Wissenschaft

#Süt Ürünlerini 3 Boyutlu Yazdırmanın Yeni ve Basit Yöntemi

Süt Ürünlerini 3 Boyutlu Yazdırmanın Yeni ve Basit Yöntemi

Engin Akyurt/Unsplash

Singapur Teknoloji ve Tasarım Üniversitesi’nde (SUTD) çalışan araştırmacılar, sıcaklığa karşı hassas besinleri korurken, süt tabanlı ürünleri oda sıcaklığında doğrudan mürekkep yazma (DIW) yöntemiyle 3 boyutlu şekilde yazdırmanın yeni bir yöntemini geliştirmişler.

Yiyecekleri 3 boyutlu şekilde yazdırılması, farklı yazdırma yöntemleriyle uygulanabiliyor. Bunlar arasında, yaygın şekilde kullanılan seçici lazer topaklaştırma (SLS) ve sıcak eriyik çıkarma yöntemleri bulunuyor. Fakat bu yöntemler, belirli tip gıdalarda bulunan ve sıcaklığa karşı hassas olan besinlerle her zaman uyumlu olmuyor. Örneğin süt, hem kalsiyum hem de protein bakımından zengin. Ancak bu besinler sıcaklığa karşı hassas olduğundan; süt, yukarıda bahsedilen ve yüksek sıcaklık isteyen yazdırma yöntemleriyle 3 boyutlu yazdırmaya uygun değil. Soğuk çıkarma yöntemi geçerli bir alternatif olsa da, yazdırılan yapıların dengede tutulması için çoğunlukla akışbilimsel düzenleyiciler veya katkı maddeleri gerektiriyor. Bu katkı maddelerini en uygun duruma getirmek, karmaşık ve sağduyu isteyen bir iş.

STTÜ’de çalışan araştırma takımı, bu kısıtlamaları ele almak üzere yazdırma mürekkebinin akışbilimsel özelliklerini değiştirmiş ve sadece bir süt ürünü kullanarak (süt tozu), sütün soğuk çıkarma yoluyla DIW 3B şekilde yazdırılabildiğini göstermiş. Araştırma takımı, süt tozunun yoğunluğu sayesinde akışbilimin su kullanılarak kontrol edilmesinin mümkün olduğunu ve böylelikle 3 boyutlu şekilde yazılabilen süt mürekkebinin basit şekilde formülleştirilebildiğini keşfetmiş. Formülleştirilen süt mürekkebi üzerinde kapsamlı tarifler uygulanarak da maddenin akışbilimsel özellikleri analiz edilmiş ve en uygun yazdırılabilirlik sağlanmış.

Singapur Teknoloji ve Tasarım Üniversitesi. Ç: O.

Forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!