Sozialen Medien

#Bebeklerde Ay Ay Uyku Saatleri

Bebeklerde Ay Ay Uyku Saatleri

Ebeveynlerin en çok sorduğu sorulardan biri de bebeklerin uyku düzenlerini nasıl sağlayacaklarıdır. Ebeveynler sürekli olarak bebeklerinin kaç saat ve günün hangi saatlerinde uyuması gerektiği konusunda tereddüt yaşarlar. Bu nedenle ebeveynlerin ortak sıkıntılarının başında bebeklerinin uyku düzeninin geldiğini söyleyebiliriz.

Bebekler uyutulurken “uyusunda büyüsün” ninnisi boşuna söylenmemiştir. Yenidoğan bebekler gelişimlerinin büyük çoğunluğunu uykularında tamamlamaktadırlar. Büyüme hormonunun uyku sırasında salgılanması bebeklerin büyümesini sağladığı gibi dinlenmesini ve yeniden enerji toplamasına da yardımcı olmaktadır.

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki bebeklerin uyuma alışkanlıkları birbirinden farklıdır. Bazı bebekler gerek genetik özelliklerinden dolayı gerekse ebeveynlerinin alıştırdığı çevresel faktörler nedeniyle sessiz ortamda uyumaya alışıkken bazıları ise uyku sırasında çevreden gelen seslere tepki vermezler.


bebeklerin-uyku-duzeni.jpg

Özellikle ilk bebek olması dolayısıyla acemilik çeken ebeveynler, bebeklerine uyku alışkanlığı kazandırana kadar oldukça zorlanırlar. Bebeğin uykuya dalmasının yanı sıra geceleri farklı nedenlerden dolayı sürekli uyanırlar. Bu nedenle olsa gerek yeni bebekleri olan anne ve babalar için uykusuz günlerin başlangıcı olduğu belirtilir.

Her bebeğin uyku şekli ve düzeni birbirinden farklıdır. Bu nedenle öncelikle bebeğinizi diğer bebeklerle kıyaslamaktan kaçınmalısınız. Bebeğinizin ilk aylarda gece ve gündüz uykusu eşittir. İlerleyen aylarda ise gece uykusunun daha uzun sürdüğünü ve bebeğinizin gündüz uyanık kalma süresinin arttığını görebilirsiniz.


Bebeklerin Aylara Göre Uyku Saati

bebeklerin-aylik-uyku-tablosu-001.jpg


Aylara Göre Uyku Düzeni ve Uyku Saatleri

bebeklerde-ilk-ay-uyku-duzeni.jpg

0 – 1 Ay

Bebeklerde ilk 1 ay yenidoğan olarak adlandırılmaktadır. İlk 1 aylık süreçte bebekler günün büyük çoğunluğunu uyuyarak geçirirler. Günün 16-17 saattini uykuda geçiren bebekler, 1 ay boyunca yalnızca beslenir ve uyurlar. Bebeklerde gaz problemi 3. haftadan sonra başlar.  Bu nedenle ilk 3 hafta boyunca genellikle acıktıkları için ağlarlar. Aynı zamanda ilk ay bebeğinizi sık sık emzirmeniz önerilmektedir.

3 hafta sonunda gaz problemleri yavaş yavaş kendini göstermeye başlar. Bu dönemde annenin gözlemi oldukça önemlidir. Bebeğinizin ağlama şeklinden çıkardıkları seslere kadar detaylı bir gözlem sonrasında uyumama sebebinin ne olduğunu daha rahatça anlayabilirsiniz.

Bebekler ilk 1 aylık süreçte henüz gece ve gündüzü ayırt edemezler. 2. hafta itibarıyla bu konuda bebeğinizin farkındalık kazanmasını sağlayabilirsiniz. Gündüzleri bebeğiniz ile daha aktif olarak ilgilenirken geceleri daha sakin geçirmeniz, bebeğinizin gece ve gündüzü ayırt etmesinde önemli bir etken olacaktır.


bebeklerde-geceleri-gaz-sancisi.jpg

1 – 4 Ay

3. haftadan sonra başlayan gaz sancıları 4. aya kadar devam eder. Bu süreçte bebeğiniz beslenme ihtiyacının yanı sıra gaz sancısı nedeniyle de sık sık huzursuzlanabilir. Bu dönemde bebeğinizi 3 saat aralıklarla emzirmeniz önerilmektedir. Ancak unutmayınız ki gaz sancılarının hakim olduğu bu dönemlerde bebeğinizin uyku düzenini sağlamanız oldukça zor olacaktır.

Bebeğiniz geceleri beslenme ihtiyacı nedeniyle uyandıktan sonra yeniden uykuya dalar. Ancak 3. haftadan sonra başlayan gaz problemi geceleri beslenme sonrasında uyku düzeninin bozulmasında etkili bir rol oynamaktadır. Bebeğinizi her ağladığında emzirmek, ayağınızda sallamak ve kucakta gezdirmek gibi doğru bilinen yanlışları yapmaktan kaçınmanızı öneririz.

Bu süreç bebeğinizin kendi kendine uyumayı öğrenmesi için ideal bir dönemdir. Bebekler mızmızlanarak, kulağını çekiştirerek veya gözlerini ovalayarak size uykusunun geldiğini bildiren bebeğinizi yatağına yatırınız ve onunla sakin bir ses tonuyla konuşunuz. Bu sırada bebeğinizin saçını okşayarak, sırtını sıvazlayarak veya hafif bir müzik açarak uykuya dalmasını sağlayabilirsiniz.

Bu dönemde bebeğinizin günlük uyku saati 17’den 15’e düşebilir. Ancak bu saat sınırı her bebek için aynı olmayabilir. Bu nedenle bebeğiniz hala günün 16-17 saati uyuyorsa bu durum normal karşılanabilir.


bebeklerde-6-9-ay-uykusu.jpg

4 – 6 Ay

Gaz sancılarının yavaş yavaş ortadan kalktığı bu dönemde bebeğinizin artık kendi kendine uyumayı öğrenmiş olması gerekmektedir. Aksi halde bir durum söz konusu ise bu dönemde vakit kaybetmeden bebeğinizin kendi kendine uyuması için alıştırmalara başlamalısınız.

Bu dönemde sizin yaklaşımınız oldukça önemlidir. Bebeğiniz artık günün 14-15 saatini uykuda geçirirler ve geceleri 6 saat boyunca aralıksız uyuyabilirler. Bu süreçte bebeğinizin yatakta dönmesi, hareket etmesi ve hafif mırıldanmaları karşısında kesinlikle uyandırmayınız. Bu sırada bebeğiniz uykuya devam eder. Ancak uykusunun hassas olduğu bu hareketlenmeler sırasında daha sessiz olmaya özen göstermelisiniz.

Bu süreç içinde bebeğinizi erken yatırıp erkenden kaldırmalısınız. Bebeğinizi geç yatırıp geç kalkmasını sağlamanız gece ve gündüz ayırımını yapmasını zorlaştıracaktır. Bu nedenle mutlaka erken yatırıp erken uyanmasını sağlamalısınız.

Bebeğinizin uyku saati geldiğinde ışığı kapatmalı, pijamasını giydirmeli ve onunla sakin bir ses tonu ile konuşabilirsiniz. Böylece uykuya daha kolay dalmasına yardımcı olursunuz.


6-ay-sonrasinda-bebek-uykusu.jpg

 6 – 9 ay

6 aydan sonra bebeğinizin gece ve gündüz uyku saatleri yavaş yavaş değişkenlik göstermeye başlar. Günün 14 saatini uykuda geçirirken geceleri 7 saat boyunca aralıksız uyuyabilirler. Gece uykusunun yanı sıra sabah ve öğleden sonra olmak üzere günde iki kez kısa süreli olarak uyumasını sağlamalısınız. Böylece bebeğinizin uyku düzenini sağlayabilirsiniz.

Bu dönemde bebeğiniz emeklemeye başlar ve artık daha hareketlidir. Bu hareketlilik uyku sırasında uykusunun kolayca dağılmasına neden olabileceği gibi uykuya dalmasını da zorlaştırabilir. Bu dönemde de bir önceki dönemler için önerdiğimiz taktikleri uygulayabilirsiniz. Bebeğinizin uyku vakti geldiğinde perdeleri çekip pijamalarını giyedirmeniz uykuya hazırlık aşamasında oldukça etkili olacaktır.

Bu süreçte bebeğinizin düzeninin bozulmamasına özen göstermelisiniz. Aynı zamanda uyku saatlerini kaçırmanız gece uykusunun ertelenmesine ve bebeğinizin bu düzen değişikliği nedeniyle huzursuzlanmasına neden olabilir.


1-yasinda-uyku-aliskanligi-kazandirma-001.jpg

9 – 12 Ay

Bu dönemde uyku düzeninin korunmasında sizin kararlığınızın ve dikkatinizin büyük önem taşıdığını söyleyebiliriz. Yavaş yavaş yürümeye başlayan bebeğiniz uykuya karşı daha dirençli olacaklardır. Bebeğinizin uyumamak için daha çok hareketlenmesi ve yatağından kalkıp başka odalara gitmesi durumunda sizin kararlı duruşunuz bebeğinizin bir süre sonra bu inattan vazgeçmesini sağlayacaktır.

Bu dönemde bebeğiniz günün 12-13 saatini uykuda geçireceklerdir. 12 saatlik uyku bebeğiniz için yeterli olcaktır. Gün içinde ise öğleden sonra 2 saatlik bir uyku süreci bebeğinizin uyku düzeni için oldukça önemlidir. Bu dönemde kuşluk uykusunu (öğleden önceki uyku) kaldırarak bebeğinizin öğleden sonra 2 saat uyumasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra kuşluk uykusunu kısa tutup bu süreyi öğleden sonraki uyku süresinden düşebilirsiniz.


1-yasinda-sonra-uyku-duzeni.jpg

12 – 18 Ay

Bu dönemde bebeğiniz için uyku düzeni yavaş yavaş oluşmaktadır. Bebeğiniz uyku ihtiyacının büyük bir çoğunluğunu geceleri karşılarken gündüzleri iki saatlik uyku onlar için yeterli olacaktır. 1 yaş sonrasında günde iki kere olan gündüz uykusunu günde 1 kereye düşürmenizi öneririz.


18 – 24 Ay

2 yaşına gelen bebeğiniz geceleri 10 – 12 saat uyurken gündüzleri yalnızca bir kere uyuması yeterli olacaktır. Gündüz uykusunun maksimum 2 saat olması bebeğiniz için yeterli olacaktır.

UYARI !

Haberimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz.   

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!