Wissenschaft

#Uzayda İlk Defa İnsan Kıkırdağı Üzerinde Mühendislik Uygulandı

Uzayda İlk Defa İnsan Kıkırdağı Üzerinde Mühendislik Uygulandı

Eğer uzun vadeli uzay seyahatleri konusunda ciddiysek, o halde yaralanmaları tedavi etmek gerekecek. Bu düşünce, artık çok uzakta değil.

İki gün önce yayımlanan bir çalışmaya göre Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki bir kozmonot, ilk defa uzayın kütleçekimsiz ortamında insan kıkırdağı üzerinde mühendislik uygulamış.

İnsan dokusu üretebilen biyoyazıcılar halihazırda Dünya’da mevcut. Fakat kıkırdak hücrelerini bir araya getirmek için yer çekimi ve yapı iskeleleri kullanıyorlar.

Bu yeni işlemin en güzel noktası ise; özel üretilmiş bir montaj makinesinin içerisinde yer çekimi yerine manyetizma kullanması.

Manyetizmanın yardımıyla, kütleçekimsiz ortam ile ivmenin etkileri bertaraf edilebiliyor ve (tıpkı kıkırdak hücreleri gibi) cisimler bir arada tutulup, montaja hazır hale getirilebiliyor.

Hücrelerin kendileri manyetik olmasa da, montaj cihazındaki sıvı manyetik. Bu sıvı, dokuyu yönlendirmekte kullanılabiliyor.

UUİ’de yapılan bu deneylerden önce, bilim insanları matematiksel modeller ve bilgisayar canlandırmaları geliştirip bu işlemin yapılabilirliğini araştırmışlar ve kütleçekimsiz ortamın, hücrelerin montajlanma şeklini nasıl etkileyebileceğine bakmışlar.

Daha sonra takım, insan kıkırdak hücrelerine dayalı olan küremsi cisimler geliştirmiş ve bunları paketleyip, özel olarak üretilen manyetik bir biyomontaj cihazıyla birlikte UUİ’ye göndermiş.

UUİ’de ise bu küremsi kıkırdak cisimler soğutulup, içine kondukları hidrojel paketlerden ayrılmaları sağlanmış ve daha sonra biyomontajcıya konularak (yukarıdaki görüntüden görebileceğiniz üzere) doğru biçime getirilmişler.

Deneyi, kozmolog Oleg Kononenko yürütmüş.

David Nield/ScienceAlert. Ç: O.

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!