Allgemeines

#Su Fıtığı (Hidrosel) Nedir, Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Su Fıtığı (Hidrosel) Nedir, Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Su Fıtığı (Hidrosel) Nedir?

Halk arasında su fıtığı olarak adlandırılan hidrosel, sıvı birikimi sonucunda testis torbasının şişmesidir. Sıvı birikimi testisleri çevreleyen zarlar içinde meydana gelir. Testis ile zar arasında testisin kayganlığını sağlamak için 0,5-1 ml sıvı bulunur.  Ancak sıvı miktarının 100-200 ml’e ulaşması durumunda su fıtığı yani hidrosel hastalığı ortaya çıkmaktadır.

Su fıtığı yetişkinlerde görülebileceği gibi erkek çocuklarında da görülebilir. Çocuklarda görülen su fıtığı, anne karnındayken kasık kanalı içine doğru balonlaşarak uzanan karın zarının kapanmaması sonucunda oluşur. Balonlaşan karın zarının giriş kısmı genişse ve buradan içeri doğru karın içi organlar girecek olursa kasık fıtığı meydana gelir. Ancak karın zarının giriş kısmının dar olması durumunda karın içinde salgılanan sıvı girer ve hidrosel, yani su fıtığını oluşturur.

Su Fıtığı (Hidrosel) Hastalığı Türleri

Su fıtığı hastalığının kendi içerisinde 2 farklı türe ayrılmaktadır. Bunlar kendiliğinden yani doğumsal olarak oluşan su fıtığı hastalığı ve Erişkin su fıtığı hastalığıdır? Gelin, Hidrosel hastalığının türlerini yakından inceleyelim…

1. Konjenital (Doğumsal) Hidrosel

Su Fıtığı Hastalığı

Su fıtığı sonradan edinsel olarak meydana gelebileceği gibi doğuştan da meydana gelebilir. Testis anne karnında göbek içine yerleşimlidir. Hamileliğin 14. haftasından sonra karnın alt bölgelerine doğru ilerler ve daha sonra testis torbasına iner. Ancak bu iniş sırasında karın zarı bir eldiven parmağı şeklinde testis torbasına kadar testisle birlikte iner. Doğumdan sonra bu kesecik kapanır ve ipliksi bir boyut alır. Keseciğin kapanmaması durumunda karın içi sıvısı bu açıklıktan içeri girer ve testis etrafında birikmeye başlar. Sıvının birikmesiyle birlikte meydana gelen şişlik hidroseli işaret eder. Ancak açıklığın büyük olması durumunda karın içi organlar buradan sarkarak fıtık oluşturur. Yenidoğan erkeklerin yaklaşık %6’sında doğumsal hidrosele rastlanılır. Doğumsal hidrosel 2 çeşitte incelenir. Bunlardan ilki komünikan hidrosel yani ilişkili hidroseldir. Testis torbasına inen karın zarının tamamen açık olması durumudur. İkincisi ise komünikan yani ilişkili olmayan hidroseldir. Bu tip hidroselde zarın karın tarafında olan kısmının anormal bir şekilde kapanması ve peritoneal sıvının testis torbasının içine hapsolmasıdır.


2. Erişkin Hidrosel

Su Fıtığı Hastalığı

Genellikle 40 yaş üzerindeki bireylerde görülen bu hidrosel tipi, erişkinlerin %1’inde görülür. Testis kesesinin maruz kaldığı travma, testis tümörleri, varikosel ameliyatları, rasyoterapi, testis ve eklerinin iltihabi hastalıkları gibi durumlar sonucunda görülür. Ayrıca böbrek nakli olan kişilerin yaklaşık p’inde tek taraflı hidrosele rastlanılır.


Su Fıtığı (Hidrosel) Belirtileri Nelerdir?

Su Fıtığı Hastalığı

Hidroselin başlıca belirtisi şişliktir. Torbalarda meydana gelen bu şişlik, genellikle ağrısız ve yavaş büyüme eğiliminde olurlar. Hidroselin kansere dönüşmesi söz konusu değildir. Su fıtığı genellikle herhangi bir şikayete neden olmaz. Su fıtığının tek belirtisi ağrısız şişliktir. Konjenital hidroselde testiste görülen şişlik sabahları kaybolup günün ilerleyen saatlerinde belirginleşir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte görülme sıklığı artan hidrosel, doğumsal olarak çocuklarda da görülebilir. Çocuklarda görülen su fıtığının belirtileri de yetişkinlerle benzerlik gösterir. Doğum sonrasında rahatlıkla görülen hidrosel, testislerdeki şişlik ile kendini gösterir. Karın içi basıncın artmasıyla birlikte daha da belirginleşen şişlik, fıtık ile birlikte görülebileceği gibi tek başına da görülebilir. Ancak çocuklarda görülen su fıtığının tedavi edilmesi için çocuğun 2 yaşını doldurması beklenir.


Su Fıtığı (Hidrosel) Tedavisi

Su Fıtığı Hastalığı

Çocuklarda görülen hidroselde çocuğun 2 yaşına gelmesi beklenir. Yetişkinlerde görülen hidroselde ise hastanın isteğine ve altta yatan bir hastalığın olup olmadığına bakılır. Ağrıya neden olan ve günlük aktiviteyi kısıtlayacak dereceye varan su fıtığında cerrahi müdahale önerilmektedir. Ortalama 30-60 dakika süren ameliyat sonrasında testis torbasına drenaj için dren yerleştirilir. Duruma göre 24-48 saat içinde dren çıkarılır ve hasta taburcu edilir. Hastanın hastanede kalış süresi ortalama 1-2 gündür. Operasyon sonrasında antibiyotik, ağrı kesici ve inflamasyon için analjezik-antiinflamatuar ilaç tedavisi uygulanır. Ameliyat sonrasında hastanın tam iyileşmesi 1-2 ay sürerken hastanın ilk 2 hafta cinsel ilişkiden kaçınması ve ilk 4 hafta ağır iş veya spor yapmaması önerilmektedir.

Su Fıtığı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Su Fıtığı Nasıl Anlaşılır?

Su fıtığı hastalığı hakkında en çok merak edilen konuların başında, bu hastalığın nasıl anlaşılacağı gelmektedir. Su fıtığı yani Hidrosel hastalığının anlaşılmasında en önemli etken ağrısız şekilde şişlik meydana gelmesidir. Testis bölgelerinde sürekli olarak şişme ve inme meydana gelir.

Su Fıtığı Hastalığı Kimlerde Görülür?

Su fıtığı bebeklerde ve yetişkinlerde görülür. Ancak, yaş ilerledikçe hastalığın seviyesi ilerlemektedir. Bebeklerde görülen su fıtığı şişliği ile erişkinlerde görülen su fıtığı şişkinliği birbirinden farklıdır.

Su Fıtığı (Hidrosel) Kendiliğinden Geçer mi?

Su fıtığı hastalığı doğumsal olarak ortaya çıkmaktadır. Birçok ebeveyn bu hastalığın kendiliğinden geçip geçmeyeceğini merak etmektedir. Bu sorunun kesin bir cevabı yoktur. Doğumsal olarak ortaya çıkan su fıtığı hastalığı 1-2 yaşa kadar kendiliğinden geçebilir ancak bu her zaman geçerli değildir. Eğer bu sürede hastalıkta bir iyileşme belirtisi olmaz ise cerrahi müdahale gerçekleştirilmektedir.

Hidrosel Tehlikeli midir?

Doğumsal olarak ortaya çıkan ve genel olarak 1-2 sene sonra ortadan kaybolan bir hastalık olsa da zaman zaman cerrahi müdahale gerektirmektedir. Çok tehlikeli bir hastalık olarak görülmese de kesinlikle tedavi süreci aksatılmamalıdır.

Su Fıtığı Sünnete Engel mi?

Su fıtığı, testis bölgesinde ortaya çıkan bir rahatsızlık olduğu için sünnet konusunda tehlike teşkil etmektedir. Su fıtığı rahatsızlığı bulunan çocuğun sünnet olması bölge iyileşene, şişlik inene kadar ertelenmelidir. Son kararı en son alanında uzman doktor vermelidir.


Önerilen İçerik;Bel Fıtığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

NeOldu.com

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!