Technologie

#Gigabyte B550 Aorus Master Anakart İncelemesi

Gigabyte B550 Aorus Master Anakart İncelemesi

AMD B550 çipsetine sahip Gigabyte B550 Aorus Master anakartını yakından inceledik.

AMD B550 çipsetini 2020 yılının Haziran ayında duyurmuştu. B550 için AMD’nin fiyat/performans çipseti diyebiliriz. İşlemciden gelen PCI-Express 4.0 desteği anakart üzerindeki PCI-Express yuvalarında ve M.2 yuvalarında hala mevcut. Yani üçüncü nesil AMD Ryzen işlemciye sahipseniz, buradaki yuvalarda PCI Express 4.0 hızlarından faydalanabiliyorsunuz.

Ancak B550 çipseti işlemciye PCI Express 4.0 x4 hattıyla değil, 3.0 x4 hattıyla bağlanıyor. Bu yüzden çipsetle işlemci arasında daha düşük bir toplam bant genişliği mevcut. Bu aslında o kadar da büyük bir kısıtlama değil. Çünkü bilgisayara taktığınız SATA ve USB cihazların bu bant genişliği tamamen kullanması zaten zor.

AMD B550’de daha az SATA yuvası ve daha az daha USB yuvası bulunuyor ve çipsetten gelen PCI-Express yuvaları da 3.0 sürümünü kullanıyor. Bunlar B550’nin kendi kısıtlamaları, ancak asıl kısıtlamalar çipsetten çok anakart üreticisinin fiyat segmentinde ortaya çıkıyor. B550 anakartların hem uygun fiyatlı, hem de premium özellikli olanları var.

Bu noktada Aorus Master B550 modelinin Gigabyte’ın üst seviye özelliklerle donatılmış Premium bir modeli olduğunu söyleyebiliriz. 3000 TL civarı piyasa fiyatı düşünüldüğünde aslında B550 çipsetinin uygun fiyat avantajı pek kalmıyor. Hatta daha uyguna X570 çipsetli anakartlar bulmak da mümkün. Ancak B550 Aorus Master size 16 fazlı kaliteli VRM üniteleri, Wi-Fi 6, alc1220-vb ses kartı gibi diğer bütçe odaklı x570 anakartlarda olmayan özellikleri sunuyor.

İşlemci, ekran kartı ve bellek desteği noktasında B550’nin X570 ile bir farkı yok. Hatta çipset PCI-Express 4.0 kullanmadığından soğutucu üzerindeki fan sesinden kurtulduğunuz için kimine avantajlı bile gelebilir.

AMD 2020 sonu, 2021 başı gibi çıkarmayı planladığı 3. nesil Zen mimarisine sahip işlemcileri B550 anakartlarla kullanabileceğimizi belirtiyor. Eski işlemciler konusunda ise B550 sadece Ryzen 3000 serisi veya daha yeni işlemcilerle çalışabilecek şekilde tasarlanmış.

Görünüş Ve Tasarım

Anakart görünüş olarak Premium hissini koruyor. Belki gövdesinin büyük kısmını kaplayan bir kalkana sahip değil, ancak 24 pinlik anakart güç girişine, bellek yuvalarına ve PCI-Express yuvalarına bakarsanız hepsinin metal desteklere sahip olduğunu göreceksiniz. Arka giriş/çıkış yuvası üzerinde metal bir koruyucu bulunuyor ve buradaki Aorus yazısında RGB aydınlatması var. Bu ledler aynı zamanda VRM soğutucunu da alttan aydınlatarak anakartın görüntüsüne hoş bir hava katıyor. Buradaki plastik, ses devrelerini tamamen kapatarak anakartın solu boyunca aşağı doğru devam ediyor.

Anakartın arkasını çevirdiğimizde burada bir de metal arka plaka görüyoruz. Bu plaka ağır hava soğutucuları kullandığınızda anakartın bükülmesinin önüne geçiyor ve yapısal bütünlüğünün korunmasına yardımcı oluyor.

Anakart Bileşenleri

Gigabyte bu anakart üzerinde 3 tane fiziksel x16 PCI-Express yuvası koymuş. Metal korumaya sahip ilk yuva PCI-Express 4.0 x16 modunda çalışıyor ve doğrudan işlemciye bağlı. Alttaki siyah iki yuva ise 3.0 x4 hızlarında çalışıyor ve çipsete bağlı. Dolayısıyla buraya takıp verim alabileceğiniz donanımlar daha çok ses kartı ya da capture kartı gibi cihazlar.

Gigabyte bu anakarta 3 tane de M.2 yuva koymuş ve her yuva doğrudan işlemciye bağlı olduğu için 4.0 x4 hızlarında çalışabiliyor. Her birinde kalın alüminyum bloktan oluşan soğutucuların kullanıldığını görmek güzel. Özellikle de PCI-Express 4.0 SSD’lerin daha çok ısındığını düşünürsek bu soğutma gayet yerinde olmuş.

Aynı şekilde çipset soğutucu da yine oldukça yeterli boyutta. Ortalama bir kasa içi hava sirkülasyonunuz varsa SSD ve çipset sıcaklıklarının sorun olmayacağını söyleyebiliriz.

6 adet SATA yuvası ortalama bir kullanıcı için fazlasıyla yeterli. Zaten çoğu kullanıcı anakart üzerindeki 3 tane M.2 yuvanın da tamamını kullanmayacaktır. SATA yuvalarının 90 derece açılı olması bir başka hoş ayrıntı. Burada en alttaki PCI-Express x16 yuvası SATA 3, 4 ve 5 yuvalarıyla bant genişliğini paylaşıyor. Eğer bu yuvalara bir SATA SSD takarsanız, en alttaki PCI-Express yuvanın hızı x2’ye düşürülüyor.

İşlemci VRM ünitelerinin üzerinde ısı borulu ve alüminyum kanatçıklı L şeklinde bir soğutucu mevcut. Gigabyte bu soğutucunun altında yüksek ısı iletimli termal pad kullanmış.

Ağ bağlantısı için Realtek’in 2.5Gigabit ethernet kontrolcüsü kullanılmış. Ağınızdaki diğer cihazlar da 2.5Gigabit ise 250MB/sn’ye yakın yerel ağ transfer hızlarına ulaşabiliyorsunuz. Kablosuz ağ olarak Intel AX200 kontrolcüsü mevcut ve kutuya klasik Wi-Fi anteni de eklenmiş. Bu kontrolcü aynı zamanda Bluetooth 5.0 da destekliyor.

Anakartta toplamda 8 tane 4 pinli fan çıkışı olması güzel. Kasa fanlarına, işlemci soğutucusu fanlarına ve işlemci soğutucu pompasına yetecek sayıda. 2 adet adreslenebilir RGB ve 2 adet normal RGB olmak üzere toplam 4 RGB yuvası da bu anakartta unutulmamış.

Anakart üzerinde USB 3.2 gen2 yuvasının olmaması bir eksiklik. Bazı güncel kasalar bu bağlantıyla geliyor ve anakartta bu yuva olmadığı için kasa önündeki yüksek hızlı USB-C yuvanızı kullanamazsınız. Yüksek hızlı USB 3.2 gen 2 yuvalara kasanın arkasında yer verilmiş.

Kasa üzerinde ayrıca 2 adet sıcaklık sensörü pini, 2 adet USB 2.0 pini ve Thunderbolt bağlantı pini olduğunu da belirtelim.

Arka Panel Giriş/Çıkış Yuvaları

Arka panele hazır takılı giriş/çıkış yuvası kalkanı var. Yine üst seviye anakartlarda genellikle gördüğümüz bir özellik.

Bu anakarta klavye, fare, kulaklık, yazıcı, kamera gibi aygıtlarınızı bağlamanız için bolca USB 2.0 yuvası konulmuş. Toplam 6 adet USB 2.0 yuvası mevcut. Hafıza kartı okuyucu, harici disk gibi daha çok bant genişliği isteyen cihazlarınız için de 5 adet USB 3.2 gen 2 yuva var. Buna ek olarak bir de USB 3.2 gen2 tip C yuva görüyoruz. 10 adet tip A, 1 adet tip c yuva ortalama kullanıcı için fazlasıyla yeterli bir sayı.

Wi-Fi anten bağlantı noktalarını ve 2.5Gigabit ethernet yuvasını da arka tarafta görebilirsiniz. Gigabyte, AMD Apu kullanıcılarını da düşünüp arka tarafa bir de HDMI 2.0 yuvası koymuş. Eğer içinde Radeon grafik işlem birimi içeren AMD Apu kullanırsanız, bu yuvadan 4k/60p’ye kadar görüntü alabiliyorsunuz.

QFlash Ve Ses Çıkışları

Anakartın arkasında dikkati çeken bir unsur da şüphesiz Q Flash tuşu olmuştur. Qflash, BIOS’unuzu işlemci, bellek veya ekran kartı takmadan da güncellemenizi sağlayan bir özellik. En son sürüm BIOS dosyasını indirip bir Flash diske kopyalayıp adını “gigabyte.bin” yapıyorsunuz ve bilgisayarı çalıştırıp bu tuşa bastığınızda BIOS otomatik güncelleniyor.

En alttaki ses yuvalarına baktığımızda analog yuvalarla 7.1 hoparlör desteği görmekteyiz. Ek olarak dijital SPDIF ses yuvası tercih etmek isteyenlere bu seçenek de sunulmuş. Ses demişken bu anakartta Gigabyte’ın ALC1220’yi baz alan 1220-VB ses kartı kullanılıyor. Bu ses kartı standart ALC1220’ye göre sinyal/gürültü oranı iyileştirilmiş bir versiyon.

VRM ünitelerine gelirsek, öncelikle işlemciye güç 8+4 pinlik bir EPS güç girişiyle sağlanıyor. 4 pinli yuva opsiyonel, hız aşırtma gibi durumlarda işlemciye giden gücün yetmemesi durumunda takılabilir. Bu anakart 1000 Amper sağlayabilen, 16 fazlı Infineon marka XPDE132G5C voltaj kontrolcüye sahip. Güç fazları 70 amperlik International Rectifier modeli. Bu da üst seviye 3. nesil Ryzen işlemciler için bile yeterli bir sistem.

Sonuç değerlendirmesi

Gigabyte, B550 gibi orta seviye bir çipseti alıp Premium özellikler eklemiş. Sonuç olarak anakartın fiyatı benzer özellikleri gördüğümüz X570 anakartlar kadar yüksek olmasa, onlara oldukça yaklaşmış. Burada kullanıcının karar vermesi gereken şu; daha güçlü olan X570’in sunduğu ekstra özelliklere ihtiyacınız var mı? Eğer bu anakart üzerindeki USB, SATA ve PCI-Express yuvaları ihtiyacınızı görebiliyorsa, daha güncel ve yeni nesil işlemcilerle daha fazlasını sunabilen B550 yonga setli bu anakartı tercih edebilirsiniz.

 

Forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Daha çok teknoloji makalesi okumak isterseniz teknoloji kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!