Allgemeines

#Mide Fıtığı Nedir? Mide Fıtığının Belirtileri ve Tedavisi

Mide Fıtığı Nedir? Mide Fıtığının Belirtileri ve Tedavisi

Mide Fıtığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Midenin üst tarafındaki kasların erimesi sonucunda midenin yemek borusuna doğru sarkması mide fıtığı olarak adlandırılmaktadır. Midenin üst tarafındaki kasların zayıf ve genişlemeye müsait bir yapıda olması çeşitli tetikleyici unsurlar ile mide fıtığına neden olmaktadır. Midenin bir bölümü zayıflayan ve genişleyen kaslardan yukarı doğru hareket ederek göğüs kafesine fıtıklaşır. Mide fıtığı genellikle 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen bir durumdur. Ancak çeşitli faktörlere bağlı olarak genç yaştaki bireylerde de görülmesi söz konusu olabilir. Mide fıtığı hayati tehlike taşıyan ve günlük yaşamı büyük oranda kısıtlayan bir hastalık olmamakla birlikte bazı kişilerde orta ve ileri dereceli reflüye neden olabilir. Bu içeriğimizde mide fıtığı hakkında tüm merak edilenleri cevaplayacağız.

Mide Fıtığı Belirtileri;

  • Göğüs kemiğinin arkasında yanma ve ekşime hissi 
  • Ağıza acı su ve yemek atıklarının gelmesi
  • Dişlerde meydana gelen tahribat 
  • Ses kısılması
  • Tedavi edilemeyen boğaz enfeksiyonları 
  • Uzun süreli öksürük
  • Astım 
  • Ses tellerinde görülen polip veya nodül
  • Uykuda gelen öksürük 
  • Uykuda solunum güçlüğü
  • Tekrarlayan zatürre

mide-fitigi-hakkinda-bilinmesi-gerekenler.jpg

Tüm reflü hastalarında mide fıtığına rastlanmamakla birlikte reflü hastalarının yaklaşık @’ında mide fıtığına görülmektedir. Mide fıtığında şikayetleri arttıran ve günlük hayatı kısıtlayacak derecede olmasına neden olan en önemli faktör reflüdür. Reflünün yanı sıra mide fıtığının büyüklüğü de şikayetlerin artmasında etkili bir faktördür. Mide fıtığının büyük olması veya mide fıtığının reflüye neden olması gibi durumlarda doktorunuz uygun gördüyse yapılan inceleme ve tetkikler sonucunda cerrahi müdahale ile kesin bir çözüm sağlanabilir. Mide fıtığına cerrahi işlem uygulanıp uygulanmaması mide fıtığının büyüklüğü, reflünün derecesi ve yapılan tetkikler sonucunda belirlenir.


Mide Fıtığı Çeşitleri Nelerdir?

1. Kayma tipi Mide Fıtığı (Sliding Hernia)

Genellikle reflü ile bağlantılı olan kayma tipi mide fıtığı, en çok görülen mide fıtığı çeşitidir. Kayma tipi mide fıtığı, midenin yemek borusuyla birlikte göğüs boşluğuna kayması durumudur.

2. Paraösefagal Mide Fıtığı

Kadınlarda daha çok görülen paraösefagal mide fıtığı, genel olarak bakıldığında kayma tipi mide fıtığına oranla daha az görülmektedir. Tedavi edilmemesi durumunda mide göğüs boşluğu içine fıtıklaşmaktadır. Yaşamsal risk taşıyan paraösefagal mide fıtığı, mutlaka ameliyat ile tedavi edilmesi gerekmektedir.

mide-fitigi-cesitleri-nelerdir.jpg


Mide Fıtığı Neden Olur?

Mide fıtığı çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelebilir. Genellikle 55-60 yaş üzerindeki bireylerde görülen mide fıtığı, aynı zamanda reflü şikayeti olan kişilerin yaklaşık @’ında görülmektedir. Gebelikten ağır yük kaldırmaya kadar birçok faktörün etkili olduğu mide fıtığının oluşumunda kişiden kişiye değişiklikler gözlemlenebilir. Mide fıtığının oluşumunda genetik faktörlerden söz etmenin mümkün olduğunu belirtebiliriz. Mide fıtığının oluşumundaki en etkili unsur karın içinde oluşan basınçtır. Ancak karın içindeki basıncın artmasına neden olan birçok unsur bulunmaktadır. Karın içindeki basıncın artmasına neden olan unsurları sıralamak gerekirse; mide bulantısı, kusma, bağırsakların aşırı hareketli olması, uzun süreli öksürük, stres, ağır yük kaldırma, aşırı kilo ve gebelik olarak sıralanabilir.

mide-fitigi-neden-olur.jpg

Mide fıtığının oluşmasında etkili rol oynayan unsurlar mide fıtığında sıkışma ataklarını tetiklediği gibi fıtığın büyümesinde de etkili bir rol oynamaktadır. Mide fıtığının oluşmasında etkili olan kilo oranı aynı zamanda karın içindeki yağlanma mideyi iterek fıtıklaşmayı kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle mide fıtığının oluşmasını kolaylaştıran başlıca faktörün kilo fazlalığı olduğunu söyleyebiliriz. Mide fıtığına neden olan durumlardan bir diğeri ise hamilelik ve doğumdur. Doğumda ıkınmanın verdiği etki ile mide fıtığı oluşması söz konusu olabilir. Aynı zamanda sık sık kabız olan kişilerde mide fıtığı oluşma riski oldukça yüksektir. Kısacası karın içi basıncı arttıran her türlü durum, mide fıtığı oluşumunu tetiklemektedir.


Mide Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Mide fıtığı genellikle belirti vermezken; öne eğilme ve yatma gibi pozisyonlarda midenin içeriği yemek borusuna kaçarak göğüs kemiği arkasında yanma ve ekşime hissine sebebiyet verebilir. Mide fıtığı belirtileri kişiden kişiye farklı şekillerde meydana gelse de mide fıtığının türüne göre de değişkenlik göstermektedir. Mide fıtığının boyutu ve türü belirtilerin değişkenlik göstermesinde etkili bir rol oynamaktadır. Genellikle küçük boy fıtıklar belirgin şekilde belirti vermezken orta ve yüksek dereceli fıtıklarda göğüs kemiğinin arka kısmında yanma, ekşime, aniden ağza gıda atıklarının gelmesi, boğaza doğru ilerleyen ağrı ve geceleri yoğunlaşan öksürük başlıca belirtilerdendir. Kayma tipi mide fıtığının yanı sıra paraösefagal tip mide fıtıklarında yutkunma zorluğu ve yemek yedikten sonra yoğunlaşan doygunluk hissi gibi belirtiler gözlemlenir. Bazı paraösefagal mide fıtıklarında ise mide kanaması ve kahve telvesi kıvamına benzer şekilde kan kusma söz konusu olabilir. Bu tip mide fıtıklarının mutlaka ameliyat edilmesi gerekir.

mide-fitigi-belirtileri-nelerdir.jpg


Mide Fıtığı Tedavisi

Mide fıtığını tamamen ortadan kaldıran bir ilaç tedavisinin varlığından söz edemeyiz. Genellikle reflü ve gastrit tedavilerinde olduğu gibi hastanın düzenli bir diyet uygulayarak yediklerine dikkat etmesi başlıca tedavi yöntemlerindendir. Hastaların beslenme alışkanlıklarını değiştirmelerinin yanı sıra gece yatarken baş ve gövdelerinin üst kısımlarını üstte tutmaları başlıca önerilerdendir. Bu sayede geceleri yoğunlaşan öksürük, ağza aniden gelen acı su ve yemek artıklarının önüne gecilmesi amaçlanır. Mide fıtığı olan kişilerin çikolata, tereyağı, kahve, asitli içecekler ve sigaradan kaçınmaları önerilmektedir. Midede gaz oluşturabilecek yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi mide basıncını arttırarak mide fıtığı belirtilerinizin artmasına neden olacaktır. Mide fıtığı tedavisinin çeşitli doktor önerilerine dayanmaktadır. Bu doktor önerilerinden bazılarını sıralamak gerekirse; yatmadan 3-4 saat önce yemek yemekten kaçınmak, aşırı yağlı gıdaların tüketiminden kaçınmak, kahve ve çay tüketimini kısıtlamak, sigara kullanımından kaçınmak, sık sık ve az az yemek yemek gibi önlemler olduğunu söyleyebiliriz.

mide-fitigi-tedavisi.jpg


Mide Fıtığı Ameliyatı

Mide fıtığında ameliyat ile tedaviye karar verilmesi için öncelikle fıtığın boyutu, neden olduğu şikayetler ve meydana getirdiği hasarlar incelenir. Tüm bu inceleme ve tetkikler sonucunda doktorun uygun görmesi durumunda ameliyata karar verilir. Mide fıtığını tamamen ortadan kaldırak kesin çözüm yolu ameliyattır. Mide fıtığının boyutu göz önünde bulunudurularak ileri dereceli olup olmadığı ve diyafram üzerindeki yırtığın büyüklüğü incelenir. Buna göre son çare olarak ameliyat ile tedavi yöntemine başvurulur. Yemek borusunda tahribat, mide girişindeki kasın fonsiyonunu kaybetmesi ve fıtık nedeniyle hastada boğulma tehlikesi söz konusu ise cerrahi müdahale uygulanır. Mide fıtığı ameliyatı ile midenin taşan bölümü yerine çekilir ve yeniden taşmasını engelleyecek önlemler alınır. Genellikle laparoskopik ameliyatın tercih edilmesi büyük bir kesi yapılmasını önler. Laparoskopik ameliyat ile hastada oldukça küçük bir delik açılarak işlem tamamlanır. 

mide-fitigi-ameliyati.jpg

Önerilen İçerik;

 Mide Kanserinin Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri!

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

NeOldu.com

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!