Sozialen Medien

#Meme Kanser Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Meme Kanser Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Meme Kanser Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Meme Kanser Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Meme kanseri, göğüs hücrelerinde mutasyon adı verilen değişiklikler sonucunda ortaya çıkan bir çeşit kanser hastalığıdır. Mutasyon, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünmesine ve çoğalmasına izin vermektedir. Tipik olarak kanser memenin lobüllerinde veya kanallarında meydana gelir. Lobüller süt üreten bezlerdir ve kanllar sütü bezlerden meme ucuna geitren yollardır. Kanser aynı zamanda yağ dokusunda veya ğögsün lifli bağ dokusunda da ortaya çıkabilir. 

Meme Kanser Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Durmuş Kurt, meme kanserinin en sık olarak kadınlarda görülen invaziv türler arasında yer aldığını ve akciğer kanserinden sonra kadınlarda kanser hastalığında önde gelen ikinci neden olduğunu belirtmektedir. Kontrolsüz kanser hücrelerinin genellikle diğer sağlıklı göğüs dokusuna da istila ettiğini hatırlatan doktor Kurt,  bu istilanın sonucunda kanser hücrelerinin kol altlarındaki lenf düğümlerine kadar ulaşabildiğini söylemektedir. Lenf düğümleri, kanser hücrelerinin vücudun diğer bölgelerine hareket etmesine yardımcı olan birincil nedendir. 


Meme Kanseri Belirtileri

Meme Kanser Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Meme kanseri erken evrelerinde herhangi bir belirti göstermeyebilir diyen Op. Dr. Mehmet Durmuş Kurt, çoğu durumda bir tümör hissedilemeyecek kadar küçük olabilir ancak mamografi cihazında görülebileceğini söylemektedir. Öte yandan göğüs bölgesinde daha önce olmayan bir yumru hissedilebiliyorsa bu meme kanseri belirtisi olabileceği gibi tüm topaklar kanser değildir. Her meme kanseri tipinin çeşitli semptomlarla ortaya çıkabileceğini hatırlatan doktor Kurt, en yayagın görülen meme kanseri belirtilerinin;

  • Meme bölgesinde ve çevre dokuda yumru veya kalınlaşma,
  • Meme ağrısı,
  • Göğüs bölgesinde kızarıklıklar,
  • Göğüsün bir kısmında veya tamamında şişkinlik,
  • Anne sütünden başka meme akıntısı,
  • Meme ucundan kanlı akıntı,
  • Meme veya göğüsdeki cildin soyulması,
  • Göğüs şeklinde veya boyutunda ani değişiklikler,
  • Göğüsteki cildin görünümündeki değişiklikleri
  • Kol altında şişlik veya yumru hissi

Yukarıda belirtilerden herhangi bir semptoma sahip olmaznız, mutlaka meme kanseriniz olduğu anlamına gelmez. Örneğin, göğüsteki ağrı veya şişkinliğe iyi huylu bir kist neden olabilir. Yine de, göğsünüzde belirtilen herhangi bir semptom varsa, daha fazla muayene ve test için doktorunuzu görmelisiniz. Öte yandan meme kanseri görülen bireylerde evreleme çalışmaları:

  • Evre 0: Duktal karsinom in situ (DCIS) olarak bilinen hücreler kanallar içinde sınırlıdır ve çevre dokuları istila etmemiştir.
  • Aşama 1: Bu aşamada, tümör 2 cm’ye (cm) kadar ölçüm yapar. Herhangi bir lenf nodunu etkilememiştir veya lenf nodlarında küçük kanser hücreleri grupları vardır.
  • Aşama 2: Tümör 2 cm çapındadır ve yakındaki düğümlere yayılmaya başlanmıştır veya 2-5 cm çapındadır ve lenf düğümlerine yayılmamıştır.
  • Aşama 3: Tümör 5 cm’ye kadardır ve birkaç lenf noduna yayılmıştır veya tümör 5 cm’den büyüktür ve birkaç lenf noduna yayılmıştır.
  • Evre 4: Kanser uzak organlara, çoğunlukla kemiklere, karaciğere, beyine veya akciğerlere yayılmıştır.

Meme Kanseri Tedavisi

Meme Kanser Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Meme kanseri tedavisi, hastalığın aşaması, ne kadar istila ettiği, tümörün ne kadar büyük olduğuna göre farklılık göstermektedir. İlk etapta kanserin evresinin ve derecesinin (büyümenin ve yayılmanın olasılığı) belirleneceğinizi hatırlatan Op. Dr. Mehmet Durmuş Kurt, bundan sonra tedavi seçeneklerinin belirleneceğini söylemektedir. Genellikle birçok hasta kemoterapi, hedefe yönelik tedavi, radyasyon veya hormon tedavisi gibi ek tedavilere ihtiyaç duymaktadır. 

Meme Kanseri Ameliyatı

Meme kanserini gidermek için çeşitli ameliyat türleri kullanılabilir, bunlar arasında: 

  • LUMPEKTOMİ: Bu prosedür, tümörü ve çevresindeki dokuyu temizleyerek memenin geri kalanını olduğu gibi bırakır.
  • Mastektomi: Bu prosedürde, bir cerrah tüm memeyi çıkarır.Çift mastektomide her iki göğüs çıkarılır.
  • Sentinel düğüm biyopsisi: Bu ameliyat, tümörden drenaj alan lenf düğümlerinden birkaçını çıkarır. Bu lenf düğümleri test edilecektir. Kanserleri yoksa, daha fazla lenf nodunu çıkarmak için ek cerrahiye ihtiyacınız olmayabilir.
  • Aksiller lenf nodu diseksiyonu: Nöbetçi düğüm biyopsisi sırasında çıkarılan lenf düğümleri kanser hücreleri içeriyorsa, doktorunuz ek lenf düğümlerini çıkarabilir.
  • Kontralateral profilaktik mastektomi: Her ne kadar meme kanseri sadece bir memede mevcut olsa da, bazı kadınlar kontralateral profilaktik mastektomi yaptırmayı tercih eder. Bu ameliyat, meme kanserinizi tekrar geliştirme riskinizi azaltmak için sağlıklı memenizi ortadan kaldırır.

Meme Kanseri Radyasyon Tedavisi

Radyasyon tedavisi ile kanser hücrelerini hedeflemek ve öldürmek için yüksek güçlü radyasyon ışınları kullanılır. Çoğu radyasyon tedavisi harici ışın radyasyonu kullanır. Bu teknik, vücudun dışında büyük bir makine kullanır.


Meme Kanseri Kemoterapi Tedavisi

Kemoterapi , kanser hücrelerini yok etmek için kullanılan bir ilaç tedavisidir. Bazı insanlar kendi başlarına kemoterapi alabilirler, ancak bu tip tedavi genellikle diğer tedavilerle birlikte, özellikle ameliyatla birlikte kullanılır. Genellikle ameliyettan önce birçok hastada „umut tedavisi“ olarak kullanılan bu yöntem, tümörün küçülmesi ve daha sonra ameliyatla temizlenmesi için tercih edilmektedir. 


Meme Kanseri Hormon Tedavisi

Meme kanseri tipiniz hormonlara duyarlıysa, bu tedavi yöntemi uygulanabilmektedir. Östrojen ve progesteron, iki kadın hormonu, meme kanseri tümörlerinin büyümesini uyarabilir. Hormon tedavisi, vücudunuzun bu hormonları üretmesini engelleyerek veya kanser hücrelerindeki hormon reseptörlerini bloke ederek çalışır. Bu eylem, kanserin büyümesini yavaşlatmaya ve muhtemelen durdurmaya yardımcı olabilir.

Neoldu.com

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!