Aşırı ısınmayan lityum iyon pil üretildi
Lityum iyon pilleri giderek artan sayıda taşınabilir araçlarda kullanılıyor. Bunlar şu anda sahip olduğumuz en iyi piller, ancak %100 güvenli olduklarını söylemek mümkün değil. Bu pillerin zarar görüp aşırı ısındığında neler yapabildiğini hepiniz görmüşsünüzdür. Genelde çok sıcak bir alev topu oluşur ve pilin takılı olduğu cihazı yutar.
Lityum iyon pillerine bir alternatif bulana dek bu riski azaltacak bir yol bulmamız gerekir, Stanford Üniversitesi’nden bir ekip, aşırı ısınmaya uğramayan bir lityum iyon pili keşfederek bu soruna bir çözüm üretmiş gibi görünüyor. Burada giyilebilir insan vücut sıcaklık algılayıcısı esas işi gören kısım, ve pillerde kullanım için biraz özelleştirilmiş durumda.
Özelleştirilmiş algılayıcı, pilin elektrotlarına bağlanmış, nikel parçacıkları içeren bir plastik polimer şeklini almış. Normal şartlarda, elektriğin nikel parçacıkları üzerinden akmasına izin veriliyor, çünkü bunlar birbirlerine dokunuyor. Ancak, pil ısındığında polimer genişliyor ve belli bir sıcaklıkta nikel parçacıkları ayrılıyor ve bağlantı kopuyor. Elektrik akımı kesiliyor ve pil daha fazla ısınamıyor.
Burada polimerin faydası yalnızca aşırı ısınmayı durdurması değil elbette. Ayrıca, sıcaklık düştüğü zaman büzülmeye başlıyor. Böylelikle pil aşırı ısınmayı önlemek için çalışmayı durdurabilir, ancak sıcaklık kabul edilen sınırlara eriştiğinde yeniden çalışmaya da başlayabilir. Bunun anlamı, kullanıcının pahalı bir işlem olan pil değiştirme olayından kurtulması demek, tabii ki pilin gerçekten zarar görmemiş olması ve aşırı ısınmayı tekrarlamaması gerekiyor.
Tasarım, var olan pil tasarımlarına bir polimer eklemeye dayandığı için, bu tasarımın yürürlüğe girmesi ve toplu üretime katılması çok pahalı olmaz. Böylece umuyoruz ki Stanford’un keşfi ticari pillere çabucak uyarlanır ve bütün araçlarımızla beraber bizler de daha güvende oluruz.
Ekim’de, Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar aynı boyuttaki bir lityum iyon pilinden çok daha fazla güç depolayan bir lityum-hava pili üretti, ancak bu tasarımın toplu üretimi görmesi için daha yıllar var.
Kaynak: extremetech.com
Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.
Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .