.

Yılın ilk yarısında 2,5 milyar dolar yurtdışı finansman sağladık

Reel ekonomi ve hane halkının ihtiyaçlarına etkin çözümler üretirken pro-aktif bilanço yönetimi anlayışıyla yurtdışından uzun vade ve uygun maliyetli kaynak getirmeye devam ettiklerini belirten Özcan, “2018 yılının ilk yarısında sendikasyon, seküritizasyon, eurobond, ipotek teminatlı menkul kıymet ihracı gibi işlemler ile toplam 2,5 milyar dolar yurtdışı kaynak sağladık. Küresel sermaye piyasalarında gelişmekte olan ülkelere yönelik artan endişe ve kredi derecelendirme kuruluşlarının gerçeği yansıtmayan tutumlarına rağmen, farklı vade ve para birimlerinde gerçekleştirdiğimiz bu işlemler, muhabir banka ve yatırımcılarımızın VakıfBank’a ve Türk bankacılık sektörüne olan güvenlerini teyit etmiş oldu. Nisan ayında temin ettiğimiz 1,3 milyar dolar tutarındaki sendikasyon kredisinin maliyeti geçen yılın aynı dönemine göre 15 baz puan inerken yenileme oranımız 7 yeni bankanın katılımı ile yüzde 120 seviyesinde gerçekleşti” dedi.

Dijital dönüşüm alanındaki yatırımlarımız devam ediyor

Teknoloji alanında yapılan yatırım ve müşteri odaklı bankacılık anlayışlarının uluslararası finans otoriteleri tarafından takdir edildiğini söyleyen Özcan, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Bankacılık işlemlerini müşterinin ayağına götüren Mobil Saha Satış uygulamamız, saygın kuruluşlar tarafından 7 ayrı ödüle layık görüldü. Uygulamamız, son olarak ABD merkezli The Academy of Interactive & Visual Arts tarafından bu yıl 24’üncüsü düzenlenen Communicator Awards’tan ‘Üstünlük Ödülü’ne (Award of Distinction) layık görüldü.

Bunun yanı sıra dijital dönüşüm alanındaki yatırımlarımıza da hız kesmeden devam ediyoruz. Bankamızda gerçekleşen tüm işlemlerin yüzde 93’ü şube dışı kanallarımızdan gerçekleşiyor. Mobil bankacılık uygulamamızı kullanan müşteri sayısında ise yılın ilk altı ayında yüzde 30’luk bir artış görüldü. Gelecek vizyonumuz adına büyük önem verdiğimiz AR-GE merkezimizin de hayata geçmesiyle sektöre yön veren adımlarımızı güçlendireceğiz.”

VakıfBank’ın konsolide olmayan 30 Haziran 2018 bilançosunun önemli finansal göstergeleri

Vergi Öncesi Kar 2.658,2 milyon TL
Net Kar 2.125,3 milyon TL
Toplam Aktifler 306.045,4 milyon TL
Toplam Nakdi – Gayri Nakdi Krediler 270.290,0 milyon TL
Nakdi Krediler 210.101,4 milyon TL
Gayri Nakdi Krediler 60.188,6 milyon TL
Toplam Mevduat 170.416,6 milyon TL
Özkaynaklar 26.087,4 milyon TL
Alınan Krediler 38.171,2 milyon TL

 

Vakıfbank VAKBN Hisse Analiz ve Yorumları

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz Genel kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!